Kukbuk
Kukbuk
Ziemniaczane gnocchi z sosem serowym, włoskie gnocchi, kopytka z serem, kluski ziemniacane, sos serowy, z czym podać kopytka, kluski z masłem, domowe gnocchi

Ziemniaczane gnocchi z sosem serowym

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: ok. 60 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
gnocchi:
ziemniaki
1 kg
mąka pszenna
100 g
żółtko z jajka "zerówka"
1 sztuka
sól
szczypta
sos:
parmezan
40 g
ser pecorino
40 g
żółtko z jajka "zerówka"
1 sztuka
pieprz
do smaku
natka pietruszki
garść

Przepis: Tomek Zielke


Zdjęcie: Jessica Nadziejko

kork 1

Ziemniaki nakłuwamy wykałaczką, nie obieramy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C, aż będą całkowicie miękkie – trwa to mniej więcej godzinę. Upieczone kroimy na połówki i pozwalamy im nieco odparować. Gdy nieco przestygną, wydłubujemy łyżką miąższ, przeciskamy go przez praskę i rozkładamy na blacie, by całkowicie ostygł.

krok 2

Do ziemniaków dodajemy mąkę, roztrzepane żółtko i mieszamy. Z masy formujemy wydłużoną, zaokrągloną bryłę, podsypujemy mąką i pozwalamy ciastu odpocząć przez 5 minut.

krok 3

Po tym czasie kroimy na kawałki i rolujemy je dłońmi, by utworzyć cienkie, długie walce – ciągle podsypujemy mąką. Kroimy nożem na kawałki o długości 1-1½ centymetra.

krok 4

Gnocchi gotujemy partiami w osolonej wodzie przez 2-3 minuty. Po ugotowaniu odkładamy tak, by się nie posklejały.

krok 5

Sery ścieramy, mieszamy z żółtkiem, pieprzem i kilkoma łyżkami wody z gotowania kluseczek, by uzyskać dosyć rzadką konsystencję (zgęstnieje po podgrzaniu). Wrzucamy gnocchi do garnka lub na patelnię, dodajemy sos i w razie potrzeby dodatkową wodę z gotowania – podgrzewamy, ciągle mieszając, na minimalnym ogniu, by rozpuścić ser. Podajemy z posiekaną natką pietruszki.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!