Kukbuk
Kukbuk
wegańskie spring rollsy

Spring rolls z sosem z orzeszków ziemnych

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: obiad
sos:
masło orzechowe
4 łyżki
sos rybny
1 łyżka
pasta tamaryndowa
1 łyżka
cukier brązowy
1 łyżka
papryczka chilli
1 sztuka
woda
3 łyżki
orzeszki ziemne
1 łyżka
spring rolls:
młoda kapusta
1/2 główki
kalarepa
1 sztuka
szczypiorek
1 pęczek z dymką
rzodkiewka
6 podłużnych
marchew
1 sztuka
świeża kolendra
według uznania
makaron sojowy
100 g
tofu
400 g
olej sezamowy
do smażenia i podania
sos sojowy
do marynowania i podania
ocet ryżowy
do marynowania i podania
papier ryżowy
200 g

Przepis: Tomek Zielke


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Przygotowujemy sos: masło orzechowe miksujemy z sosem rybnym, pastą z tamaryndowca, brązowym cukrem, chili i wodą, posypujemy pokruszonymi orzeszkami.

Kapustę szatkujemy, kalarepę, dymkę, rzodkiewki i marchewkę kroimy w zapałki. Szczypiorek tniemy w 3-centymetrowe kawałki. Obieramy łodyżki kolendry z listków.

krok 2

Makaron sojowy namaczamy w gorącej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Tofu parzymy przez minutę w osolonej wodzie, po czym dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem i smażymy na rozgrzanym do 160 stopni oleju około 10 minut, aż będzie chrupiące i złociste. Kawałki tofu kroimy w paski i marynujemy w sosie sojowym z odrobiną octu ryżowego i oleju sezamowego.

krok 3

Papier namaczamy przez 30 sekund w gorącej wodzie. Na arkusz nakładamy wybrane dodatki, skrapiamy sosem sojowym, octem ryżowym i olejem sezamowym, zawijamy. Podajemy z sosem orzechowym.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!