Jak pokroić cebulę i nie wypłakać morza łez? Pomaga mocne schłodzenie tego warzywa, użycie naprawdę ostrego noża i włączenie wyciągu kuchennego. Niezawodną ochronę oczu dadzą też gogle narciarskie!
krok 1
Cebulę obieramy, kroimy w plastry o grubości mniej więcej 4 milimetrów. Przekładamy razem z masłem do największego garnka, jakim dysponujemy. Solimy i smażymy na niewielkim ogniu przez 75-90 minut, aż uzyskamy jednolity, głęboki, ciemnozłoty kolor. W razie potrzeby, gdyby na dnie naczynia pojawił się brązowy osad, podlewamy odrobiną wody i mieszamy, by nie doprowadzić do przypalenia.
krok 2
Po zakończeniu karmelizacji cebuli wlewamy białe wino i prawie całkowicie je odparowujemy. Wlewamy bulion, smakujemy, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Gotujemy przez 15 minut.
krok 3
Przygotowujemy grzanki: kromki bagietki smażymy z obu stron na maśle, aż będą złociste. Do miseczki żaroodpornej nalewamy porcję zupy, kładziemy na niej grzankę, posypujemy ⅓ sera i zapiekamy w piekarniku z włączoną opcją grilla, do momentu roztopienia sera. Podajemy posypaną posiekanym szczypiorkiem.