Kukbuk
Kukbuk
francuska zupa cebulowa, zupa cebulowa, grzanka z serem, co do zupy, dodatki do zupy, kuchnia francuska

Francuska zupa cebulowa

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 120 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
cebula
1,5 kg
masło
200 g
białe wino
125 ml
bulion
1,5 l
sól i pieprz
do smaku
bagietka
1 sztuka
ser gruyère
100 g
świeży tymianek
garść
szczypiorek
garść

Przygotowanie: Jessica Nadziejko


Zdjęcia: Maciej Niemojewski 


Stylizacja: Magdalena Olszewska


Miska: Mleko Living  

TIP

Jak pokroić cebulę i nie wypłakać morza łez? Pomaga mocne schłodzenie tego warzywa, użycie naprawdę ostrego noża i włączenie wyciągu kuchennego. Niezawodną ochronę oczu dadzą też gogle narciarskie!

krok 1

Cebulę obieramy, kroimy w plastry o grubości mniej więcej 4 milimetrów. Przekładamy razem z masłem do największego garnka, jakim dysponujemy. Solimy i smażymy na niewielkim ogniu przez 75-90 minut, aż uzyskamy jednolity, głęboki, ciemnozłoty kolor. W razie potrzeby, gdyby na dnie naczynia pojawiał się brązowy osad, podlewamy odrobiną wody i mieszamy, by nie doprowadzić do przypalenia.

krok 2

Po zakończeniu karmelizacji cebuli wlewamy białe wino i prawie całkowicie je odparowujemy. Wlewamy bulion, smakujemy, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Gotujemy przez 15 minut.

krok 3

Przygotowujemy grzanki: kromki bagietki smażymy z obu stron na maśle, aż będą złociste. Do miseczki żaroodpornej nalewamy porcję zupy, kładziemy na niej grzankę, posypujemy ⅓ sera i zapiekamy w piekarniku z włączoną opcją grilla, do momentu roztopienia sera. Podajemy posypaną posiekanym szczypiorkiem.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka