Kukbuk
Kukbuk
Raita, czyli biały chłodnik pikantny - PRZEPIS

Raita - pikantny, biały chłodnik

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut
typ diety: fit
typ posiłku: obiad
jogurt grecki
600 ml
suszony imbir
1 czubata łyżka
kumin
1/2 łyżki
sok z pomarańczy
1 szklanka
sól
cebula
1/2sztuki
papryczka chili
1 sztuka
ogórek
1 sztuka
pomidor
2 sztuki
świeża kolendra
1 pęczek
sumak
1/2 łyżeczki
oliwa

Przepis: Agata Wojda


Zdjęcia: dinnershow studio


Stylizacja: Małgorzata Białobrzycka

krok 1

Jogurt grecki miksujemy z imbirem, dodajemy uprażony kumin i sok z pomarańczy. Doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do lodówki. Drobno siekamy cebulę i papryczkę. Ogórka i pomidora pestkujemy i kroimy w drobną kostkę. Siekamy natkę kolendry. Odkładamy trochę warzyw do posypania wierzchu raity. Resztę mieszamy z przygotowanym wcześniej imbirowym jogurtem. Dekorujemy sumakiem, oliwą i odłożonymi warzywami.

Przeczytaj również:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk