Do miski wbijamy jaja, wsypujemy cukier i dokładnie miksujemy. Wciąż miksując, stopniowo, po 1 łyżce, wsypujemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wlewamy przestudzone masło, dodajemy skórkę z cytryny. Dokładnie mieszamy całość i wstawiamy do lodówki na 20 – 60 minut. Masa powinna przypominać gąbkę.
Piekarnik rozgrzewamy do 210°C. Nakładamy masę do foremek (ciut więcej niż ¾ objętości) i wstawiamy do gorącego piekarnika na mniej więcej 10 minut. Magdalenki są gotowe, gdy ich brzegi lekko się przypieką, a na środku powstanie charakterystyczna górka. Wyciągamy z piekarnika i czekamy około 10 minut, następnie delikatnie wyjmujemy ciasteczka z foremki. Kolejne porcje przygotowujemy w ten sam sposób: smarujemy foremki, nakładamy zimną masę i pieczemy.
TIP
Formę do magdalenek należy dokładnie oczyścić i posmarować masłem, zanim wlejemy do niej kolejną porcję ciasta – inaczej magdalenki przywrą do blachy i mogą stracić nieco na urodzie.