Kukbuk
Kukbuk
francuskie ciasteczka, ciasteczka magdalenki, tradycyjne desery francuskie, magdalenki, maślane ciasteczka, szybkie ciasteczka, ciasteczka

Francuskie magdalenki

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
jajko "zerówka"
2 sztuki
cukier
150 g
mąka pszenna
150 g
masło
125 g
skórka z cytryny
1 łyżeczka
proszek do pieczenia
1/2 łyżeczki

krok 1

Do miski wbijamy jaja, wsypujemy cukier i dokładnie miksujemy. Wciąż miksując, stopniowo, po 1 łyżce, wsypujemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wlewamy przestudzone masło, dodajemy skórkę z cytryny. Dokładnie mieszamy całość i wstawiamy do lodówki na 20 – 60 minut. Masa powinna przypominać gąbkę.

ciasteczka francuskie, magdalenki francuskie, tradycyjne magdalenki, kuchnia francuska, francuskie słodycze, desery francuskie, magdalenki, proste ciasteczka

Piekarnik rozgrzewamy do 210°C. Nakładamy masę do foremek (ciut więcej niż ¾ objętości) i wstawiamy do gorącego piekarnika na mniej więcej 10 minut. Magdalenki są gotowe, gdy ich brzegi lekko się przypieką, a na środku powstanie charakterystyczna górka. Wyciągamy z piekarnika i czekamy około 10 minut, następnie delikatnie wyjmujemy ciasteczka z foremki. Kolejne porcje przygotowujemy w ten sam sposób: smarujemy foremki, nakładamy zimną masę i pieczemy.

TIP

Formę do magdalenek należy dokładnie oczyścić i posmarować masłem, zanim wlejemy do niej kolejną porcję ciasta – inaczej magdalenki przywrą do blachy i mogą stracić nieco na urodzie.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!