Kukbuk
Kukbuk
marokańskie naleśniki z dziurkami podawane z masłem, miodem i cynamonem

Marokańskie naleśniki „milion dziurek”

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 25 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: śniadanie
suszone drożdże
2 łyżeczki
woda
600 ml
mąka pszenna
200 g
kasza manna
200 g
sól
1/2 łyżeczki
olej słonecznikowy
1 łyżeczka
do podania:
masło
50 g
mód
cynamon

Przepis i zdjęcia: Monika Domańska / chilitonka.com

krok 1

W dużej misce łączymy drożdże z wodą. Dodajemy mąkę, kaszę i sól. Dokładnie mieszamy, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny. W tym czasie masa mniej więcej podwoi swoją objętość. Przed smażeniem jeszcze raz ją mieszamy.

krok 2

Małą patelnię z nieprzywieralną powłoką smarujemy olejem i nakładamy porcję masy. Poruszamy patelnią, aby przykryć cały spód. Smażymy na małym ogniu około 3 minut, tylko z jednej strony. Kiedy cały wierzch naleśnika się zetnie, zdejmujemy z patelni.

Podajemy z rozpuszczonym masłem, miodem lub syropem i cynamonem.

przetestuj również:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!