Kukbuk
Kukbuk
gravlax z sosem musztardowym, domowy gravlax, gravlax, łosoś gravlax, łosoś z koperkiem, marynowana ryba

Gravlax z sosem musztardowym

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 10 minut + czas marynowania
typ diety: fit
typ posiłku: śniadanie
łosoś:
filet świeżego łososia
1 - 1 i 1/2 kg
likier cointreau lub wódka
1 kieliszek
cukier
4 łyżki
sól
4 łyżki
pieprz
1 i 1/2 łyżki
koperek
3 pęczki
sos musztardowy:
musztarda
3 łyżeczki
biały ocet winny
2 łyżki
miód
2 łyżeczki
olej roślinny
100 ml
sól
do smaku
pieprz
do smaku
sok z cytryny
do smaku
koperek
1 pęczek

Przygotowanie: Jessica Nadziejko


Stylizacja: Magdalena Olszewska


Zdjęcia: Maciej Niemojewski


Ceramika: PoPo Ceramics

TIP

Przed przyrządzaniem gravlaxu zamrażamy rybę na 24 godziny, aby pozbyć się ewentualnych pasożytów. W trakcie marynowania łosoś puści sok, najlepiej więc marynować go w naczyniu z wysokim rantem. Przy przyrządzaniu surowej ryby należy szczególnie dbać o czystość w kuchni.

krok 1

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mieszamy musztardy, ocet i miód, dolewając bardzo powoli olej. Możemy wymieszać też składniki przy pomocy miksera. Przyprawiamy solą, pieprzem, cytryną, dodajemy drobno posiekany koper.

krok 2

Z oczyszczonego łososia usuwamy ości – najlepiej pęsetą. Kroimy na dwa równe filety. Zwilżamy alkoholem, wcieramy w nie cukier, sól i pieprz. Dokładnie smarujemy przygotowaną wcześniej marynatą i kładziemy filety jeden na drugim, skórą do zewnątrz. Wkładamy do naczynia, a następnie mocno i równomiernie obciążamy, np. deską do krojenia. Pozostałe łodygi kopru również umieszczamy w naczyniu, dodadzą smaku i aromatu. Wstawiamy rybę do lodówki na min. 24 godziny, od czasu do czasu przewracając filety i podsypując je świeżym koprem.

krok 3

Przed podaniem oczyszczamy rybę z nadmiaru kopru i przypraw. Kroimy w cienkie plastry.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!