Kukbuk
Kukbuk
marokańska sałatka z kurczakiem i pomarańczami, sałatka z kurczakiem, lekka sałatka, lunch, sałatka z orzechami, pomarańcze, sezonowa sałatka

Marokańska sałatka z kurczakiem i pomarńczami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 15 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
pierś z kurczaka
2 sztuki
sałata
1 główka
oliwa
1 łyżka
pomarańcza
4 sztuki
cytryna
2 sztuki
cukier trzcinowy
2 łyżki
orzechy włoskie
1 garść
oliwa
1 łyżka
cynamon
1 łyżeczka

krok 1

Piersi kurczaka opłukujemy, osuszamy i lekko solimy. Na patelnię rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej mięso z obu stron, aż się zezłoci. Zdejmujemy z patelni, przekładamy na deskę i pozwalamy mu odpocząć przez 5 minut. Następnie kroimy w cienkie plasterki.

krok 2

Sałatę płuczemy i suszymy. Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni przez minutę, po czym dość grubo siekamy. Pomarańcze obieramy ze skórki i następnie wycinamy sam miąższ, oddzielając od błonek. Kroimy je nad miseczką, zbierając kapiący sok.

krok 3

Robimy sos: w równych proporcjach – po 3 łyżki – mieszmy sok z pomarańczy i sok z cytryny. Dodajemy cukier brązowy i cynamon. Mieszamy. Na dużym półmisku rozkładamy sałatę, pociętego kurczaka i pomarańcze. Polewamy całość dressingiem i posypujemy orzechami. Dzieci bardzo lubią to słodkie danie, zapominając, że to nie deser, ale pełnoprawna przekąska.

Pierś z kurczaka warto zamarynować przez kilka godzin w solance lub maślance – dzięki temu mięso będzie kruche i soczyste. Pamiętajcie, żeby je dokładnie osuszyć przed smażeniem.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!