Kukbuk
Kukbuk
przepis kukbuk, dietetyczne przepisy, chaczapuri, viola okiem dietetyka

Chaczapuri z czarną fasolą

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
ciasto drożdżowe:
mąka orkiszowa jasna
300 g + do podsypania
drożdże suszone
½ saszetki
ciepła woda
60 ml
cukier
½ łyżeczki
kefir naturalny
125 ml
oliwa
1 łyżka
sól
½ łyżeczki
Farsz fasolowy z orzechami:
ugotowana czarna fasola
180 g
oliwa
1 łyżka
cebula
1 sztuka
czosnek
2 ząbki
orzechy włoskie
30 g
mielone ziarna kolendry
¼ łyżeczki
pasta paprykowa adżika lub drobno posiekane chili
¼ łyżeczki
sól i pieprz
do smaku
świeża kolendra i natka pietruszki
2 łyżki

Przepis z książki Violi Urban "Dieta na wynos"

krok 1

Mąkę przesiewamy przez sito i solimy. Drożdże mieszamy z łyżką mąki, ciepłą wodą i ewentualnie cukrem (aby przyspieszyć proces ich namnażania). Odstawiamy na 15 minut. Kiedy zaczyn będzie „bąbelkować”, łączymy go z kefirem o temperaturze pokojowej i oliwą. Dodajemy do mąki, zagniatamy ciasto. Przykrywamy je wilgotną ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia.

krok 2

Przygotowujemy farsz. Fasolę mielimy. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy drobno posiekane cebulę oraz czosnek. Gdy zmiękną, dodajemy przyprawy. Zdejmujemy z ognia i mieszamy z drobno posiekanymi orzechami oraz fasolą. Doprawiamy świeżymi ziołami. 

krok 3

Ciasto dzielimy na 4 porcje. Podsypujemy mąką i wałkujemy cienki, okrągły placek. Na środek nakładamy ¼ farszu fasolowego i zawijamy ciasto z brzegów do środka. Zalepiamy farsz. Delikatnie rozwałkowujemy placek do średnicy około 20 cm. Smażymy na suchej, średnio rozgrzanej patelni 4-5 minut z każdej strony. Studzimy na kratce. Tak samo robimy pozostałe placki.

Porady #OkiemDietetyka

– Ciasto do chaczapuri można nadziewać także mięsem, farszem z ziemniaków oraz chudego twarogu, jajkiem i grillowanymi bakłażanami.
– Fasolę czarną można zastąpić fasolą czerwoną lub soczewicą.

Wartość odżywcza 1 porcji
(bez dodatków opcjonalnych)

Kaloryczność: 414 kcal
Białko: 17 g
Tłuszcze: 12 g
Węglowodany: 53 g
Błonnik: 9 g

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!