Kukbuk
Kukbuk

Sałatka z makaronu ryżowego, kurczaka, ogórka i mango z sosem z pasty orzechowej

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 1 godzina
typ diety: fit
typ posiłku: obiad
Sos:
Pasta Orzechowa Felix 100% orzechów
4 łyżki
sok z limonki
1/2
sos sojowy
2 łyżki
mleczko kokosowe
1/2 szklanki
starty imbir
1 łyżeczka
czosnek
1 posiekany ząbek
kurczak
dwie nie duże piersi
sól
do smaku
olej
2 łyżki
makaron ryżowy
200 g
groszek cukrowy
200 g
ogórek
1 sztuka
mango
1 sztuka
Do posypania:
świeża kolendra
mięta
papryczka chili
orzeszki ziemne

zdjęcie: Maciej Kaniuk


stylizacja: Magdalena Olszewska


przepis i przygotowanie potrawy: Anna Jezierska / Wspólny Stół

Wszystkie składniki sosu mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Piersi kurczaka doprawiamy solą i smarujemy 2 łyżkami sosu orzechowego, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na godzinę. Zamarynowane mięso smażymy na patelni, na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Kiedy ostygnie, kroimy je w paski. Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Groszek cukrowy blanszujemy, ogórek i mango kroimy w plasterki. Na talerzu układamy porcję makaronu, kawałki kurczaka, plasterki ogórka i mango oraz groszek cukrowy. Polewamy pozostałym sosem orzechowym, posypujemy posiekanymi ziołami i chili oraz pokruszonymi orzeszkami ziemnymi.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!