![Ale Meksyk! Klasyczne chili con carne z cheddarem i domowymi nachosami (fot. Maciek Niemojewski)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/hh0qkNCO8GfhJuUQOO3oC0zcU86ozKgvoaSo4KFGmCc/fill/1418/1682/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDMtMTkv/QWxlX01la3N5azMx/NTkuanBn.jpg)
Klasyczne chili con carne z cheddarem i domowymi nachosami
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
- Nachosy:
- domowa tortilla pszenna
- 2 sztuki
- mielona słodka papryka
- 1 łyżeczka
- sól
- ½ łyżeczki
- oliwa
- 2 łyżki
- Chili con carne:
- świeżo zmielone mięso wołowe
- 500 g
- cebula
- 1 duża sztuka
- czosnek
- 2 ząbki
- papryczka habanero
- 2 sztuki
- czerwona papryka
- 1 sztuka
- pomidor malinowy
- 3 sztuki
- oliwa
- 1 łyżka
- oregano
- 1 łyżeczka
- mielona wędzona słodka papryka
- mielona wędzona słodka papryka 1 łyżeczka
- mielony kmin rzymski
- ⅓ łyżeczki
- gorzka czekolada opcjonalnie
- 2 kostki
- bulion warzywny
- 200 ml
- marynata z papryki smoked chipotle
- 1 łyżka
- koncentrat pomidorowy
- 1 łyżka
- kukurydza konserwowa
- 140 g
- czerwona fasola kidney w puszce
- 240 g
- majeranek
- 1 łyżeczka
- cynamon
- ⅓ łyżeczki
- cukier
- 1 łyżeczka
- sól
- ½ łyżeczki
- pieprz
- ½ łyżeczki
- Do podania:
- ser cheddar
- 100 g
- świeża kolendra
- do posypania
- limonka
- do smaku