Kukbuk
Kukbuk
Ale Meksyk! Grillowana kukurydza (fot. Maciek Niemojewski)

Grillowana kukurydza

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 35 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: goście idą
sól
1 łyżeczka + szczypta do smaku
kolba kukurydzy
2 sztuki
wędzona papryczka jalapeño
2 sztuki
masło
2 łyżki
oliwa
1 łyżka
czosnek
1 ząbek
sok z limonki
2 łyżki
świeża kolendra
do podania

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Marcin Lewandowski

krok1

W garnku zagotowujemy wodę z 1 łyżeczką soli. Kukurydzę obieramy z liści i wrzucamy do wrzątku. Gotujemy 6-7 minut i odlewamy wodę. Kukurydzę odsączamy z nadmiaru płynu.

krok 2

Papryczki drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy posiekane jalapeño i smażymy je na średnim ogniu. Dodajemy oliwę, czosnek przekrojony na pół i smażymy 3-4 minuty. Po tym czasie dodajemy sok z limonki oraz szczyptę soli. Mieszamy i smażymy do momentu, aż powstanie jednolity sos. Wyjmujemy połówki czosnku, a sos przekładamy do miseczki.

krok 3

Każdą kolbę smarujemy sosem, a następnie układamy na rozgrzanej patelni grillowej. Smażymy około 15 minut. W tym czasie kukurydzę często przewracamy – uważamy, aby się nie przypaliła. Podajemy od razu po przygotowaniu posypaną świeżą kolendrą. Grillowana kukurydza może być samodzielną przekąską lub dodatkiem do dania głównego.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk