Kukbuk
Kukbuk
Prosty przepis na klasyczne włoskie tiramisu nasączone likierem i kawą (fot. Victoria Aleksandrova / unsplash.com)

Tiramisu

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut + 4 godziny chłodzenia
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: deser
KREM:
mascarpone
750 g
jajko "zerówka"
5 sztuk
cukier
100 g
SYROP:
kawa
200 ml
kakao
25 g
likier amaretto
50 g
ekstrakt waniliowy
10 g
DO PODANIA:
biszkopt
24 sztuki
kakao
do posypania

Przepis: Tomek Zielke


Zdjęcie: Victoria Aleksandrova / unsplash.com

krok 1

Jajka mieszamy z cukrem w misce, ustawiamy nad garnkiem z lekko gotującą się wodą.

krok 2

Podgrzewamy, ciągle mieszając, do temperatury mniej więcej 70 stopni, aż nieco zgęstnieją. Zdejmujemy masę jajeczną z ognia, lekko chłodzimy i ubijamy mikserem, aż zwiększą swoją objętość.

krok 3

Zimne mascarpone mieszamy, by rozluźnić jego strukturę, po czym łączymy z jajkami, dodając po trochu i ciągle miksując.

krok 4

Parzymy kawę. Gorącą kawą zalewamy kakao, mieszamy. Dodajemy resztę składników syropu. Chłodzimy.

krok 5

Biszkopty zanurzamy na sekundę w syropie i układamy w formie. Przykrywamy kremem i kładziemy drugą warstwę nasączonych biszkoptów. Pokrywamy resztą kremu, posypujemy kakao i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 4 godziny.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka