Kukbuk
Kukbuk
ramen bez mięsa, wegetariański ramen, wegański ramen, ramen, domowy ramen, jak zrobić ramen, makaron ramen, grzybki mung, blanszowany szpinak

Ramen wegetariański

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 70 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
włoszczyzna
1 pęczek
woda
1,5 l
por
1 sztuka
makaron pszenny
200 g
jajko "zerówka"
2 sztuki
świeży szpinak
2 garści
pasta miso
2 łyżki
kukurydza konserwowa
2 łyżki
kiełki fasoli mung
1 garść
cebula dymka
2 łyżki
nori
1 arkusz

Przepis: Yeunsu Lee 
______________________

Przygotowanie: Tomek Zielke
______________________

Zdjęcie: Maciej Niemojewski 
______________________

Stylizacja: Agata Jankowska 
______________________

Miseczki: Hadaki 

Talerzyki: PoPo Ceramics

krok 1

Włoszczyznę obieramy, zalewamy w garnku zimną wodą i gotujemy przez godzinę, zbierając z wierzchu szumy.

krok 2

Pora kroimy w paseczki, wkładamy na kilka minut do zimnej wody i odsączamy. Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odcedzamy. Jajka gotujemy na półtwardo.

 

krok 3

Z wrzącego bulionu wyławiamy warzywa. W odrobinie wywaru blanszujemy szpinak lub bok choy, do pozostałego wrzucamy pastę miso. Makaron rozkładamy w miskach i zalewamy bulionem. Na wierzchu układamy pora, szpinak, kukurydzę, kiełki, posiekaną dymkę i połówkę jajka i dekorujemy kawałkiem nori.

Ważna informacja dla wegetarian i wegan: glony nori, jako jedne z niewielu roślin, są naturalnym źródłem witaminy B12.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!