Kukbuk
Kukbuk

Bun bo nam bo

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut + czas marynowania mięsa
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
wołowina
300 g
sos rybny
15 ml + 60 ml
czosnek
8 ząbków
imbir
5 cm
syrop cukrowy (dau hao)
20 ml
cukier
15 g + 60 g
pieprz
do smaku
sok z cytryny
90 ml
papryczka chili
(opcjonalnie) do smaku
olej
do smażenia
makaron bun
600 g
sałata
1 sztuka
pachnotka zielona
50 g
pachnotka fioletowa
50 g
kolendra
50 g
zielona pachnotka
50 g
orzechy arachidowe
50 g
sól i pieprz
do smaku

Przepis i przygotowanie: Thuy Linh Do


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Wołowinę kroimy na cienkie kawałki. Do mięsa dodajemy 15 mililitrów sosu rybnego, 4 posiekane ząbki czosnku, posiekany imbir, syrop cukrowy (dau hao), 15 gramów cukru, sól  i pieprz według uznania. Pozostawiamy do zamarynowania, najlepiej na całą noc.  

krok 2

W misce mieszamy składniki sosu: sos rybny (60 mililitrów), cukier (90 gramów), sok z cytryny, rozdrobniony 1 ząbek czosnku i opcjonalnie chili. Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy 3 posiekane ząbki czosnku. Gdy się zarumienią, dodajemy wołowinę. 

krok 3

Makaron wkładamy do głębokiego naczynia, zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy pod przykryciem na 4-7 minut, w zależności od grubości makaronu. Gdy napęcznieje, odsączamy na sitku.

krok 4

Umytą sałatę wraz z ziołami kroimy na kawałki. Orzechy prażymy na patelni lub wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni – czekamy, aż zrobią się złociste.  

krok 5

Do miski nakładamy sałatę i zioła, wrzucamy ugotowany makaron i mięso. Polewamy sosem i posypujemy orzechami. Podajemy.

TIP

Wykonanie syropu cukrowego (dau hao): Do garnka wsypujemy 2 łyżki cukru, gotujemy na bardzo małym gazie. Kiedy cukier się roztopi i będzie ciemnobrązowy, wlewamy 100 ml wody. Powstały syrop pozostawiamy do wystygnięcia.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk