Kukbuk
Kukbuk
bun bo nam bo, sałatka bun bo nam bo, kuchnia azjatycka, makaron ryżowy, prosta sałatka, lekka sałatka, sałatka z makaronem

Bun bo nam bo

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
makaron ryżowy
200 g
polędwica
100 g
pachnotka
kilka liści
świeża bazylia
kilka liści
fasola mung
garść
sałata lodowa
1/4 główki
papryczka chili
1 sztuka
orzeszki ziemne
duża garść
sok z cytryny
1 łyżeczka
sos rybny
1 łyżka
sos sojowy
2 łyżki
cukier
do smaku
ocet ryżowy
30 g
woda
100 ml

Przygotowanie: Tomek Zielke


Stylizacja: Agata Jankowska


Zdjęcia: Maciej Niemojewski


Ceramika: PoPo Ceramics, Spiek Ceramiczny

krok 1

W rondlu łączymy wodę, ocet, sos sojowy i rybny oraz cukier. Podgrzewamy do momentu, aż składniki się podgrzeją, a cukier rozpuści. Sos pozostawiamy w ciepłym miejscu.

bun bo nam bo, sałatka bun bo nam bo, sałatka azjatycka, kuchnia azjatycka, sałatka z makaronem ryżowym, sałatka na zimno, sałatka makaronowa, kuchnia azjatycka kukbuk, sałatka kukbuk

Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut. Następnie odsączamy i studzimy.

Wołowinę kroimy na cieniutkie plasterki i smażymy bardzo krótko na mocno rozgrzanej patelni. Zdejmujemy mięso po czym wlewamy wcześniej przygotowany sos. Zagotowujemy go na patelni i odstawiamy. W ten sposób sos nabierze cennego wołowego aromatu. Teraz siekamy zioła i kroimy sałatę w drobne kawałki.

Do misek nakładamy makaron ryżowy. Na wierzch kładziemy wołowinę, kiełki, sałatę, chili oraz zioła. Całość zalewamy ciepłym sosem i posypujemy orzeszkami.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!