Kukbuk
Kukbuk
Talerz empanadas z krewetkami i mozzarellą, sos pebre, listki kolendry

Empanadas z krewetkami i mozzarellą

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
empanadas:
mąka pszenna
500 g
smalec
50 g
ciepła woda
250 ml
sól
1/2
farsz:
cebula czerwona
1 sztuka
świeża kolendra
100 g
krewetki
400 g
mozzarella
200 g
olej roślinny
do smażenia
sos pebre:
pomidor
2 sztuki
cebula
1 sztuka
czosnek
2 ząbki
zielona papryka
1/2 sztuki
papryczka chili
1/2 sztuki
natka pietruszki
1 łyżka
świeża kolendra
1 łyżka
białe wino
1/4 szklanki
oliwa
3 łyżki
sól i pieprz
do smaku

krok 1

Mąkę mieszamy z roztopionym smalcem, wodą i solą, by uzyskać gładkie ciasto. Czerwoną cebulę i połowę kolendry siekamy, krewetki kroimy w kostkę. Mieszamy w misce z mozzarellą. Z ciasta formujemy krążki, faszerujemy je i zlepiamy. Pierogi smażymy w głębokim tłuszczu.

krok 2

Pomidory kroimy w kostkę, cebulę, czosnek, zieloną paprykę i chili siekamy – mieszamy w misce z natką pietruszki i kolendrą. Wlewamy wino, oliwę, doprawiamy solą i pieprzem. Pierogi podajemy z sosem pebre.

Więcej przepisów z owocami morza:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk