Kukbuk
Kukbuk
fettuccine, tagliatelle, makaron, carbonara

Fettuccine alla papalina

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 15 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
makaron tagliatelle
250 g
jajko "zerówka"
2 sztuki
śmietanka kremówka
140 ml
parmigiano reggiano
50 g
cebula
1 sztuka
masło
50 g
prosciutto
80 g
woda
2 łyżki
sól i pieprz
do smaku

Przepis: Bartek Kieżun


Przygotowanie: Tomek Zielke


Stylizacja: Agatka Jankowska


Zdjęcie: Maciej Niemojewski


Ceramika: Hadaki, Spiek Ceramiczny

krok 1

Wstawiamy wodę na makaron. Jajka rozkłócamy w misce ze śmietaną i z tartym serem. Doprawiamy delikatnie solą i świeżo mielonym pieprzem. Odstawiamy. 

krok 2

Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i przesmażamy na maśle. Po chwili wlewamy odrobinę wody. Dusimy około 10 minut – cebula powinna prawie się rozpadać. Szynkę kroimy w paski i kiedy woda odparuje, wrzucamy do cebuli. Smażymy chwilę.

krok 3

Gotujemy makaron. Kiedy będzie prawie al dente, odcedzamy – wtedy też wyłączamy gaz pod patelnią. Wrzucamy na nią makaron, wlewamy śmietanę połączoną z jajkami i mieszamy zdecydowanym ruchem. Od razu podajemy, posypawszy porcją świeżo mielonego pieprzu.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!