Kukbuk
Kukbuk
Owocowo – warzywne ceviche (fot. Maciek Niemojewski)

Wegańskie ceviche

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 25 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: goście idą
mango
1 sztuka
pomarańcza
1 sztuka
grejpfrut
1 sztuka
papryczka chili
3 sztuki
imbir
3-centymetrowy kawałek
sok z limonki
100 ml
oliwa extra vergine
25 ml
nori
1 arkusz
kolendra
garść liści
brązowy cukier
do smaku
sól
do smaku
pieprz
do smaku
chrupki kukurydziane (nachos)
do podania

Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Przepis i przygotowanie: Tomek Zielke


Stylizacja: Agata Jankowska

przygotowanie

Mango obieramy, kroimy w kostkę o boku mniej więcej 12 milimetrów. Pomarańczę i grejpfrut filetujemy, pozbawiając jasnych części miąższu, i kroimy na kawałki takie same jak mango. Cebulę i chili kroimy w cienkie plastry. Imbir obieramy, tniemy w paseczki. Nori i kolendrę siekamy. Łączymy wszystkie składniki ceviche, doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Odstawiamy na 10 minut do lodówki, po czym podajemy z chrupkami kukurydzianymi.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!