Kukbuk
Kukbuk
Brownie z polewą kajmakową i karmelizowanymi orzechami

Brownie z orzechami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 min + 25 min pieczenia
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
czekolada
400 g
masło
200 g + 2 łyżki
jajko "zerówka"
2 sztuki
cukier
4 łyżki
mąka pszenna
3 łyżki
orzechy
1 szklanka
cynamon
1/2 łyżeczki
masa kajmakowa
6 łyżek

krok 1

Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jajka miksujemy z 2 łyżkami cukru na puszystą masę, wlewamy do niej rozpuszczoną czekoladę i masło. Miksujemy wszystko na gładką masę. Dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20-25 minut. Wyciągamy ciasto z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia.

krok 2

Na patelni rozpuszczamy dwie łyżki masła, dodajemy orzechy. Smażymy chwilę, po czym dodajemy cukier i cynamon. Dokładnie mieszamy i nie przerywając mieszania, prażymy orzechy jeszcze kilka minut, aż cukier się rozpuści. Orzechy przekładamy na deskę do krojenia, dajemy im chwilę ostygnąć, a następnie siekamy niedbale. Równocześnie podgrzewamy kajmak.

krok 3

Przestudzone brownie kroimy na grube plastry. Polewamy kajmakiem i posypujemy orzechami.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk