Kukbuk
Kukbuk
sałatka z pak choy, pak choy, sałatka z grzybami, grzyby mung, grzyby shimei, japońska kuchnia, dania jednogarnkowe, obiad z woka, szybka sałatka, sałatka na ciepło

Bok choy z grzybami i imbirem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 15 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
czosnek
2 ząbki
cebula
1/2 sztuki
kapusta bok choy
250 g
grzyby
150 g
wino ryżowe
2 łyżki
olej kokosowy
1 łyżka
suszony imbir
1 łyżeczka
sos sojowy
1 łyżka
olej sezamowy
1 łyżeczka

krok 1

Rozgrzewamy wok. Gdy jest gorący, wlewamy olej kokosowy i podgrzewamy. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pocięty w plasterki czosnek, cienko pokrojoną w piórka cebulę i imbir. Smażymy przez minutę.

krok 2

Grzyby kroimy w nieduże kawałki, dokładamy do woka i podsmażamy przez 1-2 minuty. Wlewamy wino ryżowe. Gotujemy pół minuty. Dodajemy pokrojoną kapustę pak choi i smażymy przez 1-2 minuty. Wlewamy sos sojowy i olej sezamowy. Smażymy przez minutę, mieszając. Wykładamy na talerz i od razu podajemy.

TIP

Do takiego stir-fry można wrzucić dowolną zieleninę, która zalega nam w lodówce: szpinak, nawet ten mrożony, mangold, fasolkę szparagową, groszek, szparagi, brukselkę czy brokuły.



W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!