czas przygotowania: 45 minut plus 2 godziny leżakowania ciasta
typ diety: wegańska
typ posiłku: obiad
mąka pszenna
500 g
suche drożdże
6 g
sól
10 g
cukier
10 g
jogurt naturalny
350 g
olej
do natłuszczenia
masło
do podania
Zdjęcie: Maciek Niemojewski
Przepis: Tomek Zielke
krok 1
Mąkę mieszamy z drożdżami, solą i cukrem. Dodajemy jogurt i wyrabiamy za pomocą robota kuchennego lub ręcznie, aż ciasto będzie gładkie, około 10 minut. W razie potrzeby dosypujemy nieco mąki. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w miejsce o temperaturze pokojowej na mniej więcej 2 godziny, by zwiększyło objętość blisko dwukrotnie.
krok 2
Ciasto rolujemy w gruby walec i dzielimy na 10 części. Każdą formujemy w kulkę, przykrywamy posmarowaną olejem folią spożywczą i odstawiamy na mniej więcej 2 godziny.
krok 3
Rozgrzewamy maksymalnie piekarnik (najlepiej z funkcją grilla) oraz patelnię o grubym dnie z żaroodporną rączką. Porcję ciasta rozpłaszczamy rękoma, wrzucamy na patelnię, którą od razu wkładamy do piekarnika. W zależności od temperatury pieczenie może trwać 90-120 sekund. Wyjmujemy patelnię z piekarnika i w razie potrzeby przysmażamy także drugą stronę. Gotowy naan smarujemy masłem i od razu konsumujemy lub trzymamy w cieple pod przykryciem, aż skończymy piec wszystkie chlebki.