Kukbuk
Kukbuk
Ale Meksyk! Prażone nerkowce w panierce paprykowo-limonkowej (fot. Maciek Niemojewski)

Prażone nerkowce w panierce paprykowo-limonkowej

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 25 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: goście idą
białko jajka „zerówki”
1 sztuka
sól
szczypta + ½ łyżeczki
mielona wędzona słodka papryka
2 łyżeczki
mielona papryka chili
⅓ łyżeczki
sok z limonki
2 łyżki
oliwa
1 łyżeczka
nerkowce
200 g

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Marcin Lewandowski

krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 140 stopni.

krok 2

Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wędzoną paprykę, chili, ½ łyżeczki soli, sok z limonki oraz oliwę łączymy w małej miseczce. Orzechy wsypujemy do mieszanki przypraw, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 3 minuty. Po tym czasie wrzucamy do ubitego białka, ponownie mieszamy i wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy ją do piekarnika na 7 minut. Po tym czasie mieszamy i pieczemy dalej przez 6-7 minut. Zarumienione orzechy wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

TIP

rażone orzechy możemy podać jako przekąskę lub dodatek do dania głównego. Tak przygotowane można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 7-10 dni.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka