Kukbuk
Kukbuk
domowa focaccia, focaccia na drożdżach, kuchnia włoska, focaccia z pomidorkami, domowe wypieki, domowy chleb, włoskie wypieki,

Focaccia

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 90 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
świeże drożdże
30 g
ciepła woda
2/3 szklanki
piwo
1/2 szklanki
oliwa
2 łyżki
sól
1 łyżeczka
pieprz
szczypta
cukier
1 łyżeczka
czosnek
1 ząbek
suszone zioła
2 łyżki
mąka pszenna
2 i 1/2 szklanki
mozarella
1 kulka
pomidorki koktajlowe
duża garść

krok 1

Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem piwa i odstawiamy na bok na około 10 minut. Dodajemy jedną łyżkę oliwy, sól, pieprz, cukier, posiekany drobno czosnek, zioła oraz mąkę. Drewnianą łyżką łączymy składniki.

krok 2

Przekładamy ciasto na posypaną mąką powierzchnię i ugniatamy około 10 minut, aż stanie się elastyczne. Umieszczamy je w wysmarowanej oliwą misce, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce mniej więcej na godzinę.

krok 3

Po jej upływie lekko ugniatamy ciasto, zostawiamy jeszcze na 10 minut, a następnie przekładamy do wysmarowanej oliwą formy do pieczenia (może być prostokątna, ale okrągła również się spisze). Zostawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut.

kork 4

Robimy palcami kilka wgnieceń w cieście, smarujemy je pozostałą łyżką oliwy, po czym układamy na nim pomidorki koktajlowe w ilości wedle uznania. Możemy też posypać ciasto serem mozzarella lub parmezanem.

krok 5

Pieczemy w 200 stopniach przez około 25 minut, aż ciasto się zarumieni.

Gdy focaccia wyrośnie, przed włożeniem jej do piekarnika postarajcie się przekłuć największe bąble na jej powierzchni. To sprawi, że ciasto nieco opadnie, ale nic nie szkodzi. Jeśli tego nie zrobicie, urosną i się przypalą.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!