Kukbuk
Kukbuk
sushi z kaszy, sushi, polskie sushi, wegańskie sushi, sushi z warzywami, sushi z łososiem, szybki obiad, kasza jęczmienna, obiad na wynos, polskie wasabi

Kaszi, czyli sushi po polsku

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
kasza jęczmienna perłowa
200 g
marchew
1 sztuka
ogórek
1 sztuka
awokado
1/2 sztuki
wędzona makrela
100 g
wędzone tofu
100 g
nori
5 arkuszy
kiełki
1 opakowanie
świeże kłącze wasabi
ok. 4 cm
zaprawa:
ocet ryżowy
3 łyżki
cukier
1 łyżka
sól
1/2 łyżeczki
sos sojowy
do podania

Zdjęcie: Maciej Niemojewski 

krok 1

Przygotuj: miseczkę z wodą, bambusową matę do sushi, bardzo ostry nóż.

krok 2

Kaszę gotujemy do miękkości według przepisu na opakowaniu. Dokładnie odcedzamy, zostawiamy do ostudzenia.

krok 3

W miseczce mieszamy ocet ryżowy, cukier i sól. Gotową zaprawą polewamy letnią kaszę i dokładnie mieszamy.

krok 4

Obraną marchewkę, ogórek, awokado i makrelę – lub w wersji wegetariańskiej tofu – kroimy w cienkie, długie paseczki. Kłącze wasabi ścieramy na pastę na bardzo drobnej tarce.

wasabi, polskie sushi, sushi z kaszy, pasta wasabi, domowe wasabi, domowe sushi, sushi master, kukbuk poleca

Arkusz nori układamy na bambusowej macie błyszczącą stroną do dołu. Nakładamy 2-3 garści kaszy tak, by warstwa miała około 1 centymetra grubości – zostawiamy mniej więcej 4-centymetrowe marginesy na obu końcach arkusza. Porcję kaszy smarujemy pośrodku pastą wasabi i z dodatków, w dowolnej konfiguracji, układamy pasek. Po zwinięciu warzywa powinny ułożyć się idealnie w środku rolki.

Wolny koniec arkusza nori zwilżamy odrobiną wody. Za pomocą maty bambusowej delikatnie zwijamy arkusz, by uformować idealną roladkę. Gotowe rolki kroimy na sześć równych kawałków – podczas krojenia moczymy nóż w zimnej wodzie, by nie przywierał do kaszi.

Podajemy z sosem sojowym.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!