Kukbuk
Kukbuk
bułeczki cynamonowe, kanebullar, szwedzkie bułki cynamonowe, cynamonki, zawijasy cynamonowe, drożdżowe bułeczki, bułeczki z cynamonem, domowe drożdżówki

Bułeczki cynamonowe

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 120 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
ciasto:
świeże drożdże
40 g
mleko
1 szklanka
cukier
1 szklanka
mąka pszenna
500 g
jajko "zerówka"
1 sztuka
masło
80 g
sól
szczypta
nadzienie:
masło
50 g
cynamon
2-3 łyżki
cukier trzcinowy
5 łyżek
jajko "zerówka"
1 sztuka
mleko
1 łyżka
opcjonalnie:
cukier perłowy

Przygotowanie: Jessica Nadziejko


Stylizacja: Magdalena Olszewska


Zdjęcia: Maciej Niemojewski


Talerze: PoPo Ceramics

krok 1

Rozkruszone drożdże mieszamy z mlekiem i 1 łyżeczką cukru, odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

krok 2

Do dużej miski przesiewamy mąkę, sól, cukier, dodajemy wyrośnięte drożdże i jajko. Mieszamy, aż składniki się połączą. Następnie dodajemy stopione masło i wyrabiamy ciasto ręcznie (lub w robocie) przez ok. 7-10 minut. Ciasto może być delikatnie klejące. 

Wyrobione przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut. 

bułeczki cynamonowe, kanelbullar, bułki z cynamonem, szwedzkie bułki cynamonowe, cynamonki, domowe drożdżówki

Po wyrośnięciu z ciasta formujemy wałek, który następnie rozwałkowujemy w prostokąt. Powierzchnię smarujemy masłem, posypujemy cukrem i cynamonem, po czym zawijamy w podłużną roladę. Następnie kroimy ciasto w plastry (wyjdzie ich około 12) i każdy z nich układamy w żaroodpornym naczyniu, zostawiając nieduże odstępy. Formę przykrywamy i odstawiamy na kolejne 35 minut do wyrośnięcia. 

Piekarnik nagrzewamy do 190°C. 

Wierzch wyrośniętych bułeczek smarujemy rozbełtanym jajkiem z mlekiem i ewentualnie posypujemy perłowym cukrem. 

Pieczemy przez ok. 25 minut, do zrumienienia. 

Najlepiej smakują na ciepło, ze szklanką zimnego mleka. 

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!