![Ale Meksyk! Humus z kolendrą i zieloną papryczką jalapeño (fot. Maciek Niemojewski)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/S-v7wY3XMm4XJonUsKVj_qP2UNMnaOpBMngA7oqpLXU/fill/1418/1682/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDMtMTkv/QWxlX01la3N5azMx/NTUuanBn.jpg)
Humus z kolendrą i zieloną papryczką jalapeño podany z domowymi nachosami
typ diety: wegańska
typ posiłku: goście idą
- Humus:
- ugotowana ciecierzyca
- 400 g
- tahini
- 3 łyżki
- czosnek
- 1 ząbek
- sól
- ½ łyżeczki
- pieprz
- ⅓ łyżeczki
- kmin rzymski
- szczypta
- sok z limonki
- z 1 sztuki
- marynowana zielona papryczka jalapeño
- 1 sztuka
- świeża kolendra
- 1 pęczek
- oliwa
- 3 łyżki
- Nachosy:
- domowa tortilla pszenna
- 2 sztuki
- mielona słodka papryka
- 1 łyżeczka
- sól
- ½ łyżeczki
- oliwa
- 2 łyżki
- Opcjonalnie:
- oliwa
- do polania
- ulubione zioła
- według uznania