Kukbuk
Kukbuk
Ale Meksyk! Humus z kolendrą i zieloną papryczką jalapeño (fot. Maciek Niemojewski)

Humus z kolendrą i zieloną papryczką jalapeño podany z domowymi nachosami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 25 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: goście idą
Humus:
ugotowana ciecierzyca
400 g
tahini
3 łyżki
czosnek
1 ząbek
sól
½ łyżeczki
pieprz
⅓ łyżeczki
kmin rzymski
szczypta
sok z limonki
z 1 sztuki
marynowana zielona papryczka jalapeño
1 sztuka
świeża kolendra
1 pęczek
oliwa
3 łyżki
Nachosy:
domowa tortilla pszenna
2 sztuki
mielona słodka papryka
1 łyżeczka
sól
½ łyżeczki
oliwa
2 łyżki
Opcjonalnie:
oliwa
do polania
ulubione zioła
według uznania

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Marcin Lewandowski

krok 1

Wszystkie składniki humusu miksujemy w malakserze na gładką, puszystą masę. Gdyby humus wyszedł zbyt gęsty, dodajemy 1-2 łyżki bardzo zimnej wody i ponownie blendujemy.

krok 2

Piekarnik nagrzewamy do 140 stopni. Za pomocą pędzelka kuchennego smarujemy tortille mieszanką słodkiej papryki, soli i oliwy. Następnie placki kroimy na dowolnej wielkości trójkąty i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 10-12 minut. Po tym czasie zwiększamy temperaturę o 20 stopni i włączamy termoobieg. Nachosy pieczemy do zarumieniania. Po upieczeniu studzimy na kratce.

krok 3

Humus podajemy z domowymi nachosami. Możemy go dodatkowo polać oliwą i posypać ulubionymi świeżymi ziołami.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk