zobacz więcej
- Kultura i wiedza

Co to jest pascha i dlaczego jest lepsza od sernika?
Jeśli lubicie sernik, to paschę pokochacie. Aksamitna, kaloryczna i najeżona bakaliami, poleca się na Wielkanoc. Sprawdzamy, skąd się wzięła pascha i jak ją zrobić.
- Ludzie i inspiracje

Janice Wong: W deserach szukam emocji
Czy deser może być sztuką? Janice Wong, światowej sławy mistrzyni cukiernictwa i artystka, udowadnia, że tak. Nam opowiada, które trendy cukiernicze ją inspirują i co jest istotą udanego deseru.
- Kultura i wiedza

7 zasad włoskich restauracji. Dzięki nim będziesz jeść jak Włoch!
Wybieracie się do Włoch? Te zasady musicie znać! Nie tylko pomogą wam zrozumieć włoski styl życia, ale też dzięki nim nie popełnicie gafy w restauracji. Włosi kwestie związane z jedzeniem traktują bardzo serio – warto więc poznać reguły, których zawsze przestrzegają.
- Kultura i wiedza

Zupa rumfordzka na słynnym obrazie. DESA Unicum zaprasza na wystawę
Niezwykle rzadki obraz Hipolita Lipińskiego, tajemnicza "Baletnica" Bolesława Biegasa i portret Olgi Boznańskiej to tylko kilka z ponad 60 obiektów prezentowanych na wystawie sztuki dawnej w DESA Unicum. Do 20 marca odwiedzający mają okazję zobaczenia prac największych polskich artystów polskiego modernizmu.
- Kultura i wiedza

Jak zrobić cieszyńskie ciasteczka bożonarodzeniowe?
Miodowe ule, cynamonowe szulki, waniliowe rogaliki… Obok 12 wigilijnych potraw na stołach mieszkańców Śląska Cieszyńskiego nie może zabraknąć misternie wykonanych ciasteczek. Cieszyńskie ciasteczka bożonarodzeniowe to wspaniały pomysł na wigilijny deser!
- Kultura i wiedza

Jak powstaje oliwa? Pojechaliśmy do Włoch to sprawdzić!
Jak z małej zielonej kuleczki powstaje złota, aksamitna oliwa? Mimo nowych rozwiązań technologicznych istota procesu jest nadal taka sama, a tłoczenie oliwy przypomina alchemię. Wśród oliwnych gajów trwają właśnie zbiory. Postanowiliśmy prześledzić drogę oliwek – z drzewa na stół.
- Kultura i wiedza

Co oglądać i czytać jesienią? Oto 10 smacznych propozycji, które nie pozwolą wam się nudzić!
Jesieniary i jesieniarze! Dobrze wiemy, że tak jak my z utęsknieniem czekaliście na chłodniejsze dni i długie wieczory. A kiedy już ubrani w ulubiony sweter, z kubkiem pumpkin spice latte zasiądziecie na kanapie, pozostaje tylko wybrać, co czytać lub oglądać. Mamy dla was kilka propozycji nie do odrzucenia!
- Na mapie

Najlepsze restauracje w Gdyni – 11 świetnych miejsc
Gdynia to intrygujące miasto. Słynie głównie z architektury modernistycznej, ale znajdziemy tu też sporo miejsc, które zadowolą smakoszy. My wybraliśmy 11 lokali, w których nigdy się nie zawiedliśmy. Oto najlepsze restauracje w Gdyni!
- ABC wina

4 rzeczy o aperitivo
We Włoszech aperitivo jest rytuałem kulturowym. Jego tradycja sięga XVIII wieku.
- Kultura i wiedza

Co to jest pascha i dlaczego jest lepsza od sernika?
Jeśli lubicie sernik, to paschę pokochacie. Aksamitna, kaloryczna i najeżona bakaliami, poleca się na Wielkanoc. Sprawdzamy, skąd się wzięła pascha i jak ją zrobić.
- Ludzie i inspiracje

Janice Wong: W deserach szukam emocji
Czy deser może być sztuką? Janice Wong, światowej sławy mistrzyni cukiernictwa i artystka, udowadnia, że tak. Nam opowiada, które trendy cukiernicze ją inspirują i co jest istotą udanego deseru.
- Kultura i wiedza

7 zasad włoskich restauracji. Dzięki nim będziesz jeść jak Włoch!
Wybieracie się do Włoch? Te zasady musicie znać! Nie tylko pomogą wam zrozumieć włoski styl życia, ale też dzięki nim nie popełnicie gafy w restauracji. Włosi kwestie związane z jedzeniem traktują bardzo serio – warto więc poznać reguły, których zawsze przestrzegają.
- Kultura i wiedza

Zupa rumfordzka na słynnym obrazie. DESA Unicum zaprasza na wystawę
Niezwykle rzadki obraz Hipolita Lipińskiego, tajemnicza "Baletnica" Bolesława Biegasa i portret Olgi Boznańskiej to tylko kilka z ponad 60 obiektów prezentowanych na wystawie sztuki dawnej w DESA Unicum. Do 20 marca odwiedzający mają okazję zobaczenia prac największych polskich artystów polskiego modernizmu.
- Kultura i wiedza

Jak zrobić cieszyńskie ciasteczka bożonarodzeniowe?
Miodowe ule, cynamonowe szulki, waniliowe rogaliki… Obok 12 wigilijnych potraw na stołach mieszkańców Śląska Cieszyńskiego nie może zabraknąć misternie wykonanych ciasteczek. Cieszyńskie ciasteczka bożonarodzeniowe to wspaniały pomysł na wigilijny deser!
- Kultura i wiedza

Jak powstaje oliwa? Pojechaliśmy do Włoch to sprawdzić!
Jak z małej zielonej kuleczki powstaje złota, aksamitna oliwa? Mimo nowych rozwiązań technologicznych istota procesu jest nadal taka sama, a tłoczenie oliwy przypomina alchemię. Wśród oliwnych gajów trwają właśnie zbiory. Postanowiliśmy prześledzić drogę oliwek – z drzewa na stół.
- Kultura i wiedza

Co oglądać i czytać jesienią? Oto 10 smacznych propozycji, które nie pozwolą wam się nudzić!
Jesieniary i jesieniarze! Dobrze wiemy, że tak jak my z utęsknieniem czekaliście na chłodniejsze dni i długie wieczory. A kiedy już ubrani w ulubiony sweter, z kubkiem pumpkin spice latte zasiądziecie na kanapie, pozostaje tylko wybrać, co czytać lub oglądać. Mamy dla was kilka propozycji nie do odrzucenia!
- Na mapie

Najlepsze restauracje w Gdyni – 11 świetnych miejsc
Gdynia to intrygujące miasto. Słynie głównie z architektury modernistycznej, ale znajdziemy tu też sporo miejsc, które zadowolą smakoszy. My wybraliśmy 11 lokali, w których nigdy się nie zawiedliśmy. Oto najlepsze restauracje w Gdyni!
- ABC wina

4 rzeczy o aperitivo
We Włoszech aperitivo jest rytuałem kulturowym. Jego tradycja sięga XVIII wieku.
- Kultura i wiedza

Zalewajka, żelazne kluski i żulik. „Łódź od kuchni” oczami ilustratorów
O tym, że kuchnia stanowi niewyczerpane źródło inspiracji, przekonaliśmy się już nie raz. Zwłaszcza regionalne specjały są wciąż nie do końca odkrytym obszarem. Łódzkie przysmaki postanowili wziąć na warsztat znani ilustratorzy. Wystawa „Łódź od kuchni” to pyszna podróż przez krainę zalewajki i żulika.
- ABC wina

Czy wino lubi zioła?
Odpowiedź brzmi: lubi. Ale nie zawsze jest to przyjaźń łatwa.
- ABC wina

Gotowanie na winie
Wino to nie tylko towarzysz jedzenia. Jest także składnikiem wielu przepisów, zwłaszcza w kuchni francuskiej i włoskiej.
- ABC wina

Wino i grill
Malbec do steka, różowe bąbelki do łososia, chardonnay do halloumi. Sprawdźcie, jakie wino będzie najlepsze do waszych ulubionych dań z grilla.
- ABC wina

5 win do szparagów
Sezon szparagowy zaczął się w tym roku wyjątkowo wcześnie. Kto dotąd nie zdążył się do niego winiarsko przygotować, wciąż ma jeszcze szansę.
- Kultura i wiedza

„Jedzenie w sztuce” – nowa wystawa w krakowskim MOCAK-u
Zastawiony stół z resztkami posiłku, rzeźby dań, współczesne martwe natury rodem z fast foodów – tego i wiele więcej możemy się spodziewać po wystawie przygotowanej przez MOCAK. „Jedzenie w sztuce” to opowieść o kulinariach z wielu artystycznych perspektyw.
- Kultura i wiedza

Algi i wino
Morskie połączenia – jakie wina podawać do dań z dodatkiem wodorostów?
- Kultura i wiedza

Wielkanoc i wino
Wytrawny furmint lubi towarzystwo białej kiełbasy, a riesling pasuje sernika. Łączenie tradycyjnych wielkanocnych dań z winami wcale nie jest trudne.
- Kultura i wiedza

Jaja i wino. Trudna para?
Sommelierzy-ortodoksi twierdzą, że istnieją potrawy, których nie da się połączyć z winem. Wśród nich wymieniają często jajka. Zupełnie się z nimi nie zgadzam.
- ABC wina

Różowe wina: co warto o nich wiedzieć?
Wina różowe, choć najczęściej kojarzone z latem i wakacjami, można pić przez cały rok. Kiedy na dworze jest gorąco, doskonale zastępują wina czerwone, z kolei zimą białe.
- Polskie wino

Wszystko, co warto wiedzieć o polskim winie
Jeszcze dekadę temu polskie wino można było zakupić u ledwie kilkunastu producentów. Dziś ich liczba zbliża się do pół tysiąca!
- Kultura i wiedza

Wino dla normalsów
Łączenie wina i jedzenia staje się wyzwaniem w kontekście prostych, codziennych potraw.
- ABC wina

5 rzeczy o sauvignon blanc
Aromat win z tej odmiany opisano kiedyś słowami: wszechobecna zieleń. Sauvignon blanc to kwintesencja świeżości w świecie wina.
- ABC wina

Sommelier prawdę ci powie
Stereotypy i półprawdy w świecie wina. O tym, z czym się dziś mierzą polscy sommelierzy opowiada Adam Tomczak, Mistrz Polski Sommelierów 2021.
- ABC wina

Wino i jedzenie. Fakty i mity
Wokół połączeń winno-kulinarnych narosło mnóstwo mitów. W dodatku niektóre wydają się nie do ruszenia.
- Kultura i wiedza

Para do jabłka
Nasz narodowy owoc jest gastronomicznie uniwersalny. Doceńmy to i w poszukiwaniu inspiracji rozglądajmy się z ciekawością po świecie.
- Kultura i wiedza

Chleb, wino i oliwa
Te trzy banalne z pozoru produkty to podstawa europejskiej cywilizacji.
- Na mapie

5 polecanych wine barów w Warszawie
Na jakie winne miejscówki warto zwrócić uwagę w stolicy? Poniżej pięć sprawdzonych warszawskich adresów na wieczór przy winie [Wybór subiektywny]
- Ludzie i inspiracje

Warszawa: dajmy się zaskoczyć stolicy i restauracjom rekomendowanym przez Michelin
Warszawa zmienia się nieustannie. Na jej kulinarnej mapie wciąż przybywa nowych miejsc i nie starcza dni, by wypróbować je wszystkie. Wśród nich są takie, które potrafią zaskoczyć nawet stałych bywalców warszawskich lokali; które zawsze serwują dania na najwyższym poziomie; i do których po prostu chce się wracać. To restauracje rekomendowane przez przewodnik Michelin.
- Ludzie i inspiracje

Kraków: dokąd prowadzi nas przewodnik Michelin
Bottiglieria 1881 w Krakowie to pierwsza polska restauracja wyróżniona dwiema gwiazdkami Michelin. Jednak na krakowskiej scenie kulinarnej jest znacznie więcej niezwykłych restauracji, w tym aż 16 rekomendowanych w przewodniku Michelin.
- Ludzie i inspiracje

Dania z oliwą do zadań specjalnych
Na kulinarnej scenie oliwa często gra drugoplanowe role. Jest wspaniałym, ale tylko dodatkiem do mięs, sałatek i deserów. Są jednak dania, w których oliwa nie stoi w drugim rzędzie. Stanowi niezastąpiony składnik i zdecydowanie wpływa na smak potrawy. Taka jest oliwa Monini GranFruttato.
- Kultura i wiedza

Restauracje Bib Gourmand, czyli gwiazdki to nie wszystko!
Wyróżnienia Michelin przyznane. Oto siedem nowych restauracji, w których można doskonale zjeść w przystępnej cenie.
- Na mapie

Gwiazdorska obsada
„Kulinarne Oscary”, czyli słynne gwiazdki Michelin, trafiły w tym roku do trzech polskich restauracji. Co takiego mają w sobie krakowska Bottiglieria 1881, poznańska Muga i warszawska Nuta, że otrzymały te najważniejsze w branży kulinarnej wyróżnienia?
- Ludzie i inspiracje

Francuskie wypieki – jak wydobyć ich smak na zdjęciu?
Wypieki, których niepowtarzalnego maślanego zapachu, delikatnych i kruchych warstw nie sposób pomylić z jakąkolwiek inną słodkością.
- Kultura i wiedza

Dzikie Historie
W tej książce znajdziecie przepisy na dania, które do tej pory z dumą zaserwowałam naszym Gościom. Zapraszam Was do mojej Dzikiej Kuchni – najpierw na papierze. Czujecie się zachęceni? To przyjedźcie do Młynika – numer 1, tuż za zakrętem, przy wielkiej sośnie. Tu zaczyna się przygoda...
- Kultura i wiedza

Jak opisywać aromaty w winie?
Umiejętność opisywania wina rzadko wynosimy z domu, a w wieku młodej dorosłości nie skupiamy się zbytnio na analizie trunków, tylko na ich konsumpcji. Opanowanie sztuki opowiadania o winie można więc porównać do nauki języka obcego przez dorosłych.
- Kultura i wiedza

Top restauratorzy i top influencerzy, czyli kto rządzi na rynku gastro?
Nowa generacja zmienia stare postrzeganie gastronomii. I nie chodzi wcale o wiek, a o mentalność i otwartość. Kulinarnych rewolucjonistów poznaliśmy podczas konferencji MADE FOR Restaurant – New Generation. KUKBUK.pl patronował wydarzeniu!
- Kultura i wiedza

Wina naturalne – krótkie wprowadzenie
Wina naturalne, organiczne, biodynamiczne, zrównoważone, wegańskie – w kontekście winiarstwa nieinwazyjnego pojawia się wiele terminów, które bynajmniej nie są synonimami. Podpowiadamy, co kryje się za każdym z tych określeń.
- Kultura i wiedza

Wegańska Warszawa z Youmiko Vegan Sushi
Z okazji premiery filmu „Wegańska Warszawa” rozmawiamy o roślinnej kuchni z jednym z bohaterów obrazu, Pawłem Gnatowskim, właścicielem brandu Youmiko i szefem kuchni Youmiko Vegan Sushi.
- Kultura i wiedza

Filmy kulinarne: jesień 2021
Nowa kuchnia nordycka, historie z farszem i poszukiwania trufli w górach Piemontu – tej jesieni na ekranach kin zagości sporo filmów o jedzeniu i kulinariach. Poznajcie najlepsze z nich!
- Kultura i wiedza

Batch cooking – zalety gotowania na później
Dbanie o zdrową i zbilansowaną dietę wcale nie jest łatwym zadaniem. Z pomocą przychodzi „Raz na tydzień” Chloé Sucrée – książka, dzięki której odkryjecie nieocenione zalety metody zwanej batch cooking!
- Kultura i wiedza

Stanley Tucci na tropie smaków słonecznej Italii
Powiedzenie „wszystkie drogi prowadzą do Rzymu” nabiera nowego znaczenia po obejrzeniu znakomitego programu kulinarnego CNN – „Stanley Tucci: Searching for Italy”. Charyzmatyczny aktor zabiera nas w kulinarną podróż po Włoszech – kraju, z którego pochodzą jego rodzice.
- Kultura i wiedza

Pod wodą
„To nie jest akwarium, to dzika przyroda Morza Północnego, a ty jesteś w samym jej środku”, miał powiedzieć jeden z architektów pracujących przy budowie restauracji Under na półwyspie Lindesnes.
- Kultura i wiedza

Sabich – historia bliskowschodniej kanapki
Bliski Wschód jest ojczyzną nie tylko falafela, ale również słynnej kanapki sabich. Poznajcie jej historię.
- Kultura i wiedza

Ram-don, czyli właściwie co?
Olbrzymi sukces filmu „Parasite” był zaskoczeniem. Obraz stał się wizytówką współczesnego kina koreańskiego, a przy okazji spopularyzował pewne danie tamtejszej kuchni.
- Kultura i wiedza

Azjatycki Festiwal Filmowy Pięć Smaków: Kino ze smakiem
Dla kochających egzotyczne smaki i spragnionych dalekowschodniego kina – Festiwal Pięć Smaków powraca! Co tym razem organizatorzy przygotowali dla widzów?
- Kultura i wiedza

W prostocie siła, czyli najlepsze koktajle premium na lato
Latem, gdy pogoda nas rozpieszcza, a długie wieczory pozwalają cieszyć się wakacyjną aurą, od pełni szczęścia dzieli nas kilka prostych kroków. Wystarczą szklanka, lód i odpowiednia mieszanka doskonałych smaków.
- Ludzie i inspiracje

Elena Kostioukovitch: Sekrety włoskiej kuchni
Z Eleną Kostioukovitch, autorką nagradzanych „Sekretów włoskiej kuchni”, rozmawiamy o przepisie na carbonarę, o tym, gdzie i dlaczego nie wolno zamawiać masła do karczochów, oraz o daniu, za którego zjedzenie można pójść do więzienia.
- Ludzie i inspiracje

Jak gotować w greckim stylu?
Bazuje na świeżych warzywach, owocach i oliwie – kuchnia grecka jest prosta, a do tego zdrowa. Poznajcie tamtejsze specjały i dowiedzcie się, jak je przygotowywać.
- Kultura i wiedza

14 najsłynniejszych klopsików świata
Szwedzi mają köttbullar, Włosi le polpette, a Libańczycy koftę. Mimo że wszystkie są robione z mielonego mięsa, ich smak znacząco się różni. Poznajcie najsłynniejsze klopsiki świata.
- Kultura i wiedza

Jak zrobić twaróg doskonały?
Dla amatorów i dla smakoszy, którzy nie chcą długo czekać na ulubione dania, oraz dla tych, którzy lubią eksperymenty kulinarne. Oto przepisy na domowe sery, których przygotowanie nie zajmuje dużo czasu i z którymi każdy z łatwością sobie poradzi.
- Kultura i wiedza

Humus: pasta ponad podziałami
Historia tego prostego dania jest burzliwa i skomplikowana niczym brazylijska telenowela – i również ciągnąca się w nieskończoność. Skąd wywodzi się jedna z najpopularniejszych past świata?
- Kultura i wiedza

Fermentowane tofu: rarytas dla fanów mocnych wrażeń
Tak intensywnego zapachu nie da się z niczym pomylić, a w dłuższej perspektywie po prostu nie można go znieść. Nie bez powodu fermentowane tofu nazywane jest śmierdzącym.
- Kultura i wiedza

Nos ma głos
To, co identyfikujemy za pomocą smaku, w ścisłym znaczeniu wrażeń postrzeganych przez kubki smakowe, to niewielka część naszych możliwości oceny jedzenia. A co z nosem, który ma zdolność postrzegania ponad 10 tysięcy aromatów?
- Kultura i wiedza

Tajemnica sosu sojowego
Sos sojowy to jedna z najważniejszych przypraw w kuchni azjatyckiej. Również na polskich stołach ma coraz szersze zastosowanie. Pełen umami, sprawia, że jedzenie jest największą przyjemnością.
- Kultura i wiedza

Mezze – historia niezwykłej przystawki
Mezze, tapas czy antipasti – czyli przystawki. Powstają z lokalnych, sezonowych składników i najlepiej oddają różnorodność smaków danego regionu. Skąd się wzięły i jaka jest ich historia?
- Na mapie

Kawowa rewolucja w Kolumbii
Kolumbijska kawa od lat jest ceniona na całym świecie, ale Kolumbijczycy dopiero teraz zaczynają się nią cieszyć. Od Andów po Amazonię – przez kraj przelewa się dobra lokalna kawa.
- Kultura i wiedza

Uwolnij ręce!
W czasach „przed sztućcami” jedliśmy rękami i nie wyginęliśmy. W wielu krajach jedzenie rękami nie oznacza braku manier, wprost przeciwnie – jest oznaką wspólnoty i sposobem na okazanie uczuć. Jak zatem pogodzić karcące spojrzenia z poczuciem, że jedzenie wszystkiego sztućcami odbiera nam mnóstwo przyjemności?
- Kultura i wiedza

Fenomen sosów TABASCO
Od ponad 150 lat nie zmieniła się jego receptura, przed zabutelkowaniem dojrzewa w dębowej beczce przez trzy lata, a w kuchni podkreśla smak każdego dania. Poznaj historię sosu TABASCO®.
- Kultura i wiedza

Fettisdag, czyli szwedzki tłusty wtorek
Odliczacie dni do święta pączków? Skorzystajcie z okazji, by uczcić też tłusty wtorek. W końcu jest karnawał i kalorie się nie liczą!
- Kultura i wiedza

Randka z zasadami
Pierwsze spotkanie w romantycznych okolicznościach to papierek lakmusowy dalszej znajomości. Warto więc poświęcić chwilę na przypomnienie sobie obowiązującej etykiety.
- Kultura i wiedza

Yuba – tajemnicza skórka tofu
Jeśli kiedykolwiek gotowaliście mleko na małym ogniu albo odstawiliście je, żeby ostygło – to już wiecie, czym jest yuba.
- Kultura i wiedza

W związku z jedzeniem
Kuchnia to miejsce, w którym może narodzić się miłość! W pysznej atmosferze łatwiej jest dobrać się w parę, zupełnie tak jak w parę dobiera się danie i odpowiedni trunek.
- Kultura i wiedza

Ekologia, pizza i wielkie pieniądze, czyli Oscary od kuchni
Przed 92. ceremonią wręczenia Oscarów sprawdzamy jak wygląda kolacja oscarowa z udziałem najwybitniejszych współczesnych filmowców. Czy Akademia Filmowa zdoła odmówić sobie splendoru i widowiskowości, próbując dostosować się do ekologicznych trendów?
- Kultura i wiedza

Język w służbie smaku
Co znaczy scarpetta? Oto pochodzące z różnych języków słowa i zwroty, w których zamykają się piękne kulinarne historie i mnóstwo przyjemności. Alert: zawiera sceny łamania zasad savoir-vivre’u.
- Kultura i wiedza

Naturalna alternatywa
Wina naturalne, biodynamiczne, organiczne, ekologiczne – czym są, dlaczego są modne i jak się w nich rozeznać?
- Kultura i wiedza

Kuchnia domowa ma moc
Gotowanie w domu to doskonała okazja, by rozwinąć wiedzę i kreatywność oraz spędzić czas z przyjaciółmi. Wystarczy zwolnić i zadbać o odpowiednią atmosferę w kuchni i przy stole.
- Kultura i wiedza

Kulinarne innowacje
Z roku na rok coraz więcej osób sięga po roślinne zamienniki mięsa. W odpowiedzi na te potrzeby produkowane są pełne umami wegańskie wędliny, kiełbasy czy ryby.
- Na mapie

Warszawa: najciekawsze kulinarne otwarcia 2019 roku
W stolicy co roku otwierają się setki restauracji. Które z nich zasłużyły w mijającym roku na szczególną uwagę?
- Na mapie

Korea na talerzu
Kimchi i bulgogi – brzmi znajomo? Z pewnością, bo kuchnia azjatycka na dobre opanowała światowe kulinaria. Choć nie wszyscy wiedzą, że to znaki rozpoznawcze kuchni koreańskiej.
- Kultura i wiedza

Wzniosłe momenty
Jest znana na całym świecie, przez niektórych uznawana za oczywisty element naszej kultury, a nawet polskie dziedzictwo narodowe. Co sprawia, że wódka to polski towar luksusowy?
- Kultura i wiedza

Składniki, których nie lubią szefowie kuchni
Traumy z dzieciństwa, niezrozumiałe mody kulinarne, przedziwne przykłady rodem z kuchni regionalnych. Jakie składniki mogłyby nie istnieć dla tych, którzy potrafią ugotować wszystko?
- Kultura i wiedza

Zrozumieć polskie wina
Czym wyróżniają się polskie wina i czy są rozpoznawalne na świecie? Rozmawiamy z Wojciechem Bońkowskim, autorem rozdziału o rodzimych winach zamieszczonym w podstawowym „Kursie wiedzy o winie” Zraly’ego.
- Kultura i wiedza

Poznajcie laureatów 3. edycji konkursu KUKBUK Poleca w kategorii „w płynie z procentami”
Marki, które w tym roku zostały wyróżnione w kategorii „w płynie z procentami”, zajmują się wytwarzaniem mało popularnych alkoholi. Można jednak mieć nadzieję, że niebawem zdobędą rozgłos, na jaki zasługują. Poznajcie naszych laureatów w ostatniej kategorii KUKBUK Poleca.
- Kultura i wiedza

Historyczny Stół Kulinarny: smaki Pomorza
Jeżeli Pomorze kojarzy wam się tylko ze smażoną rybą z jednej z nadmorskich budek, to czas najwyższy, by dowiedzieć się więcej o bogactwie kulinarnym i kulturowym, jakie kryje ten niezwykły region.
- Na mapie

Stambuł: 8 obowiązkowych adresów kulinarnych
Słynny bulwar İstiklal Caddesi rozciąga się między placem Taksim a wieżą Galata. Podobno po tym tętniącym życiem sercu Stambułu dziennie przechodzi ponad milion ludzi, a wśród niezliczonych kramów i restauracji można zagubić się na parę tygodni.
- Ludzie i inspiracje

Współczesny ojciec od kuchni
Współczesny tata nie wstydzi się przytulać, okazywać miłość i troskę. Tradycyjny podział ról w rodzinie i przypisanych im obowiązków coraz częściej zastępuje zdroworozsądkowa, partnerska relacja. Z jakimi wyzwaniami i oczekiwaniami zatem wiąże się dzisiejsze ojcostwo?
- Kultura i wiedza

Czego o jedzeniu i życiu nauczyli nas „Przyjaciele”?
„Praca bywa żartem, ciężko przeżyć od pierwszego do pierwszego, a życie miłosne kuleje. Przyjaciele jednak zawsze będą przy tobie” – w ten sposób hymn nadchodzącego hitu telewizyjnego wszech czasów wyśpiewali muzycy z The Rembrandts. 25 lat temu wyemitowano pilotażowy odcinek o perypetiach przyjaciół z Nowego Jorku.
- Kultura i wiedza

Skarby pomorskich lasów – owoce, grzyby i dziczyzna
Pomorskie lasy pełne są skarbów, które ze smakiem można wykorzystać na naszych talerzach. Zaczynając od soczystych jagód, poprzez aromatyczne grzyby, aż po dziczyznę, którą pomorscy szefowie kuchni serwują w różnych wariacjach. O czym jeszcze szumi pomorski las?
- Kultura i wiedza

Smak w podróży
Smak zabiera nas w podróż, z podróży przywozimy smaki. Choć wysyłamy sobie widokówki, smakami – w przeciwieństwie do obrazów – nie jesteśmy w stanie tak łatwo się podzielić.
- Kultura i wiedza

Akademia Kulinarna w Krakowie
Tegoroczna jesień zapowiada się szczególnie gorąco dla tych, którzy chcą przyjrzeć się kulinariom i gastronomii od strony naukowej. W listopadzie w stolicy Małopolski ruszy Akademia Kulinarna.
- Kultura i wiedza

Ulubione książki kulinarno-podróżnicze KUKBUK-a
Podróż do Azji, a może powrót do lat dziecięcych? Pytamy członków redakcji KUKBUK-a o ich ulubione książki o kuchni i podróżach.
- Kultura i wiedza

Zbrodnie na kuchni włoskiej
Śmietana wlana do carbonary i sztywne risotto to przykłady mrożące krew w żyłach. Bartek Kieżun radzi, jak nie zmasakrować dań rodem z Italii.
- Kultura i wiedza

Pańskie uczty
Jak bawiła się szlachta podczas kilkudniowych uczt i co na pańskich stołach robiły żywe ptaki? Rozmowa z Magdaleną Silwanowicz, kuratorką wystawy „O stołach i bankietach pańskich”.
- Kultura i wiedza

Stranger Things. Sentyment na talerzu
W oczekiwaniu na 3. sezon serialu zaglądamy do talerzy mieszkańców Hawkins.
- Kultura i wiedza

Prosecco, cava i inne bąbelki
Poznajcie pięć win musujących idealnych na małe celebracje i letnie imprezy.
- Na mapie

Europejskie festiwale, o których nie słyszeliście
Włochy, Portugalia i Mołdawia – jeśli wybraliście któryś z tych krajów na cel wakacyjnej podróży, sprawdźcie, jak przy okazji wypoczynku zaczerpnąć kultury w najlepszym wydaniu.
- Kultura i wiedza

Negroni obchodzi w tym roku 100. urodziny
Negroni, stworzone w 1919 roku we Florencji, wciąż zachwyca niepowtarzalnym i zbalansowanym smakiem. Doskonałą okazją, aby odkryć ten klasyk na nowo, ale również poznać inspirowane nim autorskie kompozycje koktajlowe, jest Negroni Week odbywający się w dniach 24-30 czerwca. Świętujmy razem setne urodziny klasyka gatunku.
- Kultura i wiedza

Wszystkie naleśniki świata na Dzień Dziecka
Puszyste, treściwe czy cienkie jak papier? Na słono czy na słodko? Z ryżu czy z pszenicy? Przekonajcie się, jakie naleśniki jada się w krajach bliskich i dalekich. A potem znajdźcie swoje ulubione i zróbcie je razem z dziećmi!
- Ludzie i inspiracje

Paweł Rodaszyński: Kultura koktajlbaru
O kulturze koktajlowej rozmawiamy z właścicielem nagradzanego El Koktel i jedynym na świecie zwycięzcą krajowych edycji prestiżowych konkursów barmańskich – Bacardi Legacy Global Cocktail Competition Poland i World Class Cocktail Festival – w jednym roku.
- Kultura i wiedza

Naturaliści – oni są winni!
Po co nazywać wino naturalnym, skoro to jasne, że powstaje z winogron, a te są elementem flory? Bo przy produkcji większości win naturą się nieco manipuluje, a w winach naturalnych o manipulacji nie ma mowy. Tą winną dziewiczością zachwycił się Joseph Di Blasi – prekursor win naturalnych w Polsce i twórca krakowskiej inicjatywy Naturaliści.
- Kultura i wiedza

Historyczny Stół Kulinarny: Smaki Podhala
Letniskowy i uzdrowiskowy klimat Tatr od zawsze przyciągał miłośników malowniczych krajobrazów, inspirującej natury i kultury ludowej. Pod wpływem mniej lub bardziej znanych przyjezdnych kształtował się nie tylko kulturalny, lecz również kulinarny charakter Tatr.
- Ludzie i inspiracje

Magnus Nilsson ma dość
Nieudane restauracje znikają po cichu. A jak i dlaczego zamykają się te, które odniosły międzynarodowy sukces? Czy wypalenie zawodowe dopada również najlepszych kucharzy?
- Kultura i wiedza

Chlebowiec – owoc, a jak mięso
Chlebowiec, inaczej jackfruit (Artocarpus altilis), to owoc drzewa chlebowego z rodziny morwowatych, rosnącego w południowej Azji i Afryce. Owoce chlebowca w naturze to niecodzienny widok: ogromne zielone bulwy zwisają z drobnych gałązek wzdłuż pnia. Są tak duże i ciężkie, że wydaje się, że gałęzie z trudnością je utrzymują.
- Kultura i wiedza

ABC smażenia
Jaką patelnię wybrać, czy teflon naprawdę jest trujący i jak smażyć, by jedzenie było pełne smaku?
- Kultura i wiedza

Aperitivo – więcej niż koktajl
Jaka filozofia kryje się za aperitivo i dlaczego stało się ono nieodłącznym elementem włoskiego stylu życia?
- Kultura i wiedza

Wielkanocne ciasta, gender w kuchni
Spódnice bab, tureckie przysmaki, bakaliowe szaleństwo z Kresów i ulubione ciasto królowej Bony – oto co gości na naszych stołach na zakończenie wielkanocnego obiadu.
- Kultura i wiedza

Latawiec zamiast pisanki
Jedni pozbywają się starych naczyń, inni urządzają pogrzeb śledzia. Z kolei dla miłośników zagadek rozpoczyna się czas seryjnych morderstw. Poznajcie wielkanocne zwyczaje z różnych zakątków świata.
- Kultura i wiedza

Trzy rzeczy, których nie wiedzieliście o Anthonym Bourdain
Na kanale Kuchnia+ można już oglądać ostatnie odcinki „Miejsc nieznanych” nakręcone tuż przed śmiercią słynnego prezentera i kucharza. Stacja emituje dwa premierowe odcinki w każdą sobotę od godz. 20:15.
-

Zamieszanie w kieliszku – o historii koktajli
Czasy świetności, prohibicja, recepturowe średniowiecze, słodkie napoje i smakowe substytuty. Losy koktajli są tak pomieszane jak ich oryginalne składniki, ustalone w XIX wieku. W słodko-wytrawną podróż ich tropem zabiera nas Hubert Olczak – współtwórca stołecznego koktajlbaru BackRoom i największy wielbiciel tych połączeń, którego mieliśmy okazję poznać, sącząc wspólnie Vesper Martini.
- Na mapie

W poszukiwaniu kuchni łemkowskiej
Beskid Niski jest jedną z niewielu krain w Polsce, które nie poddały się jeszcze masowej turystyce.
- Ludzie i inspiracje

Wasabi na polskim gruncie. Kto uprawia japoński chrzan na Mazowszu?
Historia rodzinnego biznesu, który zaczął się od dobrej zabawy.
-

Poradnik: gotować jak profesjonalista
Nieważne, czy chcecie tłuc kotlety, czy filetować ryby – nasze triki przybliżą was do perfekcji zawodowców.
- Kultura i wiedza

Przy wspólnym stole. Dlaczego warto jadać w towarzystwie?
Stół to podstawowy mebel w każdym domu. Ale nie tylko – stół to, w przeciwieństwie do wielu innych elementów wyposażenia – także rusztowanie tkanki społecznej i podstawa naszego zbiorowego życia.
- Kultura i wiedza

Skąd wziął się smak?
Przez całe wieki twierdzono, że smak to zmysł niższy, gorszy. W dualistycznej koncepcji – obojętnie czy religijnej, czy starożytnej, platońskiej – smak zawsze plasuje się po stronie materialności, fizyczności i pokus. W robociarsko-swojskim PRL-u smak też miał złą prasę, kojarzył się z przyjemnościami kapitalistów.
- Kultura i wiedza

Wino. Przewodnik dla początkujących
Czy wino można trzymać w lodówce? Co zrobić, kiedy ukruszy się korek? Czy szampana możemy podać w takim samym kieliszku, w jakim serwujemy wino deserowe? Odpowiedzi na te pytania nie są tak oczywiste, jak mogłoby się wydawać.
- Kultura i wiedza

Szlakiem najlepszych serników Europy
Na zimno, na ciepło, z rodzynkami, na kruchym cieście lub bez spodu, od święta i na co dzień – serniki. Pod datą 30 lipca został zapisany w kalendarzu ich dzień, a my wspominamy najsmaczniejsze serniki, jakie zjedliśmy.
- Ludzie i inspiracje

Historia pizzy
Pizza to paradoks – szybki posiłek biedoty, który trafił na królewskie stoły. Ten włoski przysmak został wpisany na listę światowego dziedzictwa UNESCO, ale gdyby przyjrzeć się dokładnie, okazałoby się, że w jego historię zamieszani są też Amerykanie.
- Na mapie

Kulinarny przewodnik po Walencji
Wszechobecna zieleń, bliskość morza i portu, tapas na każdym kroku oraz napój bogów – Agua de Valencia – w cenie menu del dia. Walencja to doskonały kompromis między najpopularniejszymi hiszpańskimi kierunkami, Barceloną i Madrytem, do tego kulinarnie ma nie mniej do zaoferowania.
- Kultura i wiedza

Przewodnik – jak dobrać wino do sera?
Ser i wino to połączenie tak naturalne i udane jak chleb z masłem. Podpowiadamy, jakimi zasadami należy się kierować przy dobieraniu wina do serów, które właśnie położyliśmy przed gośćmi na stole.
- Kultura i wiedza

Kwiat, wiśnia i fistaszek, czyli różne oblicza kawy
Warto wybierać i pić kawę single origin, ale jeszcze lepiej na własne oczy zobaczyć, jak wygląda jej produkcja.
- Kultura i wiedza

Czy książki kucharskie mają datę ważności?
Co roku w Polsce wydaje się setki książek kulinarnych, na świecie można je liczyć w setkach tysięcy. Jak długi jest cykl życia pojedynczej książki? Czy istnieją pozycje ponadczasowe?
- Kultura i wiedza

Polowanie na idealne steki. Przewodnik dla mięsożerców.
Szeroko rozszerzone źrenice na widok steku to chyba najpopularniejszy kulinarny męski atawizm. Podpowiadamy jak w tej dziedzinie wysmażyć sukces.
- Kultura i wiedza

Sonda: Jak powinien smakować pączek?
O to, czego oczekują po idealnym pączku, spytaliśmy szefów kuchni, cukierników, blogerów i członków redakcji KUKBUK-a.
- Kultura i wiedza

Bitters, dry shake i stirowanie, czyli słownik slangu barmańskiego
Niezbędnik dla chcących wychylić procenty na mieście.
- Na mapie

Najlepsze śniadania w Gdyni
5 ulubionych adresów trójmiejskich blogerek kulinarnych: Tosi Kolo i Marty Śliwickiej z Burczymiwbrzuchu.pl.
- Kultura i wiedza

Sekrety chałwy
Nie jest deserem i nie pochodzi z Grecji. Czym właściwie jest chałwa?
- Kultura i wiedza

Słownik kucharskiego slangu
Odbieraj czek, slajsuj karota, bastuj cycki, a potem wal na wydawkę, tylko wytrzyj fingery.
- Na mapie

Co o polskiej kuchni myślą obcokrajowcy?
Kraj pierogów i kiełbasy – z tymi dwoma specjałami najczęściej kojarzona jest nasza kuchnia. Co obcokrajowcy myślą na temat polskiej kuchni, gdy wreszcie jej zasmakują?
- Kultura i wiedza

Jak smakuje prawdziwy humus?
Od wieków toczy się polityczny i kulinarny spór o hummus – kto, kiedy i gdzie po raz pierwszy połączył ciecierzycę z tahiną (pastą sezamową)? I jaki jest oryginalny przepis? Bo coraz modniejszemu w Europie humusowi całkiem daleko do smaku Bliskiego Wschodu.
Specjalnie wybrane artykuły cyklicznie w Twojej skrzynce.
DO TEGO DOSTĘP DO KUKBUK-OWYCH NIESPODZIANEK. ZAPISZ SIĘ DO NASZEGO NEWSLETTERA



























































































































