Kukbuk
Kukbuk
Rodzinna scena przy stole, wspólny posiłek taty i dziecka (fot. materiały promocyjne)

Współczesny ojciec od kuchni

Dodaj do 'Przeczytaj później'

Współczesny tata nie wstydzi się przytulać, okazywać miłość i troskę. Tradycyjny podział ról w rodzinie i przypisanych im obowiązków coraz częściej zastępuje zdroworozsądkowa, partnerska relacja. Z jakimi wyzwaniami i oczekiwaniami zatem wiąże się dzisiejsze ojcostwo?

Opublikowano: 19 Września 2019
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 4 minuty!

Chce być obecny we wszystkich obszarach życia swoich dzieci, spędzać z nimi więcej czasu i wspierać je na każdym etapie rozwoju. Oprócz budowania autorytetu liczy się umiejętność bycia partnerem i udzielania wsparcia. O tym, jak być dobrym tatą, częściej rozmawia z innymi ojcami, niż sięga po wiedzę z literatury czy internetu. Współcześni ojcowie opierają dziś wychowanie nie tylko na dawaniu poczucia bezpieczeństwa, ale też możliwości nauki na własnych błędach.

I tak 89% mężczyzn twierdzi, że pozwala dziecku swobodnie rozwijać swoje talenty, jednak 73% przyznaje, że buduje zainteresowania dziecka z myślą o jego przyszłym zawodzie.

Z raportu Nationale-Nederlanden „Powrót taty. Polskie ojcostwo: pełen etat czy praca dorywcza?” wynika też, że co dziesiąty ojciec przyznaje się do braku pomysłów na spędzanie czasu z dzieckiem. Najczęściej wybierają aktywności związane z ruchem i zabawą, zabierają też dzieci na zakupy lub do kina czy teatru. Co ciekawe, kobiety uważają, że w kwestii wspólnych zakupów i zabaw deklaracje ojców nieco mijają się z rzeczywistością. Co zrobić, by to zmienić? Najlepiej zacząć od prostych i naturalnych czynności wspierających budowanie więzi, a jednocześnie podkreślających ojcowski autorytet. Taką aktywnością gwarantującą dobrą zabawę jest gotowanie. Wspólne przyrządzanie intrygującej wersji naleśników może być lekcją samodzielności i służyć rozwijaniu pasji kulinarnej.

Propozycje dań, które można przygotować wraz z dzieckiem:

Kształtować zdrowe nawyki od najmłodszych lat można też poprzez zachęcanie do codziennego jedzenia warzywowoców – 76% mężczyzn jest zdania, że zniechęca dzieci do fast foodu i niezdrowej żywności. W kwestii żywienia największa rozbieżność dotyczy przygotowywania posiłków i śniadań do szkoły. Realizację zadania deklaruje aż 71% ojców, a potwierdza zaledwie 45% mam. Jak to zmienić? Warto wspierać dziecko i wpajać mu dobre wzorce, przygotowując drugie śniadanie w zdrowej wersji – z uwzględnieniem smaku i upodobań pociechy. Ci ojcowie, dla których kuchnia to wciąż przestrzeń pełna tajemnic, za przewodnika niech obiorą książkę kucharską wybraną razem z dzieckiem – na rynku jest mnóstwo pozycji, które wspomogą mniej kreatywnego tatę. A wyzwanie w postaci wspólnego gotowania dań na podstawie wybranych na chybił trafił przepisów może stać się nową ojcowsko-dziecięcą tradycją.

Ojciec pojący dziecko w kuchni (fot. materiały promocyjne)

Pomysły na drugie śniadanie:

Niemałą trudność sprawia dziś rodzinom regularne i wspólne spożywanie posiłków. Z jednej strony narzekamy na brak czasu i wynikający z różnych obowiązków problem w synchronizacji planu dnia, z drugiej – kształtowanie gustów kulinarnych niejadków nie należy do najłatwiejszych procesów i bywa, że skutkuje niechcianym stresem przy stole. Jak to zmienić? Wspólne gotowanie i przygotowywanie posiłków nie tylko jest dobrym pomysłem na zabawę, ale też daje dziecku poczucie sprawczości i uczy je odpowiedzialności.

Tata i syn gotujący i sprzątający kuchnię (fot. materiały prasowe)

Samodzielnie przygotowana kanapka smakuje najlepiej, a do tego praca nad nią rozbudza kreatywność, rozwija zdolności kulinarne i wiedzę o pochodzeniu wykorzystywanych składników. Owszem, początki bywają nie tylko fascynujące, ale i trudne, dlatego na start warto wybrać sprawdzone i pyszne przepisy, które z łatwością może wykonać każdy tata wraz z małym odkrywcą smaków. Mogą to być szybkie ciastka owsiane, batony czekoladowe z masłem orzechowym albo placki z cukinii z marchewką i natką pietruszki, a nawet domowy makaron. Zabawa nam w smak!

national nederlanden logo


Materiał powstał we współpracy z 
Nationale-Nederlanden

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka