Kukbuk
Kukbuk

Kraków: dokąd prowadzi nas przewodnik Michelin

Bottiglieria 1881 w Krakowie to pierwsza polska restauracja wyróżniona dwiema gwiazdkami Michelin. Jednak na krakowskiej scenie kulinarnej jest znacznie więcej niezwykłych restauracji, w tym aż 16 rekomendowanych w przewodniku Michelin.

Dziennikarka i redaktorka "Ferment. Pismo o winie"

Tekst: Marlena Prządek

zdj. Rafał Meszka

zdj. główne: restauracja Zazie

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 12 minut!

Wydawać by się mogło, że tłumnie odwiedzane przez turystów z całego świata krakowskie Stare Miasto to miejsce szybkiego jedzenia, restauracji nastawionych na ludzi, którzy trafiają tu przypadkiem na jedną kolację i ruszają dalej w swoją stronę. Nic bardziej mylnego – zarówno na Starym Mieście, jak i na Kazimierzu czy Podgórzu działa mnóstwo restauracji serwujących kuchnię na najwyższym światowym poziomie. Wiele z nich łączy tradycyjne polskie smaki i produkty z nowoczesnymi technikami gotowania i artystycznym podaniem. Nie tylko warto zatrzymać się w nich na obiad podczas zwiedzania dawnej stolicy Polski. Restauracje same w sobie są powodem, aby przyjechać do Krakowa na wyjątkowo smaczny weekend! Trzeba tylko wiedzieć, gdzie zarezerwować stolik.

Restauracje rekomendowane w przewodniku Michelin w kategorii „creative”

Artesse, ul. św. Jana 15
Dania podawane w Artesse wyglądają jak prawdziwe dzieła sztuki! Zachwycają formami, fakturami i kolorami. Restauracja idealnie wpisuje się w otaczającą ją przestrzeń – dziedziniec dawnego pałacu Lubomirskich, gdzie powstała oranżeria. Szef kuchni Mateusz Suliga sięga do najstarszych przepisów kuchni polskiej i europejskiej. W efekcie kulinarnych rekonstrukcji w menu degustacyjnym znajdziemy takie pozycje jak cielęcina z chrzanem i ze śledziem czy jeleń z gruszką, pietruszką i grzybami leśnymi.
artesse.pl

Fiorentina, ul. Grodzka 63
Stek Fiorentina, sezonowany minimum 30 dni, podawany krwisty, z kompozycją sałat, musem kukurydzianym i solą Maldon, to specjalność restauracji usytuowanej przy jednej z najstarszych ulic Krakowa. Choć Fiorentina ma znacznie więcej do zaoferowania (miodownik z lodami z koziego sera nie ma sobie równych!), to pielgrzymują do niej głównie miłośnicy steków.
fiorentina.com.pl

restauracja Fiorentina

Restauracje rekomendowane w przewodniku Michelin w kategorii „international”

Farina, ul. św. Marka 16
Kuchnia Fariny jest finezyjna, lekka i aromatyczna. W menu oprócz produktów sezonowych królują owoce morza i ryby, na przykład dorada na świeżym szpinaku czy halibut na zimnym sosie z krewetkami. Inspektorów Michelin zauroczyła kameralna atmosfera Fariny, docenili także dania, którymi można się dzielić.
farina.com.pl

restauracja Farina

Hana Sushi, ul. Kupa 12
Jakość składników i precyzja w przyrządzaniu potraw (niezwykle ważna w kuchni japońskiej) wyróżniają restaurację Hana Sushi. To miejsce rekomendowane w przewodniku Michelin nieprzerwanie od 2016 roku. Hana Sushi nie serwuje tylko kuchni japońskiej, warto spróbować także dań koreańskich, na przykład ostrej zupy jjamppong z owocami morza.
hanasushikrakow.pl

Szara, Rynek Główny 6
W Szarej przenikają się polskie, szwedzkie i francuskie tradycje kulinarne. Entuzjazm gości wzbudza placek z wiórków ziemniaczanych, podawany z kawiorem z łososia, kwaśną śmietaną i czerwoną cebulą. Wykwintnym daniom towarzyszy wino, głównie z Francji i Włoch, ale w karcie znajdziemy i polską perełkę – chardonnay z winnicy Srebrna Góra w Krakowie.
szara.pl

Restauracja Szara

ZaKładka, ul. Józefińska 2
ZaKładka to francuskie bistro w sercu polskiego Krakowa. Współwłaścicielem restauracji i autorem menu jest jeden z najbardziej znanych krakowskich szefów kuchni – Rafał Targosz. Marzył on o miejscu, które będzie wyrazem tęsknoty za „prostą kuchnią i nieskrępowaną radością życia”. I taka jest ZaKładka – pełna bezpretensjonalnych, pysznych dań, których smakowanie sprawia szczerą radość.
zakladkabistro.pl

Zazie, ul. Józefa 34
„Poproś o stolik w pełnej charakteru piwnicy, która łączy w sobie francuskie pamiątki ze ścianami z cegły i kamienia”, doradzają twórcy przewodnika Michelin. A my dodajemy: i zamów wołowinę po burgundzku! Zazie to małe, gwarne bistro, w którym warto zrobić sobie przerwę podczas zwiedzania krakowskiego Kazimierza.
zaziebistro.pl

restauracja Zazie

Restauracje rekomendowane w przewodniku Michelin w kategorii „modern”

Albertina, ul. Dominikańska 3
Położona w sercu Starego Miasta restauracja zasłynęła z przyrządzania homarów. Pięćsetlitrowym homarium osobiście opiekuje się szef kuchni i współwłaściciel Albertiny Grzegorz Fic. W wysokiej klasy restauracjach unika się podawania mrożonych owoców morza. Tak jest i tu – w Albertinie homary, kraby i ostrygi trafiają do kuchni wprost z homarium, a na talerzu lądują pod postacią na przykład ravioli z homarem. To ponoć jedno z ulubionych miejsc na zaręczyny, niejedna krakowianka i niejeden krakowianin powiedzieli tu sobie „tak”!
albertinarestaurant.pl

restauracja Albertina

Amarylis, ul. Dietla 60
Tutejszy szef kuchni Grzegorz Bucki łączy dawne tradycje kulinarne z najnowocześniejszymi technikami gotowania. Szczególnie bliska jego sercu jest kuchnia francuska, a efekt tej fascynacji to na przykład podawana w Amarylisie zupa bouillabaisse czy królik w kwaśnej śmietanie z truflami. Jest jeszcze jeden plus – jazz grany na żywo w weekendy.
queenhotel.pl

Restauracja Amarylis

Copernicus, ul. Kanonicza 16
Latem siadamy na tarasie z widokiem na Zamek Królewski na Wawelu, zimą we wnętrzach pałacu, którego historia sięga XIV wieku. Trudno o lepsze tło dla kolacji degustacyjnych skomponowanych przez utalentowanego szefa kuchni Krzysztofa Wasia. Inspiracją dla niego jest dawna kuchnia dworska i współczesna interpretacja takich składników jak grzyby i przepiórki.
copernicus.hotel.com.pl

restauracja Copernicus

Filipa 18, ul. św. Filipa 18
Marcin Sołtys, szef kuchni restauracji Filipa 18, zaopatruje się na Starym Kleparzu, czyli najstarszym nieprzerwanie działającym krakowskim targowisku. Z lokalnych produktów wyczarowuje dania, które prezentują kuchnię polską w finezyjny i po prostu przepyszny sposób. Dostępne jest też menu degustacyjne, które otwierają „Skarby Starego Kleparza”. Na ścianach restauracji dodatkowe smaczki: grafiki młodych krakowskich artystów polskiej szkoły plakatu!
filipa18.com

Karakter, ul. Brzozowa 17
Swobodna atmosfera, gwar wieczornych rozmów, elektryzująca muzyka – wszystko to sprawia, że do Karakteru chce się wpadać z przyjaciółmi co weekend. Restauracja nie zostałaby jednak wyróżniona przez inspektorów Michelin, gdyby nie jej zachwycająca kuchnia i odważne pozycje w karcie, takie jak jagodzianka drożdżowa z ozorem wołowym i musztardą jagodową lub świńskie uszy w tempurze. Menu jest wybitnie mięsne.
facebook.com/karakter.restauracja

restauracja Karakter

NOTA_RESTO by Tomasz Leśniak, ul. św. Krzyża 17
Jasne, nowoczesne wnętrze, a na talerzach sporo odwołań do polskiej tradycji kulinarnej, oczywiście w niebanalnym wydaniu. Szef kuchni Michał Cienki troć serwuje z kopytkami, rakami i selerem naciowym, a tatar z polędwicy wołowej z majonezem truflowym i skorzonerą.
notaresto.pl

Pod Różą, ul. Floriańska 14
„Znużeni długą podróżą śpimy w hotelu Pod Różą, sny się zlatują i wróżą”, pisała Agnieszka Osiecka. My jednak nie chcemy kłaść się zbyt wcześnie, wolimy odwiedzić hotelową restaurację rekomendowaną w przewodniku Michelin. Na talerzach skomponowane przez szefa kuchni Mateusza Szula dania łączą minimalizm z bogactwem smaków. Można wybrać się tu na kolację degustacyjną lub lunch, który składa się z pięciu finediningowych przystawek, dania głównego i deseru.
podroza.hotel.com.pl

Restauracje rekomendowane w przewodniku Michelin w kategorii „traditional”

restauracja Pod Różą

Kogel Mogel, ul. Sienna 12
„To inteligentne miejsce, z menu, które w nowoczesny sposób podchodzi do klasycznych krakowskich dań i szerzej – do kuchni polskiej”, czytamy w przewodniku Michelin. Kremowy oscypek jest tu podawany z żelem z żurawiny i rozmarynem, a kopytka z płynnym serem Bursztyn, boczniakami i oliwą truflową. Odniesienia do tradycji znajdziemy także w wystroju wnętrza, zdobią je wyhaftowane krakowskie obwarzanki i malowane kurki złotopiórki.
www.kogel-mogel.pl

Pod Nosem, ul. Kanonicza 22
U stóp Zamku Królewskiego na Wawelu znajduje się jedna z najlepszych krakowskich restauracji – Pod Nosem. W menu króluje dziczyzna, w tym takie pozycje jak pierogi z mięsem z dzika i polędwica z jelenia w kasztanach. Dumą restauracji jest też polski kawior z jesiotra, serwowany z blinem, przepiórczym jajkiem i ze śmietaną.
kanonicza22.com

Restauracja Pod Nosem

Zobacz także:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk