Wino na ziemiach polskich ma bardzo długą historię. Ślady winorośli na Wzgórzu Wawelskim pochodzą jeszcze z przełomu IX i X wieku. O winnicach, zakładanych wtedy głównie przez zakonników, wspominają też XII-wieczne dokumenty. Ba! W XIV wieku rodzime wino uznawane już było za dochodowe dobro handlowe. Niestety, w XVII wieku warunki klimatyczne znacznie się pogorszyły (tzw. „mała epoka lodowcowa”), a dwa wieki później pojawiła się plaga filoksery. Do odrodzenia polskiego winiarstwa doszło dopiero w okresie II Rzeczpospolitej. Winnice istniały wówczas m.in. w dolinie Dniestru na Podolu. Intensywniejszy rozwój winiarstwa miał miejsce na terenach Dolnego Śląska i Ziemi Lubuskiej, a więc ziemiach należących do końca II wojny światowej do Niemiec. W samej tylko Zielonej Górze i okolicach było w XIX wieku ponad 2200 winnic!
Polski cydr
Cydr nie zawsze cieszył się w Polsce popularnością. Jednak w ostatniej dekadzie wiele się zmieniło i dziś w naszym kraju powstają jabłkowe alkohole cenione także poza jego granicami.