Kukbuk
Kukbuk

Warszawa: dajmy się zaskoczyć stolicy i restauracjom rekomendowanym przez Michelin

Warszawa zmienia się nieustannie. Na jej kulinarnej mapie wciąż przybywa nowych miejsc i nie starcza dni, by wypróbować je wszystkie. Wśród nich są takie, które potrafią zaskoczyć nawet stałych bywalców warszawskich lokali; które zawsze serwują dania na najwyższym poziomie; i do których po prostu chce się wracać. To restauracje rekomendowane przez przewodnik Michelin.

Tekst: Marlena Prządek

zdj. Rafał Meszka

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 12 minut!

Warszawskie atrakcje, hotele i restauracje są rozproszone. Choć turyści wędrują najczęściej szlakiem Traktu Królewskiego – od Starego Miasta, przez Aleje Ujazdowskie z Łazienkami Królewskimi, aż po pałac w Wilanowie – to miasto ma do zaproponowania znacznie więcej nieoczywistych miejsc i dzielnic. Część z najlepszych warszawskich restauracji, takich jak Epoka czy Europejski Grill,  znajdziemy przy głównym turystycznym szlaku lub w energetycznym, nieco chaotycznym centrum stolicy. Inne poprowadzą nas na odkrycie takich dzielnic, jak zielone Powiśle, staną się pretekstem do odkrycia zrewitalizowanego prawego wybrzeża Wisły, lub tak jak Hub.praga powiodą nas na jej prawy, dzikszy brzeg.

Restauracje rekomendowane w przewodniku Michelin w kategorii „traditional”

Butchery & Wine, ul. Żurawia 22
Nazwa restauracji zdradza wszystko – przychodzi się tu zjeść najlepszej jakości mięso w akompaniamencie dobranego do dania wina. W karcie królują steki, przygotowywane na żywym ogniu, ale wśród przystawek znajdziemy dużo więcej autorskich propozycji. Hitem Butchery & Wine jest pieczony szpik kostny sezonowo podawany z kurkami i ślimakami czy własnego wyrobu kaszanka z purée truflowym.
butcheryandwine.pl

Muzealna, Muzeum Narodowe, al. Jerozolimskie 3
Choć kuchnia Muzealnej została uznana przez twórców przewodnika Michelin za tradycyjną, zdecydowanie potrafi ona zaskoczyć! Polskie klasyki podawane są tu w intrygujący sposób – gołąbek z kaszą gryczaną połączony jest z serem kozim i sosem BBQ, a tatar wołowy z wędzoną słonina i rydzami. Menu zmienia się sezonowo. Wnętrze restauracji wypełnione jest pracami polskich projektantów.
restauracjamuzealna.pl

Restauracje rekomendowane w przewodniku Michelin w kategorii „modern”

Bez Gwiazdek, Wiślana 8
Kucharze z restauracji Bez Gwiazdek zabierają nas w podróż po różnych regionach Polski, ich tradycyjnych smakach i produktach. Sięgają do korzeni kuchni regionalnej, przypatrują się różnorodnym wpływom i zmianom zachodzącym w kulinariach, a wybrane dania interpretują na nowo. Wizyta w Bez Gwiazdek to przygoda, co miesiąc inna, co miesiąc smaczna, łącząca w sobie radość z dobrego jedzenia z odkrywaniem kulinarnych historii.
bezgwiazdek.eu

Concept 13, Vitkac, ul. Bracka 9
To miejsce z widokiem na Warszawę – panoramę stolicy widać zarówno z letniego tarasu, jak i przeszklonego wnętrza – urządzone w najbardziej ekskluzywnym domu handlowym w stolicy. Zespół kucharzy, któremu przewodzi Rabie Abed Alsalam, oprócz stałego menu codziennie proponuje nowy zestaw wykwintnych, nowoczesnych potraw. W restauracji znajduje się oddzielna sala do palenia najlepszych, kubańskich cygar.
hotel.com.pl/pl/restauracja-concept-13

Dyletanci, Koszykowa 47
Restauracja słynie z wybornej kuchni skupionej na nowoczesnej interpretacji prostych, lokalnych składników i z najdłuższej karty win w Polsce. Karta Dyletantów liczy aż 1200 pozycji i wciąż jest poszerzana o nowe propozycje. „Szukamy zarówno starszych roczników, nowych siedlisk i nowych nazwisk, ponieważ za winami które posiadamy kryją się głównie osoby a nie firmy”, mówi head sommelier Jan Winiarski.
dyletanci.pl

elixir by Dom Wódki, ul. Wierzbowa 9-11
Kucharze elixiru do tradycyjnych dań kuchni polskiej podchodzą w kreatywny sposób. Do barszczu czerwonego na zakwasie dodają czarną porzeczkę i kompresowane jabłko, a pierogi z kaczką łączą z konfiturą wiśniowa i pudrem orzechowym. W restauracji równie ważne co jedzenie jest wódka. Do każdego dania proponowane są degustacyjne porcje, specjalnie dobranych wódek, miodów pitnych i nalewek.
domwodki.pl/elixir.html

Europejski Grill, Krakowskie Przedmieście 13
Twórcy przewodnika Michelin zachęcają: „W menu prezentowane są lokalne produkty, w tym mięsa i ryby przyrządzane na grillu węglowym, a także unowocześnione wersje klasycznych dań kuchni polskiej. Do picia spróbujcie destylowanej na miejscu wódki”. Kolejnym atutem restauracji jest jej lokalizacja. Europejski Grill stanowi część hotelu Raffles Europejski, obiad czy kolację zjemy tu z widokiem na Plac Piłsudskiego.
raffles.com/pl/warsaw/dining/europejski-grill

Hub.praga, Jagiellońska 22/LU1
Restauracja prowadzona przez Witka Iwańskiego, utalentowanego i wielokrotnie nagradzanego szefa kuchni, łączy „Elegancję ze swobodą. Starą Pragę z Nową. Lewą stronę Wisły z prawą”. W kreatywny sposób łączy także kuchnię polską ze smakami z innych stron świata. Oprócz lokalnych, sezonowych produktów najwyższej jakości ważna jest w Hub.praga dbałość o środowisko. Iwański skupia się na ograniczaniu marnowania żywności i energii.
hub-praga.pl

Nolita, ul. Wilcza 46
Nolita to królestwo luksusu i elegancji. Biało-czarne wnętrze jest stworzone z myślą o celebracji wyjątkowych okazji, ale Nolita zaprasza też na lunch. Menu lunchowe zmienia się raz w tygodniu, zawiera zazwyczaj dania mięsne i rybne. W karcie – zarówno tej stałej jak i lunchowej – znajdziemy odwołania do wielu kuchni świata, zwłaszcza śródziemnomorskiej i azjatyckiej.
www.nolita.pl

Rozbrat 20, ul. Rozbrat 20
Restauracja przeszła niedawno metamorfozę. Przytulne wnętrze w kolorach ziemi z oknem, przez które można podejrzeć pracę kucharzy – dzięki tak zaprojektowanej przestrzeni goście skupiają się na tym co najważniejsze, czyli na jedzeniu. A to dopracowane jest w każdym szczególe. Szef kuchni i współwłaściciel restauracji, Bartosz Szymczak, czerpie głównie z tradycji kuchni polskiej, francuskiej i brytyjskiej, które go ukształtowały. Jego gotowanie jest proste i finezyjne zarazem.
rozbrat20.com.pl

Szóstka, Plac Powstańców Warszawy 9
Prudential jest jednym z symboli stolicy. W odbudowanym po wojnie budynku mieści się dziś Hotel Warszawa, a na jego szóstym piętrze – restauracja Szóstka. Miejsce jest jasne, przeszklone, z otwartą kuchnią. Latem warto usiąść na tarasie z widokiem na Warszawę i dać się poprowadzić szefowi kuchni Dariuszowi Barańskiemu i skomponowanemu przez niego sezonowemu menu degustacyjnemu.
warszawa.hotel.com.pl

Restauracje rekomendowane w przewodniku Michelin w kategorii „innovative”

Epoka, ul. Ossolińskich 3
Wnętrze Epoki zaprojektował scenograf i projektant Borisa Kudličkę. Jak wnętrze, tak i kuchnia Epoki łączy historię i tradycję z kreatywnym, innowacyjnym podejściem. Szef kuchni, Marcin Przybysz, sięga do książek kucharskich z poprzednich wieków, począwszy od „Compendium ferculorum” Stefana Czernieckiego z 1682 roku. Menu degustacyjne Epoki prowadzi przez historię polskich tradycji kulinarnych.
epoka.restaurant

Restauracje rekomendowane w przewodniku Michelin w kategorii „contemporary”

Kontakt, Sandomierska 13
To wibrujące kolorami i zapachami miejsce, łączące street food z fine diningiem. Wybieramy Kontakt na wieczór z przyjaciółmi, przy kieliszku wspaniałego wina z karty liczącej ponad 400 pozycji, i oczywiście przy stole zastawionym talerzami pełnymi pomysłowych dań. Menu zmienia się tu często, zaskakuje i intryguje. Weganie także wrócą z Kontaktu syci i szczęśliwi.
kontakt.wine

Restauracje rekomendowane w przewodniku Michelin w kategorii „international”

Nobu Warsaw, ul. Wilcza 73
Sushi, sashimi, owoce morza i warzywa w tempurze oraz inne dania kuchni japońskiej proponuje swoim gościom restauracja Nabu. To jedyne wśród warszawskich restauracji rekomendowanych przez Michelin miejsce z kuchnię azjatycką. A do tego z południowoamerykańskimi akcentami! Takimi jak na przykład chilijski okoń z sosem z czarnej fasoli. Daniom towarzyszy szeroki wybór sake.
warsaw.nobuhotels.com

Zobacz także:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk