BARaWINO
W Polsce są dwa bary winne o tej samej nazwie. Oba należą do firmy Kondrat Wina Wybrane. Pierwszy, ten starszy, znajduje się w Krakowie przy ul. Mostowej, drugi powstał w Warszawie przy ul. Noakowskiego. Warszawski BARaWINO mieści się w modernistycznej kamienicy z 1913 roku. Jest elegancki, ale przyjazny, ze swoimi drewnianymi stolikami (mają regulowane blaty, w razie potrzeby można zamienić je w stoły koktajlowe), podłogą w szachownicę i giętymi czarnymi krzesłami.
W trzech salach zmieści się 70 gości. W najmniejszej z nich, na 12‒13 osób, regularnie odbywa się też część kursów wiedzy o winie organizowanych przez Kondrat Wina Wybrane. Można oddzielić ją od reszty lokalu rozsuwanymi szklanymi drzwiami.
Do secesyjnego stylu kamienicy nawiązują zielono-złote tapety, kinkiety robione na zamówienie przez firmę Magedi z warszawskiej Pragi, a przede wszystkim neon z syrenką, inspirowany obrazem Taniec Alfonsa Muchy. Jednak, jak na wine bar przystało, podstawowym elementem wystroju są regały z winem – w ofercie importera jest obecnie ponad 700 etykiet, w tym dobra reprezentacja Polski, m.in. Półtorak, Turnau, L’Opera.
BARaWINO dysponuje enomatikiem, trzykomorowym dyspenserem mieszczącym 24 butelki, pozwalającym na nalanie 50, 100 lub 150 ml wina (od 25 zł/150 ml); oferta win zmienia się raz na sezon. Są też wina „na coravin” – tu cena kieliszka waha się od 60 do 80 zł (150 ml).
Krótka karta obejmuje drobne przekąski oraz zimne i ciepłe talerzyki, niewielkie dania inspirowane kuchnią włoską, hiszpańską bądź francuską – polecam tutejsze tagliolini z ośmiornicą oraz papryczki padron z humusem, orzechami i miodem (chyba jedyne w karcie danie wegańskie). Warto też spróbować „specjałów na dziś” – to zmieniająca się co tydzień minikarta sezonowa.
BARaWINO, ul. Noakowskiego 16 Warszawa