Kukbuk
Kukbuk
Fotografia grzybów w leśnym podszyciu (fot. Łukasz Stafiej)

Skarby pomorskich lasów – owoce, grzyby i dziczyzna

Dodaj do 'Przeczytaj później'

Pomorskie lasy pełne są skarbów, które ze smakiem można wykorzystać na naszych talerzach. Zaczynając od soczystych jagód, poprzez aromatyczne grzyby, aż po dziczyznę, którą pomorscy szefowie kuchni serwują w różnych wariacjach. O czym jeszcze szumi pomorski las?

Tekst: Justyna Michalkiewicz - Waloszek

Zdjęcia: Łukasz Stafiej 

Opublikowano: 13 Września 2019
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 6 minut!

Samodzielne zbieranie owoców i grzybów może sprawić wiele radości. Gdy przeczesujemy leśne zarośla w poszukiwaniu małych, niebieskich jagód albo malinowych pyszności, wdychając jednocześnie świeże powietrze, czas zatrzymuje się w miejscu. Podobnie jest na grzybobraniu, kiedy to z wiklinowym koszykiem ruszamy w teren, a każdy znaleziony „okaz” jest dla nas najlepszą nagrodą. Dla takich chwil, warto odwiedzić Pomorze, które nie szczędzi swoim gościom leśnych zbiorów.

W myśl zasady, że najlepsze produkty to te, które można znaleźć lokalnie, pomorscy szefowie kuchni chętnie korzystają z tych leśnych dobrodziejstw. Oto kilka propozycji na zupy grzybowe, dziczyznę oraz aromatyczne sosy z leśnych jagód. Jest również jedna propozycja dla wegetarian.

Wegetariańskie gołąbki z grzybami i owocami lasu – Browar PG4

Gdańsk, ul. Podwale Grodzkie 4


Restauracja zlokalizowana w sercu Gdańska – Browar PG4 przygotowała doskonałą propozycję dla wegetarian. Bezmięsne gołąbki w PG4 to zapach najcenniejszych zbiorów z kaszubskich lasów.

Wykorzystujemy to, co najcenniejsze i to, co daje nam las. Grzyby z kaszubskich lasów, maliny dziko rosnące na łąkach i polanach, jak również jagody, z których robimy kawior. Efekt końcowy mówi sam za siebie. Pobudza zmysły i apetyt – mówi Piotr Domański, szef kuchni restauracji Browar PG4.

Wegetariańskie gołąbki z grzybami i owocami lasu - danie przygotowane przez Browar PG4 (fot. Łukasz Stafiej)

Wegetariańskie gołąbki z grzybami i owocami lasu – Browar PG4

Otoczony parkiem Pałac Poraj

Pałac Poraj

Polędwica z jelenia w sosie grzybowym – Pałac Poraj

Poraj 5

 

Jeżeli pragniemy odpocząć od zgiełku miasta, doskonałym wyborem będzie Pałac Poraj. Znajduje się w sercu niewielkiej wioski, niedaleko Łeby. Otoczony jest 8,5 ha parkiem z trzema stawami i wyspą. Już sam budynek robi wrażenie, ponieważ jego mury skrywają ponad stuletnią historię.

Restauracja Pałacu Poraj to powrót do najlepszych tradycji kuchni polskiej. Poszukując dań z owocami lasu trafiliśmy na marynowaną polędwicę z jelenia, z dodatkiem kaszy pęczak i aromatycznego grzybowego sosu. Warto spróbować!

Zupa myśliwska z suszonymi grzybami – danie Starego Browaru w Kościerzynie (fot. Łukasz Stafiej)

Zupa myśliwska z suszonymi grzybami – Stary Browar Kościerzyna

Zupa myśliwska z suszonymi grzybami – Stary Browar Kościerzyna

Kościerzyna, ul. Słodowa 3

 

Proponowana zupa pełna jest leśnych aromatów oraz niespodzianki w postaci żubrówki, dla zaostrzenia smaku. Spożywanie jej w tak intrygującej lokalizacji, jaką jest Stary Browar Kościerzyna, z widocznymi elementami spuścizny historycznej to wartość dodana. A po skończonej degustacji możemy spróbować lokalnego piwa, warzonego na miejscu.

Polędwica z jelenia w jagodowym sosie z chilli – Gdański Bowke (fot. Łukasz Stafiej)

Polędwica z jelenia w jagodowym sosie z chilli – Gdański Bowke

Polędwica z jelenia w jagodowym sosie z chilli – Gdański Bowke

Gdańsk, ul. Długie Pobrzeże 11

 

Jest takie miejsce w Gdańsku, w którym zatrzymał się czas, gdzie można poczuć portowy klimat sprzed 200 lat. Polska kuchnia, ręcznie lepione pierogi, świeżo wypiekany chleb, praliny wypełnione likierem Goldwasser oraz aromatyczne piwo z lokalnych browarów – tym kusi nas Gdański Bowke. W jesiennej karcie menu znajdziemy prawdziwy rarytas, pełen leśnych smaków z nutką pikanterii – polędwicę z jelenia na ostro. Danie otoczone jest sosem demi-glace, z połączenia jagód oraz chilli i podawane ze smażonym borowikiem, skorzonerą oraz ziemniakiem kaszubskim. Brzmi wybornie!

Polędwica wieprzowa z leśnymi grzybami – Tabun

Otomin, ul. Konna 29

 

Restauracja Tabun słynie między innymi z pysznych cydrów, wytwarzanych na miejscu. Zalet tego miejsca jest jednak zdecydowanie więcej. Spokojna okolica, konie, agroturystyka, własna wędzarnia… Tutaj można poczuć się jak w wiejskim gospodarstwie.

W restauracji serwowana jest kuchnia polska, pełna nowoczesnych akcentów, jednak wciąż zgodna z filozofią „slow food”. Jedną z propozycji, doskonale wpasowujących się w jesienny klimat jest polędwiczka wieprzowa, podwędzana we własnej wędzarni z dodatkiem grzybów leśnych. Palce lizać!

Polędwiczka wieprzowa z dodatkiem grzybów leśnych podawana z ziemniakami i fasolką (fot. Łukasz Stafiej)

Polędwica wieprzowa z leśnymi grzybami – Tabun

Kubicki to najstarsza restauracja w Gdańsku. To przynajmniej jeden z powodów, dla którego warto się tu zatrzymać.

Carpaccio z jelenia na jałowcowym sosie – Kubicki

Gdańsk, ul. Wartka 5

 

Drugim powodem jest wspaniały widok na rzekę Motławę. Trzecim – wyborna kuchnia, nawiązująca do starogdańskich tradycji. Można by wymieniać dłużej, ponieważ Kubicki oferuje także wyroby garmażeryjne oraz wysokiej klasy ręcznie produkowane cygara, prosto z Dominikany.

Skupmy się jednak na kuchni. Miłośnicy tradycji będą zadowoleni. W karcie nie znajdziemy pozycji przypadkowych. Z jesiennych propozycji polecamy m.in. przystawkę – carpaccio z jelenia na jałowcowym sosie. Jako danie główne warto spróbować polędwiczki z dzika w sosie śliwkowo-balsamicznym. A na deser? Polecamy lody chałwowe na marynowanej śliwce.

Wnętrze gdańskiej restauracji Kubicki

Restauracja Kubicki

Żeberka z dzika - 1906 Gourmet Restaurant

Ciekocinko 9

 

Ostatnia propozycja to ukłon w stronę natury. Odwiedzając Pałac Ciekocinko podróżujemy w czasie. Przenosimy się 100 lat wstecz, do zabytkowego majątku ziemskiego, który, mimo odrestaurowanej i eleganckiej formy, skrywa w sobie wiele pamiątek dawnych czasów.  Pałac Ciekocinko to hotel butikowy, który zaspokoi najbardziej wysublimowane gusta. Podobnie jest z kuchnią w pałacowej restauracji 1906 Gourmet. Szef kuchni Paweł Dołżonek serwuje swoim gościom poezję smaków, czerpiąc z bogactwa pobliskich lasów, bałtyckich wód oraz upraw z przypałacowego ogrodu. Jedną z propozycji, która pobudzi jesienne zmysły są żeberka z dzika w towarzystwie selera, rosołu z cebuli oraz szczawiku.   

Pałac Ciekocinko – hotel butikowy z restauracją 1906 Gourmet Restaurant

Pałac Ciekocinko

Pomorska Regionalna Organizacja Turystyczna LOGO

Materiał przygotowany we współpracy z Pomorską Regionalną Organizacją Turystyczną

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka