Kukbuk
Kukbuk
Fotografia grzybów w leśnym podszyciu (fot. Łukasz Stafiej)

Skarby pomorskich lasów – owoce, grzyby i dziczyzna

Pomorskie lasy pełne są skarbów, które ze smakiem można wykorzystać na naszych talerzach. Zaczynając od soczystych jagód, poprzez aromatyczne grzyby, aż po dziczyznę, którą pomorscy szefowie kuchni serwują w różnych wariacjach. O czym jeszcze szumi pomorski las?

Tekst: Justyna Michalkiewicz - Waloszek

Zdjęcia: Łukasz Stafiej 

Opublikowano: 13 Września 2019
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 6 minut!

Samodzielne zbieranie owoców i grzybów może sprawić wiele radości. Gdy przeczesujemy leśne zarośla w poszukiwaniu małych, niebieskich jagód albo malinowych pyszności, wdychając jednocześnie świeże powietrze, czas zatrzymuje się w miejscu. Podobnie jest na grzybobraniu, kiedy to z wiklinowym koszykiem ruszamy w teren, a każdy znaleziony „okaz” jest dla nas najlepszą nagrodą. Dla takich chwil, warto odwiedzić Pomorze, które nie szczędzi swoim gościom leśnych zbiorów.

W myśl zasady, że najlepsze produkty to te, które można znaleźć lokalnie, pomorscy szefowie kuchni chętnie korzystają z tych leśnych dobrodziejstw. Oto kilka propozycji na zupy grzybowe, dziczyznę oraz aromatyczne sosy z leśnych jagód. Jest również jedna propozycja dla wegetarian.

Wegetariańskie gołąbki z grzybami i owocami lasu – Browar PG4

Gdańsk, ul. Podwale Grodzkie 4


Restauracja zlokalizowana w sercu Gdańska – Browar PG4 przygotowała doskonałą propozycję dla wegetarian. Bezmięsne gołąbki w PG4 to zapach najcenniejszych zbiorów z kaszubskich lasów.

Wykorzystujemy to, co najcenniejsze i to, co daje nam las. Grzyby z kaszubskich lasów, maliny dziko rosnące na łąkach i polanach, jak również jagody, z których robimy kawior. Efekt końcowy mówi sam za siebie. Pobudza zmysły i apetyt – mówi Piotr Domański, szef kuchni restauracji Browar PG4.

Wegetariańskie gołąbki z grzybami i owocami lasu - danie przygotowane przez Browar PG4 (fot. Łukasz Stafiej)

Wegetariańskie gołąbki z grzybami i owocami lasu – Browar PG4

Otoczony parkiem Pałac Poraj

Pałac Poraj

Polędwica z jelenia w sosie grzybowym – Pałac Poraj

Poraj 5

 

Jeżeli pragniemy odpocząć od zgiełku miasta, doskonałym wyborem będzie Pałac Poraj. Znajduje się w sercu niewielkiej wioski, niedaleko Łeby. Otoczony jest 8,5 ha parkiem z trzema stawami i wyspą. Już sam budynek robi wrażenie, ponieważ jego mury skrywają ponad stuletnią historię.

Restauracja Pałacu Poraj to powrót do najlepszych tradycji kuchni polskiej. Poszukując dań z owocami lasu trafiliśmy na marynowaną polędwicę z jelenia, z dodatkiem kaszy pęczak i aromatycznego grzybowego sosu. Warto spróbować!

Zupa myśliwska z suszonymi grzybami – danie Starego Browaru w Kościerzynie (fot. Łukasz Stafiej)

Zupa myśliwska z suszonymi grzybami – Stary Browar Kościerzyna

Zupa myśliwska z suszonymi grzybami – Stary Browar Kościerzyna

Kościerzyna, ul. Słodowa 3

 

Proponowana zupa pełna jest leśnych aromatów oraz niespodzianki w postaci żubrówki, dla zaostrzenia smaku. Spożywanie jej w tak intrygującej lokalizacji, jaką jest Stary Browar Kościerzyna, z widocznymi elementami spuścizny historycznej to wartość dodana. A po skończonej degustacji możemy spróbować lokalnego piwa, warzonego na miejscu.

Polędwica z jelenia w jagodowym sosie z chilli – Gdański Bowke (fot. Łukasz Stafiej)

Polędwica z jelenia w jagodowym sosie z chilli – Gdański Bowke

Polędwica z jelenia w jagodowym sosie z chilli – Gdański Bowke

Gdańsk, ul. Długie Pobrzeże 11

 

Jest takie miejsce w Gdańsku, w którym zatrzymał się czas, gdzie można poczuć portowy klimat sprzed 200 lat. Polska kuchnia, ręcznie lepione pierogi, świeżo wypiekany chleb, praliny wypełnione likierem Goldwasser oraz aromatyczne piwo z lokalnych browarów – tym kusi nas Gdański Bowke. W jesiennej karcie menu znajdziemy prawdziwy rarytas, pełen leśnych smaków z nutką pikanterii – polędwicę z jelenia na ostro. Danie otoczone jest sosem demi-glace, z połączenia jagód oraz chilli i podawane ze smażonym borowikiem, skorzonerą oraz ziemniakiem kaszubskim. Brzmi wybornie!

Polędwica wieprzowa z leśnymi grzybami – Tabun

Otomin, ul. Konna 29

 

Restauracja Tabun słynie między innymi z pysznych cydrów, wytwarzanych na miejscu. Zalet tego miejsca jest jednak zdecydowanie więcej. Spokojna okolica, konie, agroturystyka, własna wędzarnia… Tutaj można poczuć się jak w wiejskim gospodarstwie.

W restauracji serwowana jest kuchnia polska, pełna nowoczesnych akcentów, jednak wciąż zgodna z filozofią „slow food”. Jedną z propozycji, doskonale wpasowujących się w jesienny klimat jest polędwiczka wieprzowa, podwędzana we własnej wędzarni z dodatkiem grzybów leśnych. Palce lizać!

Polędwiczka wieprzowa z dodatkiem grzybów leśnych podawana z ziemniakami i fasolką (fot. Łukasz Stafiej)

Polędwica wieprzowa z leśnymi grzybami – Tabun

Kubicki to najstarsza restauracja w Gdańsku. To przynajmniej jeden z powodów, dla którego warto się tu zatrzymać.

Carpaccio z jelenia na jałowcowym sosie – Kubicki

Gdańsk, ul. Wartka 5

 

Drugim powodem jest wspaniały widok na rzekę Motławę. Trzecim – wyborna kuchnia, nawiązująca do starogdańskich tradycji. Można by wymieniać dłużej, ponieważ Kubicki oferuje także wyroby garmażeryjne oraz wysokiej klasy ręcznie produkowane cygara, prosto z Dominikany.

Skupmy się jednak na kuchni. Miłośnicy tradycji będą zadowoleni. W karcie nie znajdziemy pozycji przypadkowych. Z jesiennych propozycji polecamy m.in. przystawkę – carpaccio z jelenia na jałowcowym sosie. Jako danie główne warto spróbować polędwiczki z dzika w sosie śliwkowo-balsamicznym. A na deser? Polecamy lody chałwowe na marynowanej śliwce.

Wnętrze gdańskiej restauracji Kubicki

Restauracja Kubicki

Żeberka z dzika - 1906 Gourmet Restaurant

Ciekocinko 9

 

Ostatnia propozycja to ukłon w stronę natury. Odwiedzając Pałac Ciekocinko podróżujemy w czasie. Przenosimy się 100 lat wstecz, do zabytkowego majątku ziemskiego, który, mimo odrestaurowanej i eleganckiej formy, skrywa w sobie wiele pamiątek dawnych czasów.  Pałac Ciekocinko to hotel butikowy, który zaspokoi najbardziej wysublimowane gusta. Podobnie jest z kuchnią w pałacowej restauracji 1906 Gourmet. Szef kuchni Paweł Dołżonek serwuje swoim gościom poezję smaków, czerpiąc z bogactwa pobliskich lasów, bałtyckich wód oraz upraw z przypałacowego ogrodu. Jedną z propozycji, która pobudzi jesienne zmysły są żeberka z dzika w towarzystwie selera, rosołu z cebuli oraz szczawiku.   

Pałac Ciekocinko – hotel butikowy z restauracją 1906 Gourmet Restaurant

Pałac Ciekocinko

Pomorska Regionalna Organizacja Turystyczna LOGO

Materiał przygotowany we współpracy z Pomorską Regionalną Organizacją Turystyczną

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka