Kukbuk
Kukbuk
Dziewczyna pracująca w przemysłowej kuchni (fot. Jesus Terres)

Akademia Kulinarna w Krakowie

Tegoroczna jesień zapowiada się szczególnie gorąco dla tych, którzy chcą przyjrzeć się kulinariom i gastronomii od strony naukowej. W listopadzie w stolicy Małopolski ruszy Akademia Kulinarna.

Specjalista w zakresie kuchni śródziemnomorskich, dziennikarz kulinarny, podróżnik, fotograf, autor sześciu bestsellerowych książek kulinarnych. Gotuje i karmi, prowadzi warsztaty kulinarne oraz organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne.

Tekst: Bartek Kieżun

Zdjęcie główne: Jesus Terres / unsplash.com

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 4 minuty!

Akademia Kulinarna w Krakowie powstaje we współpracy dwóch miejscowych szkół wyższych: Uniwersytetu Papieskiego Jana Pawła II oraz Uniwersytetu Rolniczego. To oferta skierowana zarówno do osób związanych z branżą kulinarną, jak i do pasjonatów kuchni. Zajęcia zostały tak pomyślane, by zaciekawić wszystkich miłośników tradycji kulinarnych, także tych, którzy wiążą swoją przyszłość z szeroko pojętą praktyką kulinarną. Organizatorzy chcą zająć się również perspektywą ekologii i slow food w kulinariach i gastronomii. Wykłady będą się odbywać w wybrane weekendy od listopada 2019 do czerwca 2020 roku.

Zajęcia teoretyczne obejmą historię, kulturę, dziedzictwo i sztukę kulinarną, zajęcia praktyczne zaś zostaną połączone z ćwiczeniami na miejscu i w terenie lub z wyjazdami studyjnymi. Moduł praktyczny obejmie kurs dziennikarstwa kulinarnego, ale także marketingu i fotografii kulinarnej. Kolejne spotkania przybliżą uczestnikom konkretne grupy produktów związanych z kuchnią; zostaną one omówione w perspektywie zarówno współczesnej, jak i historycznej.

Wśród wykładowców Akademii Kulinarnej w Krakowie będą naukowcy z wielu ośrodków akademickich. Udział w projekcie potwierdzili już Fabio Parasecoli, profesor w Department of Nutrition and Food Studies New York University, oraz Jarosław Dumanowski, profesor Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, pionier polskiej gastronomii historycznej. Z wykładami do krakowskiej AK przybędą również profesor Nicola Perullo z Uniwersytetu Nauk Gastronomicznych w Pollenzo we Włoszech, Wojciech Modest Amaro z Atelier Amaro czy dr inż. Urszula Sołtysiak z warszawskiej SGGW. Za tematykę poświęconą winu odpowiadają Monika Bielka-Vescovi z krakowskiej Szkoły Sommelierów i Agnieszka Rousseau z Winnicy Wieliczka.

Zdjęcie jedzenia i aparatów fotograficznych (fot. Brooke Lark)

W ramach modułu praktycznego Akademia Kulinarna będzie współpracować z dziennikarzami, fotografami i ze specjalistami marketingu kulinarnego, a także z producentami żywności tradycyjnej i ekologicznej oraz wybranymi krakowskimi restauratorami.

Więcej informacji i formularz zgłoszeniowy znajdziecie na stronie https://www.facebook.com/AkademiaKulinarnawKrakowie/.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk