Kukbuk
Kukbuk
Dziewczyna pracująca w przemysłowej kuchni (fot. Jesus Terres)

Akademia Kulinarna w Krakowie

Tegoroczna jesień zapowiada się szczególnie gorąco dla tych, którzy chcą przyjrzeć się kulinariom i gastronomii od strony naukowej. W listopadzie w stolicy Małopolski ruszy Akademia Kulinarna.

Specjalista w zakresie kuchni śródziemnomorskich, dziennikarz kulinarny, podróżnik, fotograf. Publikuje w magazynie Czas Wina, Kukbuk, Podróże i w Twoim Stylu. Współpracuje z portalem Wirtualna Polska.  Pisze, gotuje i karmi, prowadzi warsztaty kulinarne oraz organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne. Jego pierwsza książka „Italia do zjedzenia” została nagrodzona Nagrodą Magellana 2018 oraz nominowana do Gourmand World Cookbook Awards. Aktualnie kończy prace nad drugą książką tym razem poświęconą Portugalii i jej kuchni.

Tekst: Bartek Kieżun

Zdjęcie główne: Jesus Terres / unsplash.com

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 4 minuty!

Akademia Kulinarna w Krakowie powstaje we współpracy dwóch miejscowych szkół wyższych: Uniwersytetu Papieskiego Jana Pawła II oraz Uniwersytetu Rolniczego. To oferta skierowana zarówno do osób związanych z branżą kulinarną, jak i do pasjonatów kuchni. Zajęcia zostały tak pomyślane, by zaciekawić wszystkich miłośników tradycji kulinarnych, także tych, którzy wiążą swoją przyszłość z szeroko pojętą praktyką kulinarną. Organizatorzy chcą zająć się również perspektywą ekologii i slow food w kulinariach i gastronomii. Wykłady będą się odbywać w wybrane weekendy od listopada 2019 do czerwca 2020 roku.

Zajęcia teoretyczne obejmą historię, kulturę, dziedzictwo i sztukę kulinarną, zajęcia praktyczne zaś zostaną połączone z ćwiczeniami na miejscu i w terenie lub z wyjazdami studyjnymi. Moduł praktyczny obejmie kurs dziennikarstwa kulinarnego, ale także marketingu i fotografii kulinarnej. Kolejne spotkania przybliżą uczestnikom konkretne grupy produktów związanych z kuchnią; zostaną one omówione w perspektywie zarówno współczesnej, jak i historycznej.

Wśród wykładowców Akademii Kulinarnej w Krakowie będą naukowcy z wielu ośrodków akademickich. Udział w projekcie potwierdzili już Fabio Parasecoli, profesor w Department of Nutrition and Food Studies New York University, oraz Jarosław Dumanowski, profesor Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, pionier polskiej gastronomii historycznej. Z wykładami do krakowskiej AK przybędą również profesor Nicola Perullo z Uniwersytetu Nauk Gastronomicznych w Pollenzo we Włoszech, Wojciech Modest Amaro z Atelier Amaro czy dr inż. Urszula Sołtysiak z warszawskiej SGGW. Za tematykę poświęconą winu odpowiadają Monika Bielka-Vescovi z krakowskiej Szkoły Sommelierów i Agnieszka Rousseau z Winnicy Wieliczka.

Zdjęcie jedzenia i aparatów fotograficznych (fot. Brooke Lark)

W ramach modułu praktycznego Akademia Kulinarna będzie współpracować z dziennikarzami, fotografami i ze specjalistami marketingu kulinarnego, a także z producentami żywności tradycyjnej i ekologicznej oraz wybranymi krakowskimi restauratorami.

Więcej informacji i formularz zgłoszeniowy znajdziecie na stronie https://www.facebook.com/AkademiaKulinarnawKrakowie/.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk