Wrażliwi na piękno i prozdrowotny wpływ regionu artyści, literaci, inteligenci i ludzie nauki rozsławili Zakopane, tworząc z niegdyś małej wsi centrum życia artystyczno–kulturalnego. Pod wpływem inspirującego uroku Tatr i sztuki ludowej tworzyli m.in. Stanisław Witkiewicz, Karol Stryjeński czy Jarosław Iwaszkiewicz, ale też liczni inteligenci, dla których Zakopane stało się ostoją wolności i miejscem do swobodnej wymiany idei. Pod wpływem mniej lub bardziej znanych przyjezdnych kształtował się nie tylko kulturalny, lecz również kulinarny charakter Tatr.
![gubałówka](https://mediaconvert.kukbuk.pl/GdMDkjDPI_WM2ywLfpm7e5G-Ztonlf-RRliwLIBEAwo/fill/1418/1682/fp:0.19:0.47/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDUtMjQv/WnJ6dXRfZWtyYW51/XzIwMTktMDUtMjRf/b18xMC4zOC4yMl90/aW5pZmllZC5wbmc.png)
Historyczny Stół Kulinarny: Smaki Podhala
Letniskowy i uzdrowiskowy klimat Tatr od zawsze przyciągał miłośników malowniczych krajobrazów, inspirującej natury i kultury ludowej. Pod wpływem mniej lub bardziej znanych przyjezdnych kształtował się nie tylko kulturalny, lecz również kulinarny charakter Tatr.
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/BMe2kELR84XXLsQZSBV5BnXfgJhnJobi5H08OC1v6CQ/fit/280/100/fp:0.49:0.27/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMTAtMzEv/TUFLUk9fQ01ZS19j/b3B5X2tvcGlhX3Rp/bmlmaWVkLmpwZw.jpg 280w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/oxMh6BSoYPunq6x-ZRUMsxF0E6FFaDrPC8C3B1VrUkU/fit/560/200/fp:0.49:0.27/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMTAtMzEv/TUFLUk9fQ01ZS19j/b3B5X2tvcGlhX3Rp/bmlmaWVkLmpwZw.jpg 560w)
Tekst: redakcja
Zdjęcia: materiały prasowe
![Historyczny Kulinarny, Zakopane](https://mediaconvert.kukbuk.pl/mYI8ST7bJVrL9TkL25RHL-XX4cudR-mw05r4SV4buHY/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDUtMjQv/SGlzdG9yeWN6bnlf/U3RFYV9LdWxpbmFy/bnlfWmFrb3BhbmVf/MTBfdGluaWZpZWQu/anBn.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/ThOI26XKy9Ef9skx1HpkANp_pJvSDpKkXSIo5mMM95U/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDUtMjQv/SGlzdG9yeWN6bnlf/U3RFYV9LdWxpbmFy/bnlfWmFrb3BhbmVf/MTBfdGluaWZpZWQu/anBn.jpg 1010w)
Z jednej strony wymagające warunki naturalne i nieurodzajne gleby, z drugiej bieda – historię kuchni podhalańskiej kształtowały trudne początki. Królowały tu tradycyjne moskole – placki z mąki owsianej, pieczone na blasze pieca czy polewka z młodych, soczystych ziół i roślin polnych, zwana warmuz. Nieliczni hodowcy zwierząt mogli sobie pozwolić na bryndzę czy kwaśnicę i to tylko od święta. Napływ turystów i nowych mieszkańców, w tym Tytusa Chałubińskiego, Artura Rubinsteina czy Jarosława Iwaszkiewicza miał ogromny wpływ na rozwój i urozmaicenie kuchni regionu. Jednym z wyraźniejszych świadectw tego zjawiska są wspomnienia córki Jarosława Iwaszkiewicza – Marii, która w książce „Kuchnia Iwaszkiewiczów. Przepisy i anegdoty” przywołuje smaki dzieciństwa, historie spotkań i opowieści wokół stołu.
![kulinarny stół](https://mediaconvert.kukbuk.pl/PpXWCh2iM6nKZAxvOuKYdnn7Lp3s5SNybarIBPOaTNc/fill/1240/651/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDUtMjQv/SGlzdG9yeWN6bnlf/U3RFYV9LdWxpbmFy/bnlfWmFrb3BhbmVf/Nl90aW5pZmllZC5q/cGc.jpg 1240w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/j59jr211n0IW0Nrashb76kEBaGSlYAnlsARZXMHtakM/fill/2480/1302/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDUtMjQv/SGlzdG9yeWN6bnlf/U3RFYV9LdWxpbmFy/bnlfWmFrb3BhbmVf/Nl90aW5pZmllZC5q/cGc.jpg 2480w)
Michał Bałazy z Cafe Bambus w Rybniku
Dziś lokalna i bogata kuchnia regionu przyciąga tłumy, a jej zróżnicowana tkanka pozostaje źródłem niekończących się inspiracji. Wielobarwność podhalańskich smaków natchnęła ośmioro szefów kuchni, którzy podczas kolacji inaugurującej cykl Historyczny Stół Kulinarny i drugą edycję programu Polskie Skarby Kulinarne zabrali gości w kulinarną podróż po regionalnych, lecz nowocześnie odświeżonych smakach. Mateusz Bafia z restauracji STR Bistro Art. Cafe w Zakopanem przygotował zaskakujący amuse-bouche w postaci śledzia z bryndzą w towarzystwie awokado, cebuli i mikro ziół. Nowoczesną wersję słynnych góralskich moskoli zaprezentował Jan Filipczyk z Restauracji Krajobrazowej w Hotelu Kopieniec w Murzasichlu. Charyzmatyczny szef kuchni Cafe Bambus w Rybniku – Michał Bałazy – przyznał, że inspiracją do stworzenia dania był jego ulubiony deser tiramisu, jednak na stole pojawiła się wytrawna przystawka. Wyrazista bryndza i kremowa śmietanka z czarnuszką kontrastowały z subtelną słodyczą konfitury cebulowej. Uwagę zwracała pepita wystająca z naczynia – dzięki niej każdy z gości mógł wzbogacić swoje danie wódką żurawinową. Michał Grzywacz i Cezary Powała z kuchni pokazowej MAKRO w Warszawie przygotowali selekcję serów z dipem z rokietnika i konfiturą żurawinową z poziomkami. Na nowo zinterpretowali też zupę zoporską, która jest wpisana na małopolską listę produktów regionalnych. Tradycyjnie „biedna” potrawa zyskała bogate wnętrze, a jej aromatyczny wywar zachwyciłby fanów japońskiego ramenu. Łukasz Cichy z restauracji Biała Róża w Krakowie zaserwował kurczaka zagrodowego podanego z biszkoptem z czosnku niedźwiedziego, truflą ziemniaczaną z brynczą i ze szczawiem. Miłośnicy ryb odkryli prawdziwe eldorado za sprawą smażonego łososia jurajskiego z palonym sianem, kawiorem z pstrąga, aioli szpinakowym, chipsem chlebowym, kumkwatem i przepiórką – wszystko w wykonaniu Romana Gerasika z restauracji Schronisko Smaków w Bukowinie Tatrzańskiej. Podhale nie słynie z deserów, dlatego szefowie kuchni długo zastanawiali się nad inspiracją do stworzenia słodkiego zakończenia kolacji. Zwyciężyła szarlotka, której smak wiąże się nierozerwalnie z krótkim przystankiem w schronisku podczas zdobywanie górskich szczytów. Sławomir Saguła z Restauracji Kiyrnicka by Saguła w Rezydencji Gubałówka przygotował ją w autorskim wydaniu – zdekonstruowaną wersję klasycznej szarlotki podał z sorbetem malinowym.
![Historyczny Stoł Kulinarny - zakopane](https://mediaconvert.kukbuk.pl/hxLpgSVuCw6Q5bF8a6fYszoUPxQQB26Ir3Mv_CBkjss/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDUtMjQv/WnJ6dXRfZWtyYW51/XzIwMTktMDUtMjRf/b18xMC40Ni4xM190/aW5pZmllZC5wbmc.png 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/z0rLDkvZ1yaUcF9shkDfDAPN41MQKS13WQxDdKXneDg/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDUtMjQv/WnJ6dXRfZWtyYW51/XzIwMTktMDUtMjRf/b18xMC40Ni4xM190/aW5pZmllZC5wbmc.png 1010w)
Program Polskie Skarby Kulinarne, prowadzony przez MAKRO Polska, ma zwiększyć świadomość w kwestii pielęgnowania tradycji kulinarnych, które stanowią ważny element naszego dziedzictwa. Organizatorzy udowadniają, że rodzime dania mogą być nie tylko zaskakujące w smaku, ale eleganckie i prestiżowe. Projekt obejmuje m.in. materiały edukacyjne i warsztaty kulinarne, podczas których szefowie kuchni, kucharze i restauratorzy poszerzają swoją wiedzę, odkrywają historyczne receptury i uczą się je interpretować, by mogły znaleźć swoje miejsce w menu restauracyjnych kart.
Kolejne wydarzenia w ramach Historycznego Stołu Kulinarnego odbędą się w Warszawie, Krakowie i Trójmieście.
![Historyczny Stół Kulinarny - zakopane](https://mediaconvert.kukbuk.pl/-Nob-p334h22UUTTszUDjVcau6d6vAU5PDdhwuCONas/fill/1240/650/fp:0.52:0.93/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDUtMjQv/SGlzdG9yeWN6bnlf/U3RFYV9LdWxpbmFy/bnlfWmFrb3BhbmVf/MTMucG5nX3Rpbmlm/aWVkLnBuZw.png)
![Historyczny Stół Kulinarny - zakopane](https://mediaconvert.kukbuk.pl/KxgDiIHmBTvRavaXv5Eu_9M3km_CtK3ktDFuFAEmohs/fill/1240/650/fp:0.5:0.84/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDUtMjQv/SGlzdG9yeWN6bnlf/U3RFYV9LdWxpbmFy/bnlfWmFrb3BhbmVf/MTRfdGluaWZpZWQu/cG5n.png)
![Historyczny Stół Kulinarny - zakopane](https://mediaconvert.kukbuk.pl/i6ljZiRF5cLzXgLnjND24tTxGv5pW_GSUtyZVvqk79Y/fill/1240/650/fp:0.49:0.77/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDUtMjQv/SGlzdG9yeWN6bnlf/U3RFYV9LdWxpbmFy/bnlfWmFrb3BhbmVf/MTZfdGluaWZpZWQu/cG5n.png)
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?