Kukbuk
Kukbuk
Ośmiornica na haku w porcie greckim (fot. Milada Vigerova / unsplash.com)

Jak gotować w greckim stylu?

Bazuje na świeżych warzywach, owocach i oliwie – kuchnia grecka jest prosta, a do tego zdrowa. Poznajcie tamtejsze specjały i dowiedzcie się, jak je przygotowywać.

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: Milada Vigerova / unsplash.com

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 4 minuty!

Kuchni greckiej chyba nikomu nie trzeba przedstawiać – sałatkę grecką, musakę czy tzatziki znają i uwielbiają nie tylko Grecy. Do przyrządzenia greckich przysmaków niezbędne są oliwa, cytryny i zioła, których obfitość może przyprawić o zawrót głowy. Kuchnia grecka jest prosta, sycąca, a do tego zdrowa, co potwierdzają statystyki i badania – Grecy żyją znacznie dłużej niż przeciętni Europejczycy. Do tego tamtejsza kuchnia uważana jest za jedną z najsmaczniejszych na świecie. W czym tkwi jej sekret?

fot. Kamala Saraswathi / unsplash.com

Historia kuchni greckiej liczy 4 tysiące lat. To na Peloponezie powstała pierwsza książka kucharska, którą napisał Archestratos, zwany „Dedalem smacznych potraw”, około 330 roku p.n.e. W kuchni dla Greków liczy się przede wszystkim prostota. Łatwe w przygotowaniu składniki połączone z oryginalnymi przyprawami to przepis na smaczne, treściwe dania, które można przyrządzić w kilka lub kilkanaście minut. Dominują śródziemnomorskie i bałkańskie smaki. Czosnek, oliwki, oliwa, świeże warzywa, ryby i baranina – to podstawowe produkty, których nie może zabraknąć podczas szykowania greckich dań. Dobrze doprawione i odpowiednio połączone, już samym zapachem sprawią, że poczujemy się jak na wakacjach nad Morzem Śródziemnym.

Grecka kuchnia nie tylko znacząco wpłynęła na europejskie i światowe smaki, ale także sama chętnie czerpała inspiracje od innych narodów

Z czego słynie grecka kuchnia?

W kuchni greckiej tradycja zobowiązuje – niektóre z popularnych dań, choć korzeniami sięgają czasów starożytnych, nie tracą popularności. Przykładem może być jedna z najstarszych potraw, skordalia, która powstała, gdy mięso nie było jeszcze zbyt często wykorzystywanym składnikiem. Pod egzotycznie brzmiącą nazwą kryje się gęste purée ze zmiażdżonego czosnku i migdałów, wymieszane z oliwą. Na Wyspach Jońskich dodaje się do niego dorsza i cytrynę. Wtedy z powodzeniem skordalia może być podawana jako danie główne. Z kolei z epoki hellenistycznej pochodzi loukaniko, czyli suszona kiełbasa wieprzowa, a popularna także w Polsce feta pojawiła się w kuchni greckiej już w czasach bizantyjskich. To, co charakteryzuje tamtejsze dania, to ich kosmopolityczność. Grecka kuchnia nie tylko znacząco wpłynęła na europejskie i światowe smaki, ale także sama chętnie czerpała inspiracje od innych narodów. 

Do najbardziej lubianych przez Greków połączeń należą jagnięcina z miętą, bakłażan z tymiankiem, ziemniaki z rozmarynem

fot. Dmitry Bayer / unsplash.com

Stąd widoczne w niej do dziś wpływy osmańskie, perskie czy arabskie, które znajdują odzwierciedlenie w najpopularniejszych potrawach. Przykładem takiego dania jest zapiekana w piecu musaka. Jej niekwestionowaną gwiazdą jest bakłażan, do którego dodaje się pomidory i mielone mięso (najczęściej jagnięcinę). Na koniec jeszcze zapiekankę polewa się beszamelem. Innym przykładem są tzatziki, czyli sos na bazie jogurtu połączonego z czosnkiem. Popularny w czasach imperium osmańskiego, dziś jest w Grecji podawany do niemal każdego dania. Nieważne, czy na stole są mięsa, ryby z grilla, czy potrawy pieczone lub smażone – tzatziki sprawdzają się do wszystkiego. Również jako prosty dodatek do świeżego pieczywa

Kto gotuje greckie specjały, nie może zapomnieć o aromatycznych ziołach – to one sprawiają, że tamtejszych dań nie można pomylić z niczym innym, a ich smak jest wręcz uzależniający. Dodatkiem, który znajdziemy nawet w najbardziej nieoczywistych dla niego daniach i zupach, jest cytryna – dodawana niemal do wszystkiego, zresztą podobnie jak czosnek, nadaje potrawom intensywność. Jej smak doskonale łączy się z oliwą i takimi przyprawami jak kminek, anyż czy niezwykle popularny w tej części Europy koper.

Na osobną uwagę w kuchni greckiej zasługuje cynamon – u nas najpowszechniej stosowany do deserów, w Grecji jest doskonałym dodatkiem do mięs, zup lub sosu pomidorowego. Jednak do najbardziej lubianych przez Greków połączeń należą jagnięcina z miętą, bakłażan z tymiankiem, ziemniaki z rozmarynem. To ostatnie zioło chętnie dodaje się także do sałatek owocowych.

Klasyczna sałatka grecka z fetą, czerwoną cebulą, oliwkami i pomidorami (fot. Marcin Lewandowski)

fot: Maciek Niemojewski

Skoro o sałatkach mowa – przypomnijmy jedno z najpopularniejszychnajłatwiejszych greckich dań. Świeże, soczyste, grubo krojone warzywa w połączeniu z wyczuwalnie słoną fetą, dwukolorowymi oliwkami, ziołami i oliwą to kwintesencja prostej i zdrowej kuchni greckiej. Jak przyrządzić klasyczną sałatkę grecką w kilkanaście minut?

Sałatka grecka>>

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk