Kukbuk
Kukbuk

Gwiazdorska obsada

„Kulinarne Oscary”, czyli słynne gwiazdki Michelin, trafiły w tym roku do trzech polskich restauracji. Co takiego mają w sobie krakowska Bottiglieria 1881, poznańska Muga i warszawska Nuta, że otrzymały te najważniejsze w branży kulinarnej wyróżnienia?

Dziennikarka i redaktorka "Ferment. Pismo o winie"

Tekst: Marlena Prządek

zdj. Rafał Meszka, serwis prasowy

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 8 minut!

Warszawa, Kraków i Poznań – te trzy miasta zostały objęte umową podpisaną przez Polską Organizację Turystyczną i Przewodnik Michelin w marcu 2023 roku. „To wielka chwila dla Polski, rodzimych miast i branży turystycznej”, mówił prezes Polskiej Organizacji Turystycznej Rafał Szmytke. „Przewodnik Michelin stanowi drogowskaz dla tych, którzy kierują się nie tylko niezapomnianymi doznaniami smakowymi, ale i przeżyciami turystycznymi”, podkreślał prezes POT, nie kryjąc dumy.

Ze stacji benzynowych do najlepszych restauracji 

Czerwony przewodnik Michelin bywa nazywany „biblią smakoszy”, ale w swoich początkach publikacja nie skupiała się wcale na restauracjach. Jego twórcami byli André i Édouard Michelinowie. Bracia pod koniec XIX wieku wynaleźli rozbieralną pneumatyczną oponę z dętką. Ich firma – Michelin – zajęła się produkcją takich opon, najpierw do rowerów, później samochodów. Tych drugich nie było jednak dużo. Bracia Michelinowie, by zachęcić ludzi do zakupu samochodu, wpadli na doskonały pomysł marketingowy – postanowili wydać przewodnik po Francji! Pierwszy ukazał się w 1900 roku, miał nakład 35 tysięcy egzemplarzy i był darmowy. Zawarto w nim przede wszystkim adresy stacji benzynowych, mechaników, warsztatów samochodowych, a także wskazówki dotyczące zakwaterowania i jedzenia. Później pojawiły się oznaczenia gwiazdkowe i kolejne edycje przewodników – w różnych krajach. W latach 30. XX wieku zyskały charakterystyczną czerwoną okładkę. Dziś czerwone przewodniki skupiają się na kuchni, a lokale opisywane są rozbudowanym systemem symboli. Najbardziej rozpoznawalne to oczywiście gwiazdki Michelin – restauracje mogą otrzymać od jednej do trzech.

Komu należy się gwiazdka

Selekcja polskich miast była pierwszym krokiem porozumienia między Polską Organizacją Turystyczną a Przewodnikiem Michelin. Kolejny to propozycje konkretnych lokali. Od marca anonimowi inspektorzy Michelin sprawdzali i oceniali polskie restauracje. Na co zwracają uwagę inspektorzy? Przede wszystkim na jakość dań i sposób ich podania. Pierwszą w Polsce restauracją, która otrzymała gwiazdkę Michelin, było warszawskie Atelier Amaro, uhonorowane nią w 2013 roku. W 2016 wyróżniono restaurację Senses, również w Warszawie. Cztery lata później gwiazdka powędrowała do Krakowa, do restauracji Bottiglieria 1881. Dwa pierwsze lokale już nie istnieją, a krakowska Bottiglieria 1881 w 2023 roku została pierwszą polską restauracją odznaczoną dwiema gwiazdkami Michelina. Razem z nią po jednej gwiazdce dostały poznańska Muga i warszawska Nuta. Rafał Szmytke, składając gratulacje, zauważył, że wyróżnione restauracje „w naturalny sposób stają się gastronomicznymi ambasadorami Polski”.

Bottiglieria 1881

Kraków, ul. Bocheńska 5 LU 1

1881.com.pl 

„Naszym jedynym ograniczeniem są naturalne granice narzucone przez pory roku”, deklaruje zespół kucharzy z restauracji Bottiglieria 1881. Jej szef, Przemysław Klima, osobiście poznaje i wybiera lokalnych dostawców. Świeże, rzemieślnicze produkty są dla krakowskiej restauracji najważniejsze. Klima przyznaje, że miał „okazję i przywilej mieszkania w najbardziej ekscytujących miejscach na Ziemi i uczenia się od najlepszych”, zawsze jednak pragnął wrócić w rodzinne strony. Nazwa restauracji to po włosku winna piwnica lub winiarnia, a data odnosi się do roku budowy kamienicy na krakowskim Kazimierzu. Wystrój jest prosty i elegancki, z wyeksponowanymi butelkami wina. Menu składa się przede wszystkim z dwóch zestawów degustacyjnych, wypełnionych dobrze znanymi w Polsce produktami, takimi jak kaszanka, zakwas czy biały mak. 

Muga

Poznań, ul. Krysiewicza 5

restauracjamuga.pl 

Nie znajdziemy tu ekstrawaganckich rozwiązań architektonicznych ani krzykliwych kolorów. Wnętrze Mugi jest przytulne i stonowane, dużo w nim drewna i beżu – by goście mogli się skupić wyłącznie na jedzeniu. Drzwi w drzwi znajduje się winiarnia Casa de Vinos, oferująca nawet 500 różnych win ze świata i z Polski, gdzie również można zamówić dania z menu Mugi. Restauracja działa w Poznaniu od 2014 roku i od początku za jedzenie odpowiada tu Artur Skotarczyk, uznawany za jedną z najzdolniejszych osób na poznańskiej scenie kulinarnej. W Mudze można zamówić wyłącznie menu degustacyjne, podporządkowane porom roku i dostępności lokalnych produktów. Obok ikry śledzia, wędzonego węgorza czy mięsa z jelenia z wędzoną śliwką znajdziemy w nim rarytasy ze świata, takie jak ceviche z awokado i jalapeño. Rezerwację na wegetariańskie menu trzeba zrobić z tygodniowym wyprzedzeniem.

Nuta

Warszawa, pl. Trzech Krzyży 10/14

nuta.com.pl 

Andrea Camastra urodził się w Monopoli we włoskiej Apulii. Pracował między innymi we Włoszech, Francji i w Wielkiej Brytanii. W Polsce prowadził restaurację Senses, która dostała gwiazdkę Michelin w 2016 roku i utrzymała ją przez pięć lat. Od 2022 roku Camastra stoi na czele restauracji Nuta, która po 13 miesiącach działania również zdobyła to najważniejsze w świecie kulinarnym wyróżnienie. „W Nucie nic nie jest przypadkowe”, deklarują jej twórcy. I nietrudno w to uwierzyć, zwłaszcza jeśli się wie, że Andrea Camastra jest nie tylko znanym szefem kuchni, ale także muzykiem. Jako szef kuchni jest zafascynowany note-by-note, czyli techniką gotowania wywodzącą się z kuchni molekularnej. W restauracji można zamówić dwa rodzaje menu degustacyjnego: Virtuoso, które oferuje klasyczne podejście do kuchni, i Maestro – „ekstrawagancki pokaz kreatywności i pełny przekrój możliwości technicznych” szefa kuchni. Menu w Nucie potrafi się zmienić z dnia na dzień, zawsze więc pozostaje niespodzianką.

Zobacz także:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk