W nawale pracy i obowiązków, gdy nie możemy się doczekać urlopu i przebieramy nogami na myśl o kolejnej podróży, nic nie stoi na przeszkodzie, by wodząc palcem po mapie, poszukać inspiracji do niezwykłych wypraw. Długie oczekiwanie na wyjazd koniecznie urozmaicamy – najlepiej z mieszanką egzotycznych przypraw – playlistą z odpowiednią muzyką oraz szczyptą kreatywności. Skoro znaczna część naszych wspomnień jest związana z zapachami i ze smakami, śmiało wkraczamy do kuchni, by odtworzyć atmosferę upalnych wakacji w Rzymie albo wreszcie wypróbować przepis, który nasi przyjaciele przywieźli z backpackerskiej wyprawy do Tajlandii. A jeśli w tej kulinarnej podróży zdarzy nam się zostać nieco dłużej, nic nie szkodzi. Z powrotem spieszyć się nie musimy – zamiast tego możemy ruszyć dalej, na poszukiwanie idealnego deseru z drugiego końca świata.

W 80 przepisów dookoła świata
Do miłośników podróży, niemogących usiedzieć na miejscu i tych, którzy nie boją się eksperymentować – rozgrzejcie palniki i ruszajcie na podbój egzotycznych krain dzięki przepisom inspirowanym kuchniami świata.
Tekst: Marta Cyzio
Zdjęcie główne: Maciek Niemojewski
Klasyki Nowego Jorku

Puszyste pankejki z owocami i syropem klonowym >>
Amerykański sposób na sycące i słodkie śniadanie. By placuszki były bardziej puchate, a ich smak ciekawszy zamiast mąki pszennej, dodajcie pełnoziarnistą lub chlebową orkiszową.

Pączki z lukrem >>
Przysmak każdego nowojorskiego policjanta. Po pierwszym kęsie nie będziecie się dziwić, skąd to zamiłowanie do nich. Taki różowy, z solidną porcją posypki najlepiej smakuje z mocną kawą.

Burger z krążkami cebulowymi >>
Zrobienie prawdziwego burgera to nie lada sztuka. Jednak taki z dobrze wysmażoną wołowiną oraz krążkami cebulowymi jest wart zachodu.

Żeberka po amerykańsku >>
Jeśli nie boicie się pobrudzić palców ani nie planujecie romantycznej kolacji w najbliższym czasie, to przygotujcie żeberka w marynacie z sosem klonowym, które bezkarnie spałaszujecie podczas ulubionego serialu.

Chowder z rybą i chorizo >>
Zupa na bazie kukurydzy prosto z anglosaskich wypraw morskich. Dzisiaj jest niezwykle popularna na wschodnim wybrzeżu USA oraz w Nowej Zelandii i Australii. Kto ma ochotę jej spróbować?

Club sandwich >>
Przepis na kultową amerykańską kanapkę, pochodzącą z Nowego Jorku, możecie teraz bez trudu przygotować w domu.

Popękane ciasteczka – chocolate crinkle >>
Chrupkie, delikatne i obłędnie czekoladowe. Kto byłby w stanie oprzeć się takim ciasteczkom?

Brownie z orzechami >>
Gdy ciasto już ostygnie, polewamy je domowym kajmakiem i posypujemy ulubionymi orzechami.

Krwawy sernik nowojorski >>
Pamiętacie odcinek "Przyjaciół", w którym Rachel i Chandler zajadali się sernikiem? Jeśli chcecie wiedzieć, o co tyle krzyku, musicie wypróbować przepis na ten lekki i puszysty sernik na spodzie z ciasteczek Oreo.
Kolacja z Meksyku

Kukurydziane tortille ze stekiem >>
Trudno sobie wyobrazić meksykańską ucztę bez chrupkich i gorących tortilli. A te z marynowanym stekiem i pikantną salsą smakują szczególnie dobrze.

Ceviche – przepis podstawowy >>
Limonka i chili – to jedne ze składników, bez których nie mogła by się obejść kuchnia meksykańska. Swoim smakiem najlepiej podkreślają tradycyjne ceviche.

Wegańskie ceviche >>
Choć podstawowa wersja ceviche zawiera rybę, nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować je także w nieco innej wersji, równie smacznej.

Quesadillas z dynią, indykiem i szpinakiem >>
Wariacja na temat klasycznej, meksykańskiej potrawy. Zamiast kurczaka wybieramy indyka, a smak czosnkowego sosu przełamujemy słodką dynią.

Humus z kolendrą i zieloną papryczką jalapeño podany z domowymi nachosami >>
Humus można zrobić na tyle sposobów, ile jest pomysłów. Tym razem przedstawiamy jego ostrzejszą, meksykańską wersję. Przekonajcie się, że ciecierzyca równie dobrze łączy się z pastą tahini, jak z zieloną papryczką jalapeño. A z dodatkiem domowych chrupkich nachosów może konkurować z najlepszymi przepisami rodem z Izraela czy Libanu.

Grillowana kukurydza >>
Doskonała przekąska na nieco większy głód, która równie dobrze sprawdzi się jako dodatek do dania głównego. Do jej przygotowania wystarczy zaledwie kilka składników. Ugotowaną kolbę kukurydzy posmarujcie sosem z ostrej papryki, soli i soku z limonki, a następnie usmażcie na patelni. Tuż przed podaniem warto dla podbicia smaku posypać kukurydzę świeżą kolendrą.

Prażone nerkowce w panierce paprykowo-limonkowej >>
Jedna z naszych ulubionych przekąsek w meksykańskim stylu. Prażone nerkowce najlepiej się chrupie podczas wieczornego seansu albo w czasie krótkiej przerwy w pracy. Orzechy wymieszajcie z wędzoną papryką, chili i solą, a następnie połączcie z ubitym na sztywno białkiem. Na koniec trzeba będzie tylko wyjąć je w odpowiednim momencie z piekarnika. Potem możecie przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 7-10 dni.

Klasyczne chili con carne z cheddarem i domowymi nachosami >>
Gdy mowa o kuchni meksykańskiej, nie można pominąć jednego z jej najpopularniejszych dań. Chili con carne jest banalne w przygotowaniu i wystarczy do tego jeden duży garnek. W naszej wersji do tradycyjnego przepisu polecamy dodać własnoręcznie zrobione nachosy oraz koniecznie cheddar. Nie pożałujecie.

Domowe nachosy zapiekane z chili sin carne >>
Zamiast klasycznej wersji tego dania, pełnej mięsa, polecamy garnek sycącej fasoli z duszonymi warzywami oraz rozgrzewającymi ciało i duszę przyprawami – czyli rewelacyjny przepis nie tylko dla osób, które kochają roślinną kuchnię. To nieskomplikowane danie dzięki dodatkowi gorzkiej czekolady jest jeszcze smaczniejsze. Co więcej, możecie z powodzeniem zrobić wegańską wersję chili sin carne i zamiast tradycyjnego sera dodać wegański cheddar.

Pieczone empanadas mini z mięsem wołowym i pikantnym sosem pomidorowym >>
Meksykańskie pierogi zazwyczaj są smażone. My jednak polecamy nieco zdrowszą wersję empanadas – pieczoną. Jak je zrobić? Na początek przygotujcie farsz z mielonego mięsa wołowego, cebuli, selera naciowego i chili. Gdy pierogi będą się piec, możecie szybko zrobić do nich salsę pomidorową z chipotle, limonką i kolendrą. Chrupkie empanadas maczane w takim pikantnym sosie sprawdzą się o każdej porze i na każdą okazję.
Sycący obiad w Helsinkach

Silakkalaatikko – ziemniaczana zapiekanka śledziowa >>
Coś na większy głód – bałtycki śledź zapieczony z ziemniakami, jakiem i śmietaną.

Karjalanpiirakka – fińskie pierogi karelskie >>
Co kraj to...pierogi. Te fińskie faszerujemy ryżem z mlekiem, a po upieczeniu kładziemy na nich ugotowane jajko.

Gravlax z sosem musztardowym >>
Klasyk skandynawskiej kuchni. Pamiętajcie, by przed przyrządzaniem gravlaxu zamrozić rybę na 24 godziny, aby pozbyć się ewentualnych pasożytów. W trakcie marynowania łosoś puści sok, najlepiej więc marynować go w naczyniu z wysokim rantem.

Tippaleipä, czyli fiński chruścik >>
Przypominają nieco nasze faworki i są proste do zrobienia. Przed podaniem koniecznie posypcie je cukrem pudrem!

Bułeczki cynamonowe >>
To propozycja na leniwe i niespieszne śniadanie w weekend. Najlepiej bułeczki smakują ze szklanką zimnego mleka.
Popisowe dania z Rzymu

Pizza z jarmużem i kozim serem >>
Spór o najlepszą pizzę między Rzymem a Nepolem trwa od wieków. Tym razem wybieramy cienkie i kruche ciasto ze stolicy Włoch i dekorujemy je kawałkami sera i pieczarek.

Fettuccine alla papalina >>
Do carbonary nigdy nie dodaje się śmietany! Chyba, że macie ochotę przygotować jej zmodyfikowaną wersję, wymyśloną przez papieża Piusa XII, czyli fettuccine z dodatkiem kremowej śmietanki, posypane świeżo mielonym pieprzem.

Bruschetta z brzoskwiniami, pomidorami i owczą fetą >>
Ze starego i czerstwego chleba przygotujcie idealne włoskie antipasti, czyli bruschettę. W tej wersji dodajemy do pomidorów jeszcze brzoskwinię i wyrazisty ser, a na koniec skrapiamy całość oliwą.

Ziemniaczane gnocchi z sosem serowym >>
Pyszne ziemniaczane kluseczki z natką pietruszki i mocno serowym sosem podbiją podniebienia wszystkich domowników.

Focaccia >>
Proste przepisy są najlepsze. Kruche, zarumione placki polewamy oliwą, dodajemy rozmaryn, pomidorki i gotowe! Nie zapomnijcie o kieliszku dobrze schłodzonego, białego wina.

Tiramisu >>
Włoski deser w klasycznej odsłonie. Biszkopt nasączamy espresso i dodajemy alkohol. Pst! Jeśli akurat zabrakło wam likieru, w tym wydaniu sprawdzi się również wódka.
Smaki z Paryża

Francuska zupa cebulowa >>
Tegoroczna zima nie zachęcała do wyjęcia gogli narciarskich, ale w kuchni sprawdzą się one doskonale. Dzięki nim nie będziecie płakać, krojąc cebulę!

Wołowina po burgundzku >>
Tęskno wam za wyjściami do restauracji? Z tym daniem poczujecie się jak w gwiazdkowej restauracji, znajdującej się w sercu Paryża.

Grzybowe crème brûlée >>
Taki deser może z powodzeniem konkurować z klasycznym wydaniem crème'u brûlée. Uwaga! Od zapachu grzybów może zakręcić się wam w głowach.

Clafoutis z jeżynami lub czereśniami >>
Przed podaniem możemy posypać deser cukrem pudrem. Takie clafoutis warto przygotować też z wiśniami czy śliwkami.

Quiche lorraine >>
Słynny, wytrawny placek z Lotaryngii zasmakuje każdemu. Spód wypełniamy masą z boczkiem i cebulą.

Francuskie magdalenki >>
Formę do magdalenek należy dokładnie oczyścić i posmarować masłem, zanim wlejemy do niej kolejną porcję ciasta – inaczej magdalenki przywrą do blachy i mogą stracić nieco na urodzie.
Przekąska w Madrycie

Gazpacho >>
Sposobów na jego zrobienie jest mnóstwo. My zdradzamy ten najlepszy wraz z przepisem, który znajdziecie na końcu artykułu.

Empanadas z krewetkami i mozzarellą >>
Pierogi po hiszpańsku, czyli empanadas z owocami morza oraz ostrym sosem.

Pierożki empanadas z wędzoną papryką >>
Choć hiszpańskie specjały do wegetariańskich nie należą, domowa kuchnia rządzi się własnymi prawami. Dlatego tym razem empanadas faszerujemy soczewicą i batatami, a smak podkręcamy papryką.
Dania inspirowane Marrakeszem

Msemmen – naleśniki z kaszą manną >>
Złote naleśniki po marokańsku polane miodem. Pycha!

Marokańskie naleśniki „milion dziurek” >>
Naleśników nigdy za wiele, dlatego prawdziwym miłośnikom polecamy jeszcze jedną wersję na delikatne placki, które nalepiej zagryzać z cynamonem i masłem.

Marokański tagine z kurczakiem i kiszonymi cytrynami >>
Kiszone cytryny warto mieć w kuchni, a te z tego przepisu z pewnością przydadzą się do wielu orientalnych dań!

Marokańska sałatka z kurczakiem i pomarńczami >>
Pierś z kurczaka warto zamarynować przez kilka godzin w solance lub maślance – dzięki temu mięso będzie kruche i soczyste.
Wege Tel Awiw

Klasyczny humus >>
Gdy będziecie gotować ciecierzycę, dodajcie do niej włoszczyznę – tak nabierze więcej smaku.

Chrupki z ciecierzycy >>
Przyprawy, które znajdziecie w przepisie możecie równie dobrze zastąpić innymi, dowolnymi ziołami, na przykład czosnkiem i oregano.

Falafele z bobu i ciecierzycy >>
Podobno pierwsze falafele robione były wyłącznie z bobu, a ich korzeni należy szukać w Egipcie. Skoro tak, to czas przekonać się, czy rzeczywiście takie kotleciki są smaczniejsze.

Szakszuka z botwinką >>
Do klasycznego przepisu dodajemy nieco wiosennego klimatu i wkrawamy botwinkę. Takie śniadania dodadzą energii na cały dzień.
Tradycyjne potrawy Bejrutu

Labneh z kiszonymi cytrynami >>
Labneh, czyli ser z jogurtu to prosty i szybki sposób na drugie śniadanie bądź kolację z kromką ulubionego pieczywa.

Sałatka z mograbieh, dyni i oliwek z migdałami i kolendrą >>
Lunch dla całej rodziny? Nic prostszego, oto przepis na zdrową, bliskowschodnią sałatkę od Tomka Muzy, właściciela krakowskiej restauracji Molam.

Tabbouleh >>
Smak i wygląd sałatki zależą w dużej mierze od poprawnego poszatkowania natki pietruszki. Przepis znajdziecie pod koniec przewodnika.

Humus cytrynowy awokado >>
Taką pastą smarujemy kromki żytniego pieczywa albo wykorzystujemy jako dip do świeżych warzyw.

Baklava różana >>
Niektórzy baklavę kojarzą jedynie z wakacjami w Turcji, ale ten deser jest popularny także na Bałkanach i w Libanie. Jeśli chcecie zrobić ją w tradycyjny sposób koniecznie wykorzystajcie ciasto filo, z innym nie wyjdzie taka sama.
Uczta w Tibilisi

Chaczapuri z czarną fasolą >>
Ciasto do chaczapuri można nadziewać także mięsem, farszem z ziemniaków oraz chudego twarogu, jajkiem i grillowanymi bakłażanami.

Bozbasz – gruzińska zupa z jagnięciną >>
W tej zupie sprawdzi się także kasza jaglana, bulgur, a nawet kuskus czy drobny makaron. Będzie mniej tradycyjnie, ale równie smacznie.

Adżapsandal >>
Takie pieczone warzywa to doskonała kolacja lub świetna podstawa do szakszuki – wystarczy podgrzać warzywa na patelni, wbić jajko i gotowe danie posypać fetą i pietruszką.
Smak curry w Bombaju

Palak paneer >>
To jedna z ulubionych indyjskich potraw, które urozmaici nieco codzienną, wegetariańską dietę. Ser zapiekamy w gęstym, szpinakowym sosie i podajemy z ryżem basmati.

Indyjskie naleśniki ryżowo-kokosowe >>
Proste naleśniki, które z pewnością przypadną do gustu maluchom. Do tego bez trudu przemycimy w nich świeżą porcję owoców.

Samosy >>
Przystawka przed daniem głównym czy przekąska do pochrupania przy filmie? W jednym i drugim wydaniu gorące samosy sprawdzą się wybornie. Uwaga! Mają tendencję do szybkiego znikania.

Tofu tikka masala z warzywami i ryżem >>
Tofu tikka masala jest świetnym wypełniniem do wrapów i naleśników gryczanych. A jeśli nie macie czasu, wrzućcie warzywa bezpośrednio do sosu. Dodajcie około ½ szklanki wody i gotujcie sos pod przykryciem 10-15 minut.

Chlebki naan >>
Z sezamem, masłem lub czarnuszką – trudno wyobrazić sobie klasyczną, indyjską kuchnię bez tych chlebków. Na szczęście ich przygotowanie wcale nie jest trudne.

Wegańskie curry z kalafiorem i fasolką >>
Curry to niezwykle wdzięczne danie do eksperymentowania. Sprawdzą się w nim zarówno pomidory, jak i mango czy kalafior. W tym wydaniu podajemy je z fasolką szparagową i cukinią.

Raita - pikantny, biały chłodnik >>
Myślami wybiegamy już do ciepłych dni, kiedy słońce przyjemnie grzeje, a my szukamy orzeźwienia. Oto zupa na zimno prosto z Półwyspu Indyjskiego.
Bangkok, czyli najlepsza kuchnia tajska

Szaszłyki z krewetek >>
Do przygotowania szaszłyków wystarczy patelnia grillowa, limonka i koniecznie wino śliwkowe. Satysfkacja gwarantowana!

Bok choy z grzybami i imbirem >>
Do takiego stir-fry można wrzucić dowolną zieleninę, która zalega nam w lodówce: szpinak, nawet ten mrożony, mangold, fasolkę szparagową, groszek, szparagi, brukselkę czy brokuły.

Pad thai >>
Niezawodny sposób na popularne tajskie danie, które ma szansę zachwycić wszystkich.

Chłodnik z mango >>
Już jedna łyżka tego chłodnika spowoduje, że przeniesiecie się w egzotyczne miejsce i poczujecie się jak na wakacjach.

Sałatka z makaronu ryżowego, kurczaka, ogórka i mango z sosem z pasty orzechowej >>
Sałatka, która z powodzeniem może starczyć za obiad. Do pałaszowania zarówno na ciepło, jak i zimno.

Omlet z kolendrą, awokado, boczkiem i mango >>
Azjatyckie śniadanie w domu? Wyciągajcie jajka z lodówki i patelnię z szafki. Zabieramy się do dzieła.
Sajgon w kuchni

Zupa pho >>
To wizytówka wietnamskiej kuchni. Można ją przygotować z wołowiną lub kurczakiem, ale o jednym składniku nie można zapomnieć – makaronie.

Wege pho >>
Z tym przepisem nieco łamiemy tradycję, ale nawet najwięksi sceptycy po spróbowaniu wegańskiej pho, będą musieli przyznać, że taka zupa jest równie kusząca, co jej klasyczna wersja.

Bun bo nam bo >>
Sałatka z Wietnamu, w której łączy się aromatyczna wołowina, makaron ryżowy i sałata.

Spring rolls z sosem z orzeszków ziemnych >>
Świeże sajgonki pełne warzyw to alternatywa dla kanapek i sałatek, które możecie zjeść sami, albo którymi podzielicie się z resztą domowników.
Sushi i nie tylko z Tokio

Ramen wegetariański >>
Ważna informacja dla wegetarian i wegan: glony nori, jako jedne z niewielu roślin, są naturalnym źródłem witaminy B12.

Burgery z kalafiora z majonezem miso >>
Majonez miso idealnie smakuje z sushi, ale także z domowymi burgerami. Jeden gryz i poczujecie się jak w Japonii.

Skrzydełka Yakitori z sosem z gochujang >>
Przepis na tę potrawę liczy kilkaset lat, a kluczem do jej przygotowania jest sos.

Kolorowe sushi warzywne >>
By rolki wyszły idealne, zanim zaczniecie je kroić, zwilżcie nóż. Dzięki temu nori nie będzie się przyklejać, a sushi się nie rozpadnie.

Kaszi, czyli sushi po polsku >>
Jeśli zabrakło wam akurat ryżu, to sushi możecie przygotować także z kaszy.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?