Kukbuk
Kukbuk
wegetariański ramen, ramen warzwny, ramen bezmięsny, ramen bez mięsa, grzyby shimeji, rozgrzewająca zupa, rozgrzewający ramen, ramen, kuchnia japońska, domowy ramen

W 80 przepisów dookoła świata

Do miłośników podróży, niemogących usiedzieć na miejscu i tych, którzy nie boją się eksperymentować – rozgrzejcie palniki i ruszajcie na podbój egzotycznych krain dzięki przepisom inspirowanym kuchniami świata.

Tekst: Marta Cyzio

Zdjęcie główne: Maciek Niemojewski

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 39 minut!

W nawale pracy i obowiązków, gdy nie możemy się doczekać urlopu i przebieramy nogami na myśl o kolejnej podróży, nic nie stoi na przeszkodzie, by wodząc palcem po mapie, poszukać inspiracji do niezwykłych wypraw. Długie oczekiwanie na wyjazd koniecznie urozmaicamy – najlepiej z mieszanką egzotycznych przypraw – playlistą z odpowiednią muzyką oraz szczyptą kreatywności. Skoro znaczna część naszych wspomnień jest związana z zapachami i ze smakami, śmiało wkraczamy do kuchni, by odtworzyć atmosferę upalnych wakacji w Rzymie albo wreszcie wypróbować przepis, który nasi przyjaciele przywieźli z backpackerskiej wyprawy do Tajlandii. A jeśli w tej kulinarnej podróży zdarzy nam się zostać nieco dłużej, nic nie szkodzi. Z powrotem spieszyć się nie musimy – zamiast tego możemy ruszyć dalej, na poszukiwanie idealnego deseru z drugiego końca świata.

Klasyki Nowego Jorku

placki z owocami, amerykańskie pankejki, pancakes, placki z syropem klonowym, śniadanie na słodko, puszyste placki, placki na maślance, szybkie śniadanie, co zjeść na śniadanie, placki z truskawkami

Puszyste pankejki z owocami i syropem klonowym

Amerykański sposób na sycące i słodkie śniadanie. By placuszki były bardziej puchate, a ich smak ciekawszy zamiast mąki pszennej, dodajcie pełnoziarnistą lub chlebową orkiszową. 

Sprawdź jak przygotować puszyste pankejki z owocami i syropem klonowym >>

Pączki z lukrem i wiórkami kokosowymi na tacy

Pączki z lukrem

Przysmak każdego nowojorskiego policjanta. Po pierwszym kęsie nie będziecie się dziwić, skąd to zamiłowanie do nich. Taki różowy, z solidną porcją posypki najlepiej smakuje z mocną kawą. 

Wypróbuj przepis na pączki z lukrem >>

przepis na domowe bułki do burgerów

Burger z krążkami cebulowymi

Zrobienie prawdziwego burgera to nie lada sztuka. Jednak taki z dobrze wysmażoną wołowiną oraz krążkami cebulowymi jest wart zachodu. 

Zobacz jak przygotować burgera z krążkami cebulowymi >>

Żeberka z miodem i sosem sojowym z grilla

Żeberka po amerykańsku

Jeśli nie boicie się pobrudzić palców ani nie planujecie romantycznej kolacji w najbliższym czasie, to przygotujcie żeberka w marynacie z sosem klonowym, które bezkarnie spałaszujecie podczas ulubionego serialu.

Wypróbuj przepis na żeberka po amerykańsku >>

zupa z rybą, zupa kukurydziana, sposób na kukurydzę, jak ugotować kukurydzę, rozgrzewający obiad, kuchnia meksykańska, zupa warzywna, jak ugotować bulion, dania z kukurydzy

Chowder z rybą i chorizo

Zupa na bazie kukurydzy prosto z anglosaskich wypraw morskich. Dzisiaj jest niezwykle popularna na wschodnim wybrzeżu USA oraz w Nowej Zelandii i Australii. Kto ma ochotę jej spróbować?

Zobacz jak przygotować chowder z rybą i chorizo >>

kanapka klubowa, domowa kanapka klubowa, przekąski na imprezę, club sandwich,

Club sandwich

Przepis na kultową amerykańską kanapkę, pochodzącą z Nowego Jorku, możecie teraz bez trudu przygotować w domu.

Sprawdź przepis na club sandwich >>

Przepis na amerykańskie ciasteczka czekoladowe, zwane crinkles

Popękane ciasteczka – chocolate crinkle

Chrupkie, delikatne i obłędnie czekoladowe. Kto byłby w stanie oprzeć się takim ciasteczkom?

Zobacz jak przygotować popękane ciasteczka – chocolate crinkle >>

Brownie z polewą kajmakową i karmelizowanymi orzechami

Brownie z orzechami

Gdy ciasto już ostygnie, polewamy je domowym kajmakiem i posypujemy ulubionymi orzechami. 

Wypróbuj przepis na brownie z orzechami >>

Krwawy sernik nowojorski

Pamiętacie odcinek "Przyjaciół", w którym Rachel i Chandler zajadali się sernikiem? Jeśli chcecie wiedzieć, o co tyle krzyku, musicie wypróbować przepis na ten lekki i puszysty sernik na spodzie z ciasteczek Oreo. 

Przygotuj krwawy sernik nowojorski >>

Kolacja z Meksyku

Kukurydziane tortille ze stekiem

Trudno sobie wyobrazić meksykańską ucztę bez chrupkich i gorących tortilli. A te z marynowanym stekiem i pikantną salsą smakują szczególnie dobrze. 

Wypróbuj przepis na tortille ze stekiem >>

Ceviche z papryką i chrupkami nachos

Ceviche – przepis podstawowy

Limonka i chili – to jedne ze składników, bez których nie mogła by się obejść kuchnia meksykańska. Swoim smakiem najlepiej podkreślają tradycyjne ceviche. 

Zobacz jak przygotować ceviche >>

Owocowo – warzywne ceviche (fot. Maciek Niemojewski)

Wegańskie ceviche

Choć podstawowa wersja ceviche zawiera rybę, nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować je także w nieco innej wersji, równie smacznej.

Zobacz jak przygotować wegańskie ceviche >>

przepis na szybki quesadillas z dynią, indykiem i szpinakiem

Quesadillas z dynią, indykiem i szpinakiem

Wariacja na temat klasycznej, meksykańskiej potrawy. Zamiast kurczaka wybieramy indyka, a smak czosnkowego sosu przełamujemy słodką dynią. 

Przygotuj quesadillas z dynią, indykiem i szpianakiem >>

Ale Meksyk! Humus z kolendrą i zieloną papryczką jalapeño (fot. Maciek Niemojewski)

Humus z kolendrą i zieloną papryczką jalapeño podany z domowymi nachosami

Humus można zrobić na tyle sposobów, ile jest pomysłów. Tym razem przedstawiamy jego ostrzejszą, meksykańską wersję. Przekonajcie się, że ciecierzyca równie dobrze łączy się z pastą tahini, jak z zieloną papryczką jalapeño. A z dodatkiem domowych chrupkich nachosów może konkurować z najlepszymi przepisami rodem z Izraela czy Libanu.

Zobacz jak zrobić humus z kolendrą i zieloną papryczką jalapeño z domowymi nachosami >>

Ale Meksyk! Grillowana kukurydza (fot. Maciek Niemojewski)

Grillowana kukurydza

Doskonała przekąska na nieco większy głód, która równie dobrze sprawdzi się jako dodatek do dania głównego. Do jej przygotowania wystarczy zaledwie kilka składników. Ugotowaną kolbę kukurydzy posmarujcie sosem z ostrej papryki, soli i soku z limonki, a następnie usmażcie na patelni. Tuż przed podaniem warto dla podbicia smaku posypać kukurydzę świeżą kolendrą.

Wypróbuj przepis na grillowaną kukurydzę >>

Ale Meksyk! Prażone nerkowce w panierce paprykowo-limonkowej (fot. Maciek Niemojewski)

Prażone nerkowce w panierce paprykowo-limonkowej

Jedna z naszych ulubionych przekąsek w meksykańskim stylu. Prażone nerkowce najlepiej się chrupie podczas wieczornego seansu albo w czasie krótkiej przerwy w pracy. Orzechy wymieszajcie z wędzoną papryką, chili i solą, a następnie połączcie z ubitym na sztywno białkiem. Na koniec trzeba będzie tylko wyjąć je w odpowiednim momencie z piekarnika. Potem możecie przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 7-10 dni.

Zobacz jak przygotować prażone nerkowce panierce paprykowo-limonkowej >>

Ale Meksyk! Klasyczne chili con carne z cheddarem i domowymi nachosami (fot. Maciek Niemojewski)

Klasyczne chili con carne z cheddarem i domowymi nachosami

Gdy mowa o kuchni meksykańskiej, nie można pominąć jednego z jej najpopularniejszych dań. Chili con carne jest banalne w przygotowaniu i wystarczy do tego jeden duży garnek. W naszej wersji do tradycyjnego przepisu polecamy dodać własnoręcznie zrobione nachosy oraz koniecznie cheddar. Nie pożałujecie. 

Zobacz jak przygotować chili con carne z cheddarem i domowymi nachosami >>

Ale Meksyk! Domowe nachosy zapiekane z chili sin carne (fot. Maciek Niemojewski)

Domowe nachosy zapiekane z chili sin carne

Zamiast klasycznej wersji tego dania, pełnej mięsa, polecamy garnek sycącej fasoli z duszonymi warzywami oraz rozgrzewającymi ciało i duszę przyprawami – czyli rewelacyjny przepis nie tylko dla osób, które kochają roślinną kuchnię. To nieskomplikowane danie dzięki dodatkowi gorzkiej czekolady jest jeszcze smaczniejsze. Co więcej, możecie z powodzeniem zrobić wegańską wersję chili sin carne i zamiast tradycyjnego sera dodać wegański cheddar.

Sprawdź przepis na domowe nachosy zapiekane z chili sin carne >>

Ale Meksyk! Pieczone empanadas mini z mięsem wołowym (fot. Maciek Niemojewski)

Pieczone empanadas mini z mięsem wołowym i pikantnym sosem pomidorowym

Meksykańskie pierogi zazwyczaj są smażone. My jednak polecamy nieco zdrowszą wersję empanadas – pieczoną. Jak je zrobić? Na początek przygotujcie farsz z mielonego mięsa wołowego, cebuli, selera naciowego i chili. Gdy pierogi będą się piec, możecie szybko zrobić do nich salsę pomidorową z chipotle, limonką i kolendrą. Chrupkie empanadas maczane w takim pikantnym sosie sprawdzą się o każdej porze i na każdą okazję. 

Wypróbuj przepis na pieczone empanadas z mięsem wołowym i pikantnym sosem pomidorowym >>

Sycący obiad w Helsinkach

zapiekanka ziemniaczana ze śledziem, pieczone ziemniaki, kuchnia Fińska, skandynawia, smaki Skandynawi, zapiekanka śledziowa, sos jogurtowy, obiad z piekarnika

Silakkalaatikko – ziemniaczana zapiekanka śledziowa

Coś na większy głód – bałtycki śledź zapieczony z ziemniakami, jakiem i śmietaną. 

Zobacz jak przygotować silakkalaatikko – ziemniaczaną zapiekankę śledziową >>

Fińskie pierogi karelskie – Karjalanpiirakka, upieczone w piekarniku, polane roztopionym masłem

Karjalanpiirakka – fińskie pierogi karelskie

Co kraj to...pierogi. Te fińskie faszerujemy ryżem z mlekiem, a po upieczeniu kładziemy na nich ugotowane jajko.

Sprawdź przepis na karjalanpiirakka – fińskie pierogi karelskie >>

Gravlax z łososia z cytryną i ziołami

Gravlax z sosem musztardowym

Klasyk skandynawskiej kuchni. Pamiętajcie, by przed przyrządzaniem gravlaxu zamrozić rybę na 24 godziny, aby pozbyć się ewentualnych pasożytów. W trakcie marynowania łosoś puści sok, najlepiej więc marynować go w naczyniu z wysokim rantem.

Przygotuj gravlax z sosem musztardowym >>

Tippaleipä na białym na talerzu

Tippaleipä, czyli fiński chruścik

Przypominają nieco nasze faworki i są proste do zrobienia. Przed podaniem koniecznie posypcie je cukrem pudrem!

Zobacz jak przygotować tippaleipä, czyli fiński chruścik >>

bułeczki cynamonowe, kanebullar, szwedzkie bułki cynamonowe, cynamonki, zawijasy cynamonowe, drożdżowe bułeczki, bułeczki z cynamonem, domowe drożdżówki

Bułeczki cynamonowe

To propozycja na leniwe i niespieszne śniadanie w weekend. Najlepiej bułeczki smakują ze szklanką zimnego mleka.

Wypróbuj przepis na bułeczki cynamonowe >>

Popisowe dania z Rzymu

Domowa pizza z jarmużem i kozim serem, przepis Izabela Heftowicz / PassionOn

Pizza z jarmużem i kozim serem

Spór o najlepszą pizzę między Rzymem a Nepolem trwa od wieków. Tym razem wybieramy cienkie i kruche ciasto ze stolicy Włoch i dekorujemy je kawałkami sera i pieczarek.

Zobacz jak przygotować pizzę z jarmużem i kozim serem >>

Makaron fettuccine lub tagliatelle z sosem podobny carbonara

Fettuccine alla papalina

Do carbonary nigdy nie dodaje się śmietany! Chyba, że macie ochotę przygotować jej zmodyfikowaną wersję, wymyśloną przez papieża Piusa XII, czyli fettuccine z dodatkiem kremowej śmietanki, posypane świeżo mielonym pieprzem.

Przygotuj fettuccine alla papalina >>

Pomysł na szybkie grzanki z owocami i warzywami, brzoskwinią, pomidorami i serem feta (fot. Martyna Cybuch)

Bruschetta z brzoskwiniami, pomidorami i owczą fetą

Ze starego i czerstwego chleba przygotujcie idealne włoskie antipasti, czyli bruschettę. W tej wersji dodajemy do pomidorów jeszcze brzoskwinię i wyrazisty ser, a na koniec skrapiamy całość oliwą.

Zobacz jak przygotować bruschettę z brzoskwiniami, pomidorami i owczą fetą >>

włoskie gnocchi, gnocchi, kluski, kluski w europie, przewodnik kulinarny po europie, jakie kluski w europie, kuchnia włoska

Ziemniaczane gnocchi z sosem serowym

Pyszne ziemniaczane kluseczki z natką pietruszki i mocno serowym sosem podbiją podniebienia wszystkich domowników. 

Przygotuj ziemniaczane gnocci z sosem serowym >>

domowa focaccia, focaccia na drożdżach, kuchnia włoska, focaccia z pomidorkami, domowe wypieki, domowy chleb, włoskie wypieki,

Focaccia

Proste przepisy są najlepsze. Kruche, zarumione placki polewamy oliwą, dodajemy rozmaryn, pomidorki i gotowe! Nie zapomnijcie o kieliszku dobrze schłodzonego, białego wina. 

Wypróbuj przepis na focaccię >>

Tiramisu

Tiramisu

Włoski deser w klasycznej odsłonie. Biszkopt nasączamy espresso i dodajemy alkohol. Pst! Jeśli akurat zabrakło wam likieru, w tym wydaniu sprawdzi się również wódka. 

Wypróbuj przepis na tiramisu >>

Smaki z Paryża

francuska zupa cebulowa, zupa cebulowa, grzanka z serem, co do zupy, dodatki do zupy, kuchnia francuska

Francuska zupa cebulowa

Tegoroczna zima nie zachęcała do wyjęcia gogli narciarskich, ale w kuchni sprawdzą się one doskonale. Dzięki nim nie będziecie płakać, krojąc cebulę! 

Sprawdź przepis na fracuską zupę cebulową >>

Tomek Zielke sprawdza przepisy na wołowinę po burgundzku

Wołowina po burgundzku

Tęskno wam za wyjściami do restauracji? Z tym daniem poczujecie się jak w gwiazdkowej restauracji, znajdującej się w sercu Paryża. 

Przygotuj wołowinę po burgundzku >>

grzybowe creme brulee, wytrawne creme brûlée, kuchnia francuska, creme brulee, grzyby, co z grzybów, danie z grzybami, obiad z grzybami, przekąski na przyjęcie

Grzybowe crème brûlée

Taki deser może z powodzeniem konkurować z klasycznym wydaniem crème'u brûlée. Uwaga! Od zapachu grzybów może zakręcić się wam w głowach.

Sprawdź przepis na grzybowy crème brûlée >>

przepis na pyszne i lekkie, letnie cisto z owocami sezonowymi

Clafoutis z jeżynami lub czereśniami

Przed podaniem możemy posypać deser cukrem pudrem. Takie clafoutis warto przygotować też z wiśniami czy śliwkami.

Wypróbuj przepis na clafoutis z jerzynami lub czereśniami >>

kuchnia francuska, quiche lorraine, tarta z serem, tarta z boczkiem, krucha tarta, kruche ciasto, wytrawna tarta, przekąski na imprezę, przekąska, domowa tarta

Quiche lorraine

Słynny, wytrawny placek z Lotaryngii zasmakuje każdemu. Spód wypełniamy masą z boczkiem i cebulą.

Zobacz jak przygotować quiche lorraine >>

francuskie ciasteczka, ciasteczka magdalenki, tradycyjne desery francuskie, magdalenki, maślane ciasteczka, szybkie ciasteczka, ciasteczka

Francuskie magdalenki

Formę do magdalenek należy dokładnie oczyścić i posmarować masłem, zanim wlejemy do niej kolejną porcję ciasta – inaczej magdalenki przywrą do blachy i mogą stracić nieco na urodzie.

Wypróbuj przepis na francuskie magdalenki >>

Przekąska w Madrycie

przepis na gazpacho

Gazpacho

Sposobów na jego zrobienie jest mnóstwo. My zdradzamy ten najlepszy wraz z przepisem, który znajdziecie na końcu artykułu.

Zobacz jak przygotować gazpacho >>

Talerz empanadas z krewetkami i mozzarellą, sos pebre, listki kolendry

Empanadas z krewetkami i mozzarellą

Pierogi po hiszpańsku, czyli empanadas z owocami morza oraz ostrym sosem.

Przygotuj przepis na empanadas z krewetakmi i mozzarellą >>

Oprócz tradycyjnych smaków świątecznych proponujemy wzbogacić menu wigilijne smakami z Ameryki Południowej (fot. Marta Dymek)

Pierożki empanadas z wędzoną papryką

Choć hiszpańskie specjały do wegetariańskich nie należą, domowa kuchnia rządzi się własnymi prawami. Dlatego tym razem empanadas faszerujemy soczewicą i batatami, a smak podkręcamy papryką.

Zobacz jak przygotować empanadas z wędzoną papryką >>

Dania inspirowane Marrakeszem

Msemmen – naleśniki marokańskie z kaszą manną i miodem

Msemmen – naleśniki z kaszą manną

Złote naleśniki po marokańsku polane miodem. Pycha!

Przygotuj msemmen – naleśniki z kaszą manną >>

marokańskie naleśniki z dziurkami podawane z masłem, miodem i cynamonem

Marokańskie naleśniki „milion dziurek”

Naleśników nigdy za wiele, dlatego prawdziwym miłośnikom polecamy jeszcze jedną wersję na delikatne placki, które nalepiej zagryzać z cynamonem i masłem.

Przygotuj marokańskie naleśniki z milionem dziurek >>

tagine z kurczakiem i oliwkami, kuchnia marokańska, kiszone cytryny, dania z kuskusem, obiad z kaszą, obiad dla całej rodziny, dania na imprezę, kuchnie świata

Marokański tagine z kurczakiem i kiszonymi cytrynami

Kiszone cytryny warto mieć w kuchni, a te z tego przepisu z pewnością przydadzą się do wielu orientalnych dań!

Zobacz jak przygotować marokański tagine z kurczakiem i kiszonymi cytrynami >>

marokańska sałatka z kurczakiem i pomarańczami, sałatka z kurczakiem, lekka sałatka, lunch, sałatka z orzechami, pomarańcze, sezonowa sałatka

Marokańska sałatka z kurczakiem i pomarańczami

Pierś z kurczaka warto zamarynować przez kilka godzin w solance lub maślance – dzięki temu mięso będzie kruche i soczyste.

Przygotuj marokańską sałatkę z kurczakiem i pomarańczami >>

Wege Tel Awiw

Aksamitny hummus z natką pietruszki, prażonymi nasionami ciecierzycy i oliwą (fot. Maciek Niemojewski)

Klasyczny humus

Gdy będziecie gotować ciecierzycę, dodajcie do niej włoszczyznę – tak nabierze więcej smaku.

Wypróbuj przepis na klasyczny humus >>

Domowe chrupki z ciecierzycy z puszki, zdrowe przekąski ciecierzyca do chrupania

Chrupki z ciecierzycy

Przyprawy, które znajdziecie w przepisie możecie równie dobrze zastąpić innymi, dowolnymi ziołami, na przykład czosnkiem i oregano.

Zobacz jak przygotować chrupki z ciecierzycy >>

Falafele z bobu i ciecierzycy z domowym
podpłomykiem, pestkami granatu i tahiną (fot. dinnershow.studio)

Falafele z bobu i ciecierzycy

Podobno pierwsze falafele robione były wyłącznie z bobu, a ich korzeni należy szukać w Egipcie. Skoro tak, to czas przekonać się, czy rzeczywiście takie kotleciki są smaczniejsze. 

Przygotuj falafele z bobu i ciecierzycy >>

pomysł na szybkie śniadanie z jajkami

Szakszuka z botwinką

Do klasycznego przepisu dodajemy nieco wiosennego klimatu i wkrawamy botwinkę. Takie śniadania dodadzą energii na cały dzień. 

Sprawdź przepis na szakszukę botwinką >>

Reklama

Tradycyjne potrawy Bejrutu

Talerz z daniem Agaty Dembek-Dziwosz,  szefowej kuchni Mezzaliansu – Labneh z kiszonymi cytrynami  (fot.Michał Lichtański)

Labneh z kiszonymi cytrynami

Labneh, czyli ser z jogurtu to prosty i szybki sposób na drugie śniadanie bądź kolację z kromką ulubionego pieczywa.

Przygotuj labneh z kiszonymi cytrynami >>

Właściciel restauracji Tomek, miesza w ceramicznej misie składniki sałatki z kaszy bulgur z dynią, czerwoną cebulą, zielonymi oliwkami i kolendrą  (fot. Michał Lichtański)

Sałatka z mograbieh, dyni i oliwek z migdałami i kolendrą

Lunch dla całej rodziny? Nic prostszego, oto przepis na zdrową, bliskowschodnią sałatkę od Tomka Muzy, właściciela krakowskiej restauracji Molam.

Zobacz jak przygotować sałatkę z mograbieh, dyni i oliwek z migdałami i kolendrą >>

Sałatka z kaszą lugur, pomidorkami, natką pietruszki, ciecierzycą i oliwkami (fot. S Well / unsplash.com)

Tabbouleh

Smak i wygląd sałatki zależą w dużej mierze od poprawnego poszatkowania natki pietruszki. Przepis znajdziecie pod koniec przewodnika. 

Sprawdź przepis na tabbouleh >>

Miska z domowym hummusem cytrynowym (fot. Maciek Niemojewski)

Humus cytrynowy z awokado

Taką pastą smarujemy kromki żytniego pieczywa albo wykorzystujemy jako dip do świeżych warzyw.

Przygotuj humus cytrynowy z awokado >>

Baklava różana

Niektórzy baklavę kojarzą jedynie z wakacjami w Turcji, ale ten deser jest popularny także na Bałkanach i w Libanie. Jeśli chcecie zrobić ją w tradycyjny sposób koniecznie wykorzystajcie ciasto filo, z innym nie wyjdzie taka sama. 

Zobacz jak przygotować baklavę różaną >>

Uczta w Tibilisi

przepis kukbuk, dietetyczne przepisy, chaczapuri, viola okiem dietetyka

Chaczapuri z czarną fasolą

Ciasto do chaczapuri można nadziewać także mięsem, farszem z ziemniaków oraz chudego twarogu, jajkiem i grillowanymi bakłażanami.

Przygotuj chaczapuri z czarną fasolą >>

gruzińska zupa, zupa pomidorowa, gruzińska zupa z jagnięciną, bozbasz, danie jednogarnkowe, szybka zupa, kuchnia gruzińska, pomidory, co z pomidorów, obiad dla dzieci, szybki obiad

Bozbasz – gruzińska zupa z jagnięciną

W tej zupie sprawdzi się także kasza jaglana, bulgur, a nawet kuskus czy drobny makaron. Będzie mniej tradycyjnie, ale równie smacznie.

Wypróbuj przepis na bazbasz – gruzińską zupę z jagnięciną >>

adżapsandal, kuchnia gruzińska, pieczone warzywa, pieczone ziemniaki, fasolka szparagowa, pieczone pomidory, sos pomidorowy, zdrowe jedzenie, fit, zdrowy obiad

Adżapsandal

Takie pieczone warzywa to doskonała kolacja lub świetna podstawa do szakszuki – wystarczy podgrzać warzywa na patelni, wbić jajko i gotowe danie posypać fetą i pietruszką.

Sprawdź przepis na adżapsandal >>

Smak curry w Bombaju

przepis na indyjskie danie ze szpinakiem i serem paneer - Przepis Vienio

Palak paneer

To jedna z ulubionych indyjskich potraw, które urozmaici nieco codzienną, wegetariańską dietę. Ser zapiekamy w gęstym, szpinakowym sosie i podajemy z ryżem basmati. 

Wypróbuj przepis na palak paneer >>

Indyjskie naleśniki/placki kokosowo ryżowe z wiórkami kokosowymi (fot. Monika Domańska)

Indyjskie naleśniki ryżowo-kokosowe

Proste naleśniki, które z pewnością przypadną do gustu maluchom. Do tego bez trudu przemycimy w nich świeżą porcję owoców.

Przygotuj indyjskie naleśniki ryżowo-kokosowe >>

Reklama
Chrupkie trójkąciki, czyli indyjskie samosy z ostrym sosem (fot. Maciek Niemojewski)

Samosy

Przystawka przed daniem głównym czy przekąska do pochrupania przy filmie? W jednym i drugim wydaniu gorące samosy sprawdzą się wybornie. Uwaga! Mają tendencję do szybkiego znikania. 

Sprawdź jak przygotować samosy >>

Tofu tikka masala z warzywami i ryżem

Tofu tikka masala jest świetnym wypełniniem do wrapów i naleśników gryczanych. A jeśli nie macie czasu, wrzućcie warzywa bezpośrednio do sosu. Dodajcie około ½ szklanki wody i gotujcie sos pod przykryciem 10-15 minut.

Zobacz jak przygotować tofu tikka masala z warzywami i ryżem >>

Tomek Zielke chlebki naan dahl soczewica

Chlebki naan

Z sezamem, masłem lub czarnuszką – trudno wyobrazić sobie klasyczną, indyjską kuchnię bez tych chlebków. Na szczęście ich przygotowanie wcale nie jest trudne.

Przygotuj indyjskie chlebki naan >>

przepis na wegańskie curry z cukinią, fasolką szparagową i pieczonym kalafiorem

Wegańskie curry z kalafiorem i fasolką

Curry to niezwykle wdzięczne danie do eksperymentowania. Sprawdzą się w nim zarówno pomidory, jak i mango czy kalafior. W tym wydaniu podajemy je z fasolką szparagową i cukinią.

Sprawdź przepis na weganskie curry z kalafiorem i fasolką >>

Raita, czyli biały chłodnik pikantny - PRZEPIS

Raita - pikantny, biały chłodnik

Myślami wybiegamy już do ciepłych dni, kiedy słońce przyjemnie grzeje, a my szukamy orzeźwienia. Oto zupa na zimno prosto z Półwyspu Indyjskiego.  

Sprawdź jak przygotować raitę – pikantny, biały chłodnik >>

Bangkok, czyli najlepsza kuchnia tajska

Krewetki nadziane na szaszłyki marynowane w ziołach

Szaszłyki z krewetek

Do przygotowania szaszłyków wystarczy patelnia grillowa, limonka i koniecznie wino śliwkowe. Satysfkacja gwarantowana!

Zobacz jak przygotować szaszłyki z krewetek >>

przepis na szparagi w azjatyckiej wersji

Bok choy z grzybami i imbirem

Do takiego stir-fry można wrzucić dowolną zieleninę, która zalega nam w lodówce: szpinak, nawet ten mrożony, mangold, fasolkę szparagową, groszek, szparagi, brukselkę czy brokuły.

Sprawdź jak zrobić bok choy z grzybami i imbirem >>

Pad thai

Niezawodny sposób na popularne tajskie danie, które ma szansę zachwycić wszystkich.

Sprawdź przepis na pad thai >>

szybka zupa na upalne dni - chłodnik z mango i kokosem

Chłodnik z mango

Już jedna łyżka tego chłodnika spowoduje, że przeniesiecie się w egzotyczne miejsce i poczujecie się jak na wakacjach. 

Zobacz jak przygotować chłodnik z mango >>

Sałatka z makaronu ryżowego, kurczaka, ogórka i mango z sosem z pasty orzechowej

Sałatka, która z powodzeniem może starczyć za obiad. Do pałaszowania zarówno na ciepło, jak i zimno. 

Zobacz jak przygotować sałatkę z makaronu ryżowego, z kurczakiem, ogórkiem i mango z sosem z pasty orzechowej >>

omlet z awokado i bekonem

Omlet z kolendrą, awokado, boczkiem i mango

Azjatyckie śniadanie w domu? Wyciągajcie jajka z lodówki i patelnię z szafki. Zabieramy się do dzieła. 

Przygotuj omlet z kolendrą, awokado, boczkiem i mango >>

Sajgon w kuchni

Miska zupy pho z kurczakiem, limonka, chili i tajska bazylia (fot. Maciek Niemojewski)

Zupa pho

To wizytówka wietnamskiej kuchni. Można ją przygotować z wołowiną lub kurczakiem, ale o jednym składniku nie można zapomnieć – makaronie. 

Sprawdź przepis na zupę pho >>

Przepis na zupę pho Vienia

Wege pho

Z tym przepisem nieco łamiemy tradycję, ale nawet najwięksi sceptycy po spróbowaniu wegańskiej pho, będą musieli przyznać, że taka zupa jest równie kusząca, co jej klasyczna wersja.

Zobacz jak przygotować wegetariańskie pho >>

Bun bo nam bo

Sałatka z Wietnamu, w której łączy się aromatyczna wołowina, makaron ryżowy i sałata. 

Przygotuj bun bo nam bo >>

wegańskie spring rollsy

Spring rolls z sosem z orzeszków ziemnych

Świeże sajgonki pełne warzyw to alternatywa dla kanapek i sałatek, które możecie zjeść sami, albo którymi podzielicie się z resztą domowników. 

Przygotuj spring rollsy z sosem z orzeszków ziemnych >>

Sushi i nie tylko z Tokio

wegetariański ramen, ramen warzwny, ramen bezmięsny, ramen bez mięsa, grzyby shimeji, rozgrzewająca zupa, rozgrzewający ramen, ramen, kuchnia japońska, domowy ramen

Ramen wegetariański

Ważna informacja dla wegetarian i wegan: glony nori, jako jedne z niewielu roślin, są naturalnym źródłem witaminy B12.

Sprawdź przepis na wegetariański ramen >>

Kalafior w panierce to alternatywa dla burgerów lub kotletów mięsnych, przepis na wegańskiego burgera (fot. Ula Demczuk)

Burgery z kalafiora z majonezem miso

Majonez miso idealnie smakuje z sushi, ale także z domowymi burgerami. Jeden gryz i poczujecie się jak w Japonii. 

Przygotuj burgery z kalafiora z majonezem miso >>

grillowany kurczak

Skrzydełka Yakitori z sosem z gochujang

Przepis na tę potrawę liczy kilkaset lat, a kluczem do jej przygotowania jest sos. 

Sprawdź jak zrobić skrzydełka Yakitori z sosem gochujang >>

wegańskie sushi, rolki sushi, domowe sushi, jedzenie dla dzieci, sushi dla dzieci, warzywne sushi, kuchnia azjatycka, pomysł na lunchbox, obiad do pracy, pieczony burak

Kolorowe sushi warzywne

By rolki wyszły idealne, zanim zaczniecie je kroić, zwilżcie nóż. Dzięki temu nori nie będzie się przyklejać, a sushi się nie rozpadnie. 

Przygotuj kolorowe warzywne sushi >>

sushi z kaszy, sushi, polskie sushi, wegańskie sushi, sushi z warzywami, sushi z łososiem, szybki obiad, kasza jęczmienna, obiad na wynos, polskie wasabi

Kaszi, czyli sushi po polsku

Jeśli zabrakło wam akurat ryżu, to sushi możecie przygotować także z kaszy. 

Sprawdź jak przygotować kaszi, czyli sushi po polsku >>

Sprawdź również:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk