zobacz więcej
- Kultura i wiedza
Rodzaje dyni
Trudno zliczyć, jak wiele rodzajów dyni co roku jesienią pojawia się na targach. Poznajcie najpopularniejsze odmiany tego warzywa i dowiedzcie się, które z nich najlepiej nadadzą się do gotowania!
- Kultura i wiedza
Drugie życie herbaty: kombucha
Kombucha to napój z fermentowanej herbaty, który powstaje dzięki grzybowi herbacianemu, zwanemu też grzybkiem japońskim. W ostatnich latach stała się popularną alternatywą dla lemoniad i innych napojów, którymi gasimy pragnienie.
- ABC wina
5 rzeczy o vinho verde
„Verde” to po portugalsku zielony. Ale w przypadku vinho verde ta zieleń nie oznacza koloru. Jest symbolem młodości i świeżości.
- ABC wina
4 rzeczy o aperitivo
We Włoszech aperitivo jest rytuałem kulturowym. Jego tradycja sięga XVIII wieku.
- ABC wina
Węgry: 5 rzeczy o bikavérze
Obok tokaju, bikavér jest najbardziej znanym winem Węgier. Jego nazwa po węgiersku oznacza byczą krew.
- Kultura i wiedza
Algi i wino
Morskie połączenia – jakie wina podawać do dań z dodatkiem wodorostów?
- Kultura i wiedza
Jaja i wino. Trudna para?
Sommelierzy-ortodoksi twierdzą, że istnieją potrawy, których nie da się połączyć z winem. Wśród nich wymieniają często jajka. Zupełnie się z nimi nie zgadzam.
- ABC wina
Bukiet wina
Czym pachnie wino? Skąd się w nim biorą aromaty kwiatów, przypraw, lasu, skóry czy czekolady? Spróbujemy odpowiedzieć na to pytanie.
- ABC wina
Wino wegańskie. Co to takiego?
Wino odpowiednie dla wegan to takie, przy produkcji którego nie wykorzystywano żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego.
- Kultura i wiedza
Rodzaje dyni
Trudno zliczyć, jak wiele rodzajów dyni co roku jesienią pojawia się na targach. Poznajcie najpopularniejsze odmiany tego warzywa i dowiedzcie się, które z nich najlepiej nadadzą się do gotowania!
- Kultura i wiedza
Drugie życie herbaty: kombucha
Kombucha to napój z fermentowanej herbaty, który powstaje dzięki grzybowi herbacianemu, zwanemu też grzybkiem japońskim. W ostatnich latach stała się popularną alternatywą dla lemoniad i innych napojów, którymi gasimy pragnienie.
- ABC wina
5 rzeczy o vinho verde
„Verde” to po portugalsku zielony. Ale w przypadku vinho verde ta zieleń nie oznacza koloru. Jest symbolem młodości i świeżości.
- ABC wina
4 rzeczy o aperitivo
We Włoszech aperitivo jest rytuałem kulturowym. Jego tradycja sięga XVIII wieku.
- ABC wina
Węgry: 5 rzeczy o bikavérze
Obok tokaju, bikavér jest najbardziej znanym winem Węgier. Jego nazwa po węgiersku oznacza byczą krew.
- Kultura i wiedza
Algi i wino
Morskie połączenia – jakie wina podawać do dań z dodatkiem wodorostów?
- Kultura i wiedza
Jaja i wino. Trudna para?
Sommelierzy-ortodoksi twierdzą, że istnieją potrawy, których nie da się połączyć z winem. Wśród nich wymieniają często jajka. Zupełnie się z nimi nie zgadzam.
- ABC wina
Bukiet wina
Czym pachnie wino? Skąd się w nim biorą aromaty kwiatów, przypraw, lasu, skóry czy czekolady? Spróbujemy odpowiedzieć na to pytanie.
- ABC wina
Wino wegańskie. Co to takiego?
Wino odpowiednie dla wegan to takie, przy produkcji którego nie wykorzystywano żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego.
- ABC wina
Prosecco: instrukcja obsługi
Szampan jest być może najsłynniejszym winem musującym świata, ale to prosecco dzierży dziś prym popularności.
- ABC wina
Różowe wina: co warto o nich wiedzieć?
Wina różowe, choć najczęściej kojarzone z latem i wakacjami, można pić przez cały rok. Kiedy na dworze jest gorąco, doskonale zastępują wina czerwone, z kolei zimą białe.
- ABC wina
5 rzeczy o sauvignon blanc
Aromat win z tej odmiany opisano kiedyś słowami: wszechobecna zieleń. Sauvignon blanc to kwintesencja świeżości w świecie wina.
- ABC wina
Sommelier prawdę ci powie
Stereotypy i półprawdy w świecie wina. O tym, z czym się dziś mierzą polscy sommelierzy opowiada Adam Tomczak, Mistrz Polski Sommelierów 2021.
- ABC wina
Korek czy zakrętka
Jednym z najbardziej rozpowszechnionych mitów w świecie wina jest ten o wyższości korka nad zakrętką. Przyjrzyjmy mu się.
- ABC wina
Wino i jedzenie. Fakty i mity
Wokół połączeń winno-kulinarnych narosło mnóstwo mitów. W dodatku niektóre wydają się nie do ruszenia.
- ABC wina
Włoskie wina. Co nam mówi etykieta
Co się kryje pod tajemniczymi określeniami na etykietach włoskich win? Czym jest Indicazione Geografica Tipica, a o czym mówią kupującemu słowa Denominazione di Origine Controllata? Co lepiej smakuje? Riserva czy superiore?
- ABC wina
5 rzeczy o monastrellu
Najwspanialszych win z odmiany monastrell można spróbować podczas wakacji na południu Hiszpanii.
- Ludzie i inspiracje
Three Cents – od barmanów dla barmanów
W świat kulinarnych doznań, w którym gusta i wymagania smakowe są zróżnicowane, wkracza marka Three Cents, oferując rewolucję w kategorii mikserów. Najpierw podbiła koktajlową scenę w Grecji – teraz pojawia się w Polsce, by zdobyć serca bywalców modnych barów i restauracji mikserami ultrapremium.
- Ludzie i inspiracje
Dania z oliwą do zadań specjalnych
Na kulinarnej scenie oliwa często gra drugoplanowe role. Jest wspaniałym, ale tylko dodatkiem do mięs, sałatek i deserów. Są jednak dania, w których oliwa nie stoi w drugim rzędzie. Stanowi niezastąpiony składnik i zdecydowanie wpływa na smak potrawy. Taka jest oliwa Monini GranFruttato.
- Ludzie i inspiracje
Oliwy monocultivar – na czym polega ich wyjątkowość?
Skąd wiadomo, który moment na zbiór oliwek jest najlepszy? Pomaga w tym analiza DNA owoców. A to tylko jeden z kroków na drodze do wybornego smaku oliw monocultivar.
- Ludzie i inspiracje
Święta od kuchni. Jak powstają najsmaczniejsze foodowe kampanie?
Zanim na szklanym ekranie pojawi się kultowa, czerwona ciężarówka w towarzystwie nieśmiertelnego ,,Coraz bliżej święta”, minie jeszcze trochę czasu. Niemal pewne jest jednak to, że tegoroczne bożonarodzeniowe reklamy są już w dużej mierze gotowe.
- Ludzie i inspiracje
Kręcisz TikToki i IG Reels? Sprawdź, co zrobić, by Twój odbiorca stał się głodny!
Trendująca muzyka i doskonale pasujące do niej apetyczne ujęcia to coś, nad czym pracują dziś nie tylko marketerzy i social media ninja, ale też foodiesi stawiający na smaczny content. Co warto wiedzieć o TikToku i Instagram Reels, by podbić serca swoich kulinarnych fanów? Agencja Od kuchni zdradza 5 tipów, dzięki którym Twoje wideo będzie rozpływające w ustach jak belgijska czekolada i chrupiące jak francuski croissant!
- Kultura i wiedza
Co zrobić, by Twój posiłek wyglądał apetycznie na talerzu?
Lato to czas pysznych sezonowych warzyw i owoców, które chętnie goszczą w ciepłe, słoneczne dni na naszych talerzach! Są nie tylko smaczne, zdrowe czy soczyste, ale również atrakcyjne dla oka i obiektywu. Ślinka cieknie na samą myśl o słodkich, skropionych wodą czereśniach, misce sałatki wypełnionej po brzegi świeżymi warzywami czy jagodziance, grubo obsypanej kruszonką. Jak ułożyć te pyszności na talerzu, by kusiły nie tylko zmysł smaku, ale i wzrok? Jaką zastawę wybrać, by wydobyć charakter dania?
- Kultura i wiedza
Poradnik robienia przetworów z owoców
Mimo że ciężko w to uwierzyć, lato kiedyś się skończy. Pora więc zastanowić się, które jego smaki chcemy zachować w słoikach.
- Kultura i wiedza
Rośliny zamiast mięsa: Najlepsze wegeburgery!
Na półkach sklepowych można znaleźć coraz więcej wegetariańskich i wegańskich zastępników wołowego burgera. Pora więc sprawdzić, po które z nich warto sięgnąć, by wciąż cieszyć się smakiem znanym z klasycznej wersji tej najpopularniejszej mięsnej kanapki.
- Kultura i wiedza
Jakie wartości odżywcze i zdrowotne mają grzyby?
Choć przez lata uważano, że grzyby to jedynie smaczny dodatek do diety, dziś wiemy, że odżywcze wartości grzybów są nie do przecenienia. Zobaczcie, co kryją w sobie koźlak, borowik czy kurka.
- Kultura i wiedza
Poznaj najlepsze odmiany gruszek
Mogą być słodkie i maślane albo bardziej ziarniste, o winnym posmaku. Niektóre najlepiej schrupać na surowo lub dodać do ciasta, z innych – przygotować smakowite przetwory.
- Kultura i wiedza
Pho – kultowa zupa z Wietnamu
Ta pełna aromatu i smaku zupa z makaronem to jedno z najsłynniejszych dań świata. Razem z Simim i Stefanem Leistnerami zgłębiamy historię pho i szukamy najlepszych przepisów na przygotowanie jej w domu.
- Kultura i wiedza
Gruszka – właściwości, witaminy i wartości odżywcze
Przyrządzone z dodatkiem gruszek apetyczne śniadania i kuszące desery to niejedyny powód, dla którego uwielbiamy te pyszne owoce. Podpowiadamy, dlaczego warto jeść gruszki.
- Kultura i wiedza
Kuchenne ewolucje: płyta indukcyjna
Bez urządzeń, które ułatwiają codzienne gotowanie, nie wyobrażamy sobie dziś życia. Jednym z nich jest płyta indukcyjna, umożliwiająca szybkie i oszczędne podgrzewanie potraw.
- Kultura i wiedza
Kuchenne ewolucje: zmywarka
Nowoczesne sprzęty kuchenne nie tylko ułatwiają nam życie, ale także wyręczają nas w niektórych uciążliwych zajęciach. Taką właśnie funkcję pełni zmywarka, dzięki której mycie naczyń jest proste, szybkie i ekologiczne.
- Kultura i wiedza
Kuchenne ewolucje: piekarnik
To, co dziś uważamy za oczywiste, jeszcze do niedawna wcale takie nie było. Wygląd i wyposażenie naszych kuchni zmieniły się na przestrzeni ostatnich lat nie do poznania. A jak zmienił się piekarnik?
- Kultura i wiedza
Kim był Johnnie Walker?
To prawda, że najlepsze historie znajdujemy w prawdziwym życiu. Podobnie jest z najbardziej znanymi markami świata – takimi jak obchodzący właśnie dwusetne urodziny Johnnie Walker.
- Kultura i wiedza
(Nie)koreańskie kimchi?
Odpowiedź na pytanie, czym jest kimchi i jak należy je przygotowywać, może być zasadnicze. Zwłaszcza gdy kiszona kapusta staje się przyczyną kulturowego konfliktu między Koreą Południową a Chinami.
- Kultura i wiedza
Dlaczego wegeparówka jest zła?
W najbliższych dniach Europarlament zadecyduje o wprowadzeniu zakazu używania takich słów jak „burger” czy „kiełbasa” w odniesieniu do produktów wegańskich. Co stoi za nadawaniem tego typu nazw roślinnym zamiennikom?
- Kultura i wiedza
Lepszy początek dnia
Komu nie zdarzyło się wyjść z domu bez śniadania, ręka w górę. Jak mantrę powtarzamy, że to najważniejszy posiłek dnia, ale w praktyce właśnie o nim zapominamy najczęściej.
- Kultura i wiedza
Kuchenne triki: co i jak mrozić?
Koniec lata ma smak wiśni, moreli i najsłodszych malin. Zamykamy je w słoikach lub wkładamy do zamrażarki. Poznajcie kilka trików, które w mrożeniu produktów pomogą Wam osiągnąć mistrzostwo.
- Kultura i wiedza
Domowa kombucha: 10 najczęstszych błędów
Kombuchę bez problemu można przygotować w domu. Aby jednak zadbać o stabilną fermentację napoju, warto zwrócić uwagę na detale. Podpowiadamy, jak zrobić fermentowaną herbatę!
- Kultura i wiedza
Rodzaje miodu – przewodnik
Rzepakowy, gryczany czy wielokwiatowy? Czym różnią się od siebie gatunki miodu i które, do czego najlepiej używać?
- Kultura i wiedza
Czas w podróży, podróż w czasie
Gdy podróżujemy wolniej, jesteśmy w stanie lepiej poznać świat, który przemierzamy. Czym jest slow tourism, jakie są jego korzenie i jak wpływa on na poczucie czasu podróży?
- Kultura i wiedza
W jakiej temperaturze podawać wino?
Naczelna zasada wydaje się prosta – białe wino chłodzimy, a czerwone serwujemy w temperaturze pokojowej. To jednak zbyt duże uproszczenie, bo od odpowiedniej temperatury wiele zależy.
- Kultura i wiedza
Domowy twarożek: DIY
Nic tak nie dodaje smaku śniadaniom, jak twarożek z sezonowymi dodatkami. A może być jeszcze smaczniej, jeśli serek przygotujemy sami. Jak zrobić domowy twarożek z niepasteryzowanego mleka?
- Kultura i wiedza
Siejmy dzikie kwiaty
Wszyscy mają do nich słabość – kwiaty zdobią otoczenie, pomagają wyrażać emocje. W naturze są między innymi źródłem pożywienia dla owadów. Zastanawialiście się, co wy możecie zrobić dla kwiatów?
- Kultura i wiedza
Shoku-iku: japoński sposób na zdrowe odżywianie
W Japonii shoku-iku traktowane jest jak klucz do zrównoważonego i zdrowego trybu życia. Sprawdźcie, czym jest japońska filozofia odżywiania.
- Kultura i wiedza
Tajemnica sosu sojowego
Sos sojowy to jedna z najważniejszych przypraw w kuchni azjatyckiej. Również na polskich stołach ma coraz szersze zastosowanie. Pełen umami, sprawia, że jedzenie jest największą przyjemnością.
- Kultura i wiedza
Historia Falafela
Falafel to jedno z najpopularniejszych dań kuchni Lewantu i Egiptu, jednak do dziś nie da się jednoznacznie ustalić, gdzie zrobiono go po raz pierwszy. Poznajcie krótką historię tego smacznego kotlecika.
- Kultura i wiedza
Kultura online: co zobaczyć i zwiedzić przez internet?
Ograniczenia w funkcjonowaniu placówek kulturalnych, nie muszą oznaczać rezygnacji z uczestnictwa w ciekawych wydarzeniach. Oto galerie i muzea, które można zwiedzić online.
- Kultura i wiedza
Jak dbać o zmywarkę?
Posiadanie dobrego sprzętu domowego to dopiero początek drogi. Aby służył nam długo, powinniśmy o niego odpowiednio zadbać. Na co zwrócić uwagę w przypadku zmywarki?
- Kultura i wiedza
Temperatura w kuchni
W kuchni temperatura ma znaczenie. Nieodpowiednio dobrany do potrawy poziom podgrzewania może sprawić, że z naszych kulinarnych planów nic nie wyjdzie. Kiedy powinniśmy uważać?
- Kultura i wiedza
Nawyki żywieniowe – co je kształtuje?
W dzisiejszych czasach trudno uciec od jedzenia. Sklepy spożywcze są na każdym rogu, a dzięki aplikacjom możemy zamówić ulubione dania na wynos, nie ruszając się z kanapy. Jak styl życia i marketing wpływają na nasze nawyki żywieniowe?
- Kultura i wiedza
Fenomen sosów TABASCO
Od ponad 150 lat nie zmieniła się jego receptura, przed zabutelkowaniem dojrzewa w dębowej beczce przez trzy lata, a w kuchni podkreśla smak każdego dania. Poznaj historię sosu TABASCO®.
- Kultura i wiedza
Mięso z probówki – nowa rewolucja?
Czym jest mięso z hodowli komórkowych i czy kiedykolwiek zastąpi to pozyskiwane konwencjonalnie?
- Kultura i wiedza
10 rzeczy, których nie wiedzieliście o śledziu
Pospolita ryba, która kojarzy się z ostatkami i ze świątecznymi potrawami, wciąż nie może doczekać się należytej nobilitacji. Wytropiliśmy co najmniej 10 powodów, aby to zmienić.
- Kultura i wiedza
Pączkująca historia
Dziś są słodkie i po brzegi wypełnione marmoladą. Dawniej były słoną zagryzką do mocnych alkoholi. Poznajcie historię pączków!
- Ludzie i inspiracje
Afrodyzjaki – nauka czy magia?
Gdy mowa o afrodyzjakach, łatwo wysunąć tezę, że apetyt na seks rośnie w miarę jedzenia. Pytanie brzmi – czego? Które rzeczywiście działają, a których magiczne właściwości są mitem?
- Kultura i wiedza
Jedzenie na wynos: co najczęściej zamawiają Polacy?
Po raz kolejny analitycy zaglądają w talerze Polaków. Oto, co wybieramy, kiedy zgłodniejemy.
- Kultura i wiedza
Kotlet z bakterii, czyli białka z mikroorganizmów na talerzu
Proteiny pochodzenia zwierzęcego mogą nie wystarczyć do zaspokojenia potrzeb żywieniowych rosnącej populacji. Czy białka pochodzące z mikroorganizmów mają szansę stać się jedzeniem jutra?
- Kultura i wiedza
Nieznane gatunki kawy
Kiedy idziemy do kawiarni, zwykle po prostu zależy nam na tym, żeby kawa nie była zbyt gorzka. Niektórzy pytają o kraj pochodzenia ziarna, ale raczej nikt nie zastanawia się nad jego gatunkiem.
- Kultura i wiedza
Makaron z warzyw – 6 pomysłów na zdrowsze wersje spaghetti
Co zamiast klusek polać sosem i posypać serem? Sprawdźcie nasze propozycje zdrowej alternatywy dla poczciwego makaronu.
- Kultura i wiedza
Jak zrobić wigilijny bigos?
Jemy go raz na rok. Jak sprawić, żeby był wyjątkowy? Czy rzeczywiście musi gotować się przez trzy dni? Tomek na tropie wegetariańskiego bigosu.
- Kultura i wiedza
Jak zrobić bułeczki cynamonowe?
Najlepszy sposób na słodkie i puszyste bułeczki o korzennym aromacie.
- Kultura i wiedza
Jak zrobić rybę bez ryby?
By przygotować pyszną wegańską rybę, wystarczy sięgnąć po odpowiednie roślinne zamienniki. Podpowiadamy, jak to zrobić!
- Kultura i wiedza
Dlaczego jemy to, co jemy?
Co sprawia, że pewne smaki nam pasują, a inne omijamy szerokim łukiem? Pytamy psychologa zdrowia Mateusza Banaszkiewicza.
- Kultura i wiedza
10 błędów, które popełniamy w kuchni
Dlaczego ciasto na naleśniki powinno odstać trochę czasu? Jak dekorować pierniczki? Oto kilka porad, dzięki którym unikniecie kulinarnych niepowodzeń.
- Kultura i wiedza
Ziemniak ziemniakowi nierówny
Zbyt luźne kopytka? Rozsypujące się ziemniaki? Niechrupiące placki? Najczęstszą przyczyną tych niepowodzeń nie jest brak umiejętności, ale wybór nieodpowiedniej odmiany ziemniaków.
- Kultura i wiedza
Świąteczny Ninja – co przygotować z wyprzedzeniem?
Podpowiadamy, jakie potrawy świąteczne możecie przygotować już teraz, żeby tuż przed Wigilią nie panikować w kuchni.
- Kultura i wiedza
Dlaczego piernik musi leżakować?
By delektować się smakiem tego tradycyjnego wypieku, trzeba najpierw uzbroić się w cierpliwość. O to, ile czasu dojrzewa ciasto na piernik i dlaczego się nie psuje, zapytaliśmy Rafała Boińskiego, Mistrza Piernikarskiego z Żywego Muzeum Piernika w Toruniu.
- Kultura i wiedza
Dzika radość
O zdrowotnych właściwościach tuńczyka można by pisać bez końca. Równie ważne jest to, skąd pochodzi, jak jest poławiany i w jaki sposób wpływa to na środowisko.
- Zdrowie i rozsądek
Jak zrobić najlepszy tort piernikowy?
Przepis na korzenny tort piernikowy, który zachwyci swoim aromatem i smakiem, idealny na Święta.
- Zdrowie i rozsądek
Ośmiornice na talerzu
Czym są głowonogi i czy powinny częściej pojawiać się na naszych stołach?
- Zdrowie i rozsądek
Trendy kulinarne na 2020 rok
Świadomość ekologiczna, troska o własne zdrowie, wygoda konsumencka, szacunek do sezonowych i lokalnych produktów. Sprawdźcie, jakie trendy żywieniowe przewidujemy na nadchodzący rok!
- Kultura i wiedza
Uczta z duchami
Butelka wina dla świętej pamięci wujka i pizza na grobie – zobaczcie jak na świecie obchodzi się Święto Zmarłych.
- Kultura i wiedza
Halloween, czyli celtycki Sylwester
Kiedyś w Halloween zamiast dyni drążono rzepę, wróżono z jabłek, orzechów i chleba, a raczono się przy tym ciastkami dla duszy i… „wełną owcy”. Zobacz, jak "noc duchów" obchodzono 2 tysiące lat temu.
- Kultura i wiedza
Piekarnik piekarnikowi nierówny
Przesuszony kurczak, niedopieczone ziemniaki, a na koniec to koszmarne czyszczenie. Eksperymenty kulinarne z piekarnikiem w roli głównej nie zawsze należą do udanych, a do tego wiążą się z drobnymi niedogodnościami. Jak radzą sobie z nimi nowe technologie?
- Kultura i wiedza
Ekologiczne zmywanie
Dla jednych to prawdziwa udręka, dla innych relaks, a czasem nawet forma medytacji. Zarówno mycie ręczne, jak i zmywarka mają swoich zagorzałych przeciwników i zwolenników. Naczynia trzeba umyć, co więc wybrać?
- Zdrowie i rozsądek
Pieczenie z termoobiegiem – instrukcja obsługi
Ręka do góry, komu choć raz nie wyszedł z piekarnika kurczak suchy jak wiór mimo precyzyjnego przestrzegania sprawdzonego przepisu? W tej kwestii nie wszystko zależy od mocy kucharza. Istotna jest także metoda pieczenia.
- Zdrowie i rozsądek
Jak zrobić ekspresowe barbecue w stylu koreańskim?
Koreańskie barbecue to doskonała, lekka alternatywa dla tradycyjnego polskiego grilla. Do tego można zrobić je w mieszkaniu.
- Kultura i wiedza
Domowa granola – jakich składników nie może w niej zabraknąć?
Chrupiąca i odrobinę słodka granola sprawi, że nawet najbardziej ponury poranek zmieni się w miły początek dnia.
- Zdrowie i rozsądek
Czy należy obawiać się dodatków do żywności?
Pragnienie spożywania bezpiecznej, zdrowej żywności jest powszechne i zrozumiałe. Niestety, ocena tego, co rzeczywiście szkodliwe, jest dla zwykłego człowieka trudna, zwłaszcza w obliczu wykluczających się, przesadzonych informacji publikowanych w internecie i innych mediach.
- Kultura i wiedza
Musztarda grzechu warta
Jej smak jest nie do podrobienia, a właściwości nieocenione. Bez niej ciężko wyobrazić sobie nie tylko zwieńczenie mięsnej kanapki, sezonowego grilla czy marynatę do mięs, ale także kultowy sos winegret. Musztarda ma jednak do zaoferowania dużo więcej – od wieków dostarcza powodów do wspólnego odkrywania kulinarnych przyjemności.
- Kultura i wiedza
Jak zdrowo i smacznie konserwować warzywa?
Każdy chciałby samodzielnie przygotować owocowe przetwory czy kiszonki. Ale jak zadbać o to, by konserwowana przez nas żywność była smaczna i bezpieczna do spożycia?
- Kultura i wiedza
Polowanie na grzyby
Istnieje taki gatunek człowieka, który dźwięk budzika w ciemny, wilgotny jesienny poranek wita uśmiechem. Dziarsko wskakuje w parę kaloszy, pakuje termos i kanapki, i z odwiecznym atrybutem – wiklinowym koszem – wyrusza na łowy.
- Kultura i wiedza
Przysmak z Olimpu. Skąd wzięliśmy makaron?
Marco Polo pojechał do Chin i przywiózł makaron do Europy. Brzmi świetnie, ale to jedno z największych kulinarnych kłamstw w historii ludzkości. Makaron, podobnie jak tarczę i berło Zeusa, stworzył Hefajstos. Tak wielki przysmak musi mieć przecież boskie pochodzenie.
- Kultura i wiedza
Królestwo grzybów detronizuje mięso
Jako źródło pożywienia grzyby mogą równać się z warzywami, zbożami i owocami. Wysoka zawartość białka daje im dodatkową wartość odżywczą, którą nie mogą pochwalić się warzywa.
- Kultura i wiedza
Co Polacy najchętniej jedzą w wakacje?
Latem na polskich talerzach ląduje iście wakacyjne menu, czyli potrawy z serii guilty pleasure. Analitycy Uber Eats zbadali kilkaset tysięcy zamówień złożonych od początku czerwca – zobaczcie, co jemy, kiedy rosną temperatury.
- Kultura i wiedza
4 chwasty, które latem odmienią waszą kuchnię
Ukwiecone łąki pełne są nie tylko zapachów i kolorów, lecz także smaków. Niektóre z dziko rosnących roślin, na przykład babkę zwyczajną, stokrotkę, rumianek czy miętę, z powodzeniem można wykorzystywać w kuchni. Podpowiadamy jak.
- Kultura i wiedza
Teoria obróbki zielonych warzyw
Warzywa to prawdziwe klejnoty kuchni. Niezliczone ich rodzaje oferują kulinarnym hedonistom szeroką gamę tekstur, smaków i zapachów. Są niezbędnym elementem gotowania – zarówno tego domowego, jak i profesjonalnego.
- Zdrowie i rozsądek
Łosoś hodowlany – jeść czy nie?
Tematowi ryb hodowlanych towarzyszy wiele kontrowersji. Większość z nich jednak zasługuje na miano mitu – czyli informacji nieprawdziwych. Jak faktycznie jest z hodowlanym łososiem – kupować go czy nie? Sprawdzamy.
- Zdrowie i rozsądek
Jak rozpoznać dobrej jakości łososia?
Łosoś to jedna z najzdrowszych ryb. Bogaty w kwasy omega-3, powinien stać się nieodłącznym elementem naszej diety. Ważne jednak, by był naprawdę świeży i najwyższej jakości. Jak rozpoznać, że ryba, którą wrzucamy do sklepowego koszyka, faktycznie spełnia te standardy?
- Zdrowie i rozsądek
Łosoś – obywatel świata
Jest podstawą diety skandynawskiej. Gra pierwsze skrzypce w tradycyjnym japońskim sushi. Ceni go kuchnia rosyjska i włoska. Łosoś to prawdziwy kosmopolita! Niewielu bohaterów sztuki kulinarnej tak doskonale odnajduje się na stołach pod niemal każdą szerokością geograficzną.
- Zdrowie i rozsądek
Łosoś – król jest tylko jeden
Delikatny w smaku, dosłownie rozpływa się w ustach. Jest dla nas dobry. Chroni serce i układ krążenia, wspiera funkcjonowanie mózgu i niemal wszystkich narządów wewnętrznych, pomaga dbać o piękną skórę. Łosoś jest wyjątkowy. A tę wyjątkowość bardzo dokładnie przebadali naukowcy.
- Kultura i wiedza
Prosecco, cava i inne bąbelki
Poznajcie pięć win musujących idealnych na małe celebracje i letnie imprezy.
- Kultura i wiedza
Co warto ukisić?
Kiszone? Nie tylko ogórki! Ukisić można niemal wszystko.
- Kultura i wiedza
Z lasu na talerz, czyli uzbieraj sobie obiad
Spacerując po lesie, mijacie obojętnie pokrzywę, sosnę czy dziki chmiel? Niesłusznie! Te i inne niepozorne leśne rośliny mogą odmienić waszą kuchnię.
- Kultura i wiedza
Smartfon w dłoń – ale z głową i umiarem
Naukowcy alarmują: nowe technologie są zagrożeniem dla rozwoju dzieci. Nie brak i dobrych wieści – mądrze wykorzystane smartfony i komputery mogą też wspierać rozwój maluchów!
- Kultura i wiedza
Efekt Ikea, czyli zrób to prawie sam
Wszyscy doskonale znamy to zjawisko, choć niekoniecznie wszyscy zdajemy sobie z niego sprawę.
- Kultura i wiedza
Fermentacja: Z jasności w mrok. Czarny czosnek
Kiszonki to nie tylko ogórki, biała kapusta czy buraki. Coraz częściej na polskich stołach goszczą wywodzące się z Korei kimchi, delikatne fermentowane produkty bliskowschodnie czy napoje takie jak kombucha.
- Kultura i wiedza
Tempeh – fermentowana żywność dla ciekawych świata
Może być smażony, grillowany lub duszony w sosie, a także używany jako bezmięsny dodatek do zup. Dobry do przekąsek, sałatek i na kanapki.
- Kultura i wiedza
Aromaterapia w służbie ludzkości
Na strój, na nastrój, na sen, sens i seks. Holistyczne działanie aromaterapii.
- Kultura i wiedza
4 chwasty, które odmienią waszą kuchnię na wiosnę
Przez lata uznawane za uciążliwe i zwalczane, dziś z przytupem wracają na nasze stoły i na warsztat najlepszych szefów kuchni. Jak wykorzystać zalety czosnku niedźwiedziego, koniczyny, mniszka lekarskiego i pokrzywy?
- Kultura i wiedza
Oleje w akcji
Jak wybrać dobry olej? Dlaczego nie każdy tłoczony na zimno olej jest zdrowy? Jak wykorzystać oleje w kuchni? Skorzystajcie z porad ekspertów, którzy o olejach wiedzą wszystko!
- Kultura i wiedza
Naturalne dziedzictwo
Natura z całą gamą różnorodności – od ziarna po krajobraz – daje wciąż nieskończone źródło inspiracji. Gdyby przyjrzeć się jej z bliska, pozwolić zanurzyć się na chwilę w historii szczegółu, opowieść nabiera smaku i aromatu. Co kryje pszenica orkisz?
- Kultura i wiedza
Boćwina czy botwina?
Czym różni się boćwina od botwiny według lingwistów i zwykłych użytkowników języka?
- Kultura i wiedza
Co to jest umami?
Czym tak naprawdę jest słynny piąty smak? Co jest jego źródłem i jak najskuteczniej wydobyć go z produktów?
- Kultura i wiedza
Zylc, kołocz i murzin, czyli Wielkanoc, jakiej nie znacie
Wielkanocne tradycje kulinarne to znacznie więcej niż żurek, jajka z majonezem czy mazurek. Jak kraj długi i szeroki, na regionalnych stołach można znaleźć takie przysmaki jak zylc, kołocz czy murzin. Gdzie ich szukać?
- Zdrowie i rozsądek
Zdrowie na butelki
Oleje tłoczone na zimno mają mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Sprawdźcie, który pomoże obniżyć cholesterol, który wzmocni stawy, a który podniesie libido!
- Kultura i wiedza
Rozkładamy pizzę na czynniki pierwsze!
Włosi wiedzą, że doskonałe składniki to podstawa każdej pysznej potrawy. Dlatego na pizzy Feliciana znajdziecie tylko to, co najlepsze.
- Kultura i wiedza
Dlaczego sery smakują tak różnorodnie?
Jakie procesy odpowiadają za niesamowitą przemianę zwykłego mleka w setki różnych gatunków sera?
- Kultura i wiedza
Szafran – instrukcja obsługi
O tym, jak wydobyć pełnię smaku z najdroższej przyprawy świata, opowiada Stefan Lagae, laureat drugiej edycji konkursu KUKBUK Poleca.
- Kultura i wiedza
Małe kiełki człowieka, wielkie kiełki ludzkości
Choć brzmi to jak czerstwy żart z czasów zimnej wojny, tym razem naprawdę Chińczycy wyhodowali ziemniaki na Marsie. To pierwszy akapit w historii naszego zasiedlania kosmosu.
- Zdrowie i rozsądek
Mroczna prawda o modnych tłuszczach
Za awokado giną farmerzy, przez olej kokosowy płoną lasy tropikalne – jakie są ciemne strony trendów, którym wszyscy ulegamy?
- Kultura i wiedza
Wegański alfabet
Dieta wegańska jest bardzo prosta, choć czasem nazwy produktów wydają się bardzo tajemnicze. Przygotowaliśmy mały słownik terminów wegańskich, dzięki któremu wizyty w roślinnych knajpach czy sklepach nie będą miały tajemnic.
- Zdrowie i rozsądek
Jak wyhodować warzywa z resztek?
Czy wiedzieliście, że z odciętych przed jedzeniem części sałaty, pora czy selera mogą wyrosnąć nowe, pełnowartościowe warzywa?
- Kultura i wiedza
Nie tylko sushi! Kulinarne zastosowania wasabi
Chrzan japoński to roślina, której każda część jest jadalna. Sprawdźcie, jak wykorzystać jej kłącze, liście i kwiaty.
- Kultura i wiedza
Leczy, pielęgnuje i smakuje. Sposoby na miód!
Smak, który wywołuje wzruszenie i przywołuje wspomnienie wakacji na wsi. Jak obchodzić się z miodem, aby wydobyć z niego to, co najlepsze, radzą Małgorzata i Dariusz Pucer - właściciele Pasieki Pucer, nagrodzonej przez jury drugiej edycji KUKBUK Poleca w kategorii „ze spiżarni”
- Kultura i wiedza
„Nie mam serca ich jeść”. Gdzie rodzi się polski pstrąg?
Droga przez las kieruje mnie w dół doliny. Mijam zamek w Ojcowie i staję na skrzyżowaniu szlaków do Groty Łokietka, Bramy Krakowskiej i Doliny Sąspowskiej. Tu wita mnie ogródek grillowy. Pstrągi wędzone i grillowane czekają na pierwszych gości.
- Kultura i wiedza
Mistrzowskie cięcie. Jak używać noża?
Dobry nóż w ręku sprawia, że w kuchni czujemy się pewniej. Jeśli jeszcze poznamy odpowiednie słownictwo oraz techniki krojenia i siekania - sukces towarzyski murowany!
- Kultura i wiedza
Słodycze narodowe: jak powstały słynne łakocie?
Logo Chupa Chups to dzieło Salvadora Dalego, a ptasie mleczko to polski odpowiednik francuskiej leguminy. Czego jeszcze nie wiecie o słynnych słodyczach?
- Kultura i wiedza
Wróżka, gąska i wiejskie rozrywki. Krótka historia gęsi w Polsce
Gęsiom przypisywano kontakty z zaświatami i moc wróżbiarską, wierzono, że ostrzegają przed niebezpieczeństwem. Odegrały też istotną rolę w legendzie o Świętym Marcinie – i to z nim się dziś głównie kojarzą.
- Kultura i wiedza
Popiołek z Krupego. Nowość dla miłośników serów dojrzewających
Masło z Bychawy, lody sławatyckie, twaróg nadwiślański i wreszcie, dwusetny na liście, popiołek z Krupego. W maju trafił do elitarnego zestawienia produktów regionalnych z województwa lubelskiego.
- Kultura i wiedza
Wino. Przewodnik dla początkujących
Czy wino można trzymać w lodówce? Co zrobić, kiedy ukruszy się korek? Czy szampana możemy podać w takim samym kieliszku, w jakim serwujemy wino deserowe? Odpowiedzi na te pytania nie są tak oczywiste, jak mogłoby się wydawać.
- Zdrowie i rozsądek
Jak zatrzymać smak sezonowych owoców i warzyw?
Przedstawiamy krótki przewodnik po technikach mrożenia, suszenia i przerabiania.
- Zdrowie i rozsądek
Czy zwierzęta mogą być na diecie wegańskiej?
Czy dieta kotów i psów może się obyć bez produktów zwierzęcych?
- Kultura i wiedza
Krótki przewodnik po meksykańskich papryczkach chili
Co zrobić z guajillo, a co z chipotle? Jak nie pogubić się w dziesiątkach odmian ostrych papryczek stosowanych w meksykańskiej kuchni?
- Kultura i wiedza
Jak bezboleśnie zostać weganinem?
Chcecie zrezygnować z jedzenia mięsa, ale nie wiecie, jak się do tego zabrać? Prezentujemy krótki poradnik, który pomoże wam zmienić zwyczaje żywieniowe.
- Kultura i wiedza
Wegańska Wielkanoc? Bez jaj!
Święta Wielkanocne wydają się nierozerwalnie związane z jajkami. Sprawdźcie nasz poradnik pełen wegańskich alternatyw dla tego składnika.
- Kultura i wiedza
Ziarnko do ziarnka – kompendium wiedzy o ryżu
Nie zawsze jest biały, nie każdy jego rodzaj przygotowuje się tak samo, a w dodatku woda z jego gotowania to kosmetyczny skarb. Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o ryżu, ale baliście się zapytać.
- Kultura i wiedza
Mąka bezglutenowa – którą wybrać i do czego?
W dobie awersji do glutenu rynek nie pozostaje na to zjawisko obojętny. Półki uginają się od mąki z różnego rodzaju zbóż i ziaren, ale nie każda z tej oferty może zastąpić zwykłą mąkę pszenną. Przeczytajcie nasz poradnik, a już nigdy nie skończycie z zakalcem!
- Kultura i wiedza
Instrukcja – jak zrobić idealną owsiankę?
Jeśli owsianka kojarzy wam się z szarą, nieatrakcyjną i mdłą paciają, to najwyższa pora poznać sztuczki, które odczarują to pożywne danie.
- Ludzie i inspiracje
Pierwsze kroki w świecie wina. Jak zacząć?
Jak zacząć przygodę ze światem winiarskim, rozwinąć swoją wiedzę i zmysł smaku? Tomasz Prange-Barczyński, redaktor naczelny „Magazynu Wino”, ma dla debiutantów kilka pożytecznych wskazówek.
- Kultura i wiedza
Jak wybrać dobrą oliwę?
Choć półki w sklepach uginają się pod ciężarem butelek pełnych złotego nektaru, wybór wcale nie jest łatwy. Czym się kierować przy zakupie oliwy?
- Kultura i wiedza
Mleko tylko od krowy
Z naszych sklepów zniknie mleko sojowe. Nie będzie można kupić także sera tofu czy śmietanki migdałowej.
- Zdrowie i rozsądek
Własna uprawa grzybów Shitake
Podnoszą odporność, koją nerwy, a co najważniejsze, wykazują właściwości antynowotworowe.
- Kultura i wiedza
Jackfruit, czyli wegańskie mięso
Zainteresowanie owocem chlebowca wzrosło ostatnio o 420%!
- Kultura i wiedza
Aquafaba, czyli wegański substytut jajka
Nie wylewajcie płynu z puszki po ciecierzycy, zróbcie z niego bezy i musy!
- Kultura i wiedza
Z czego robi się wegańskie sery?
Gorgon, Czader Almondo i Twarożyc Pieprzony. Po serach od Serotoniny wydziela się hormon szczęścia.
- Kultura i wiedza
Jak zrobić nalewkę doskonałą?
Sekrety dotyczące nalewek zdradza nam mistrz nalewkarstwa: Zbigniew Sierszuła.
- Kultura i wiedza
Fenomen: bułeczki bao
To kolejny hit wśród azjatyckich przysmaków! Do świetnie sprzedających się ramenu, pho i onigiri dołączają bao buns.
- Kultura i wiedza
Jajka odszyfrowane
Dlaczego warto jeść „zerówki”? Czy jajka z inną numeracją rzeczywiście pochodzą od nieszczęśliwych kur?
- Kultura i wiedza
Jak przechowywać pomidory?
Niedojrzałe na półkę, dojrzałe do lodówki? Podpowiadamy, jak dbać o kuszący miąższ i smak umami w owocach późnego lata.
- Kultura i wiedza
Nie kiśnij, fermentuj!
Kisić można prawie wszystko – owoce, warzywa, ziarna, mięso oraz ryby. Podpowiadamy jak!
- Zdrowie i rozsądek
Mięso i sól – związek pełen mitów
Solić czy nie solić? Oto jest pytanie! Rozprawiamy się z najpopularniejszymi mitami związanymi z soleniem mięsa.
- Kultura i wiedza
Jak zrobić prawdziwe kimchi?
Zimą, kiedy nie ma dużego wyboru świeżych warzyw, odpowiedzią na brak witamin może być kimchi – koreańska kiszona kapusta.
Specjalnie wybrane artykuły cyklicznie w Twojej skrzynce.
DO TEGO DOSTĘP DO KUKBUK-OWYCH NIESPODZIANEK. ZAPISZ SIĘ DO NASZEGO NEWSLETTERA