Kukbuk
Kukbuk

Kuchenne ewolucje: płyta indukcyjna

Bez urządzeń, które ułatwiają codzienne gotowanie, nie wyobrażamy sobie dziś życia. Jednym z nich jest płyta indukcyjna, umożliwiająca szybkie i oszczędne podgrzewanie potraw.

Tekst: Maja Wójcik

Zdjęcia: materiały prasowe

Opublikowano: 6 Kwietnia 2021
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 3 minuty!

Nasze kuchnie nieustannie ewoluują. Przez lata ich rozkład i wyposażenie się zmieniały, dzięki czemu gotowanie stało się wygodne, proste i funkcjonalne. Nowoczesne urządzenia ułatwiają wykonywanie żmudnych i czasochłonnych czynności, co chwila zaskakując użytkowników innowacyjnymi rozwiązaniami. Jednym z nich jest płyta indukcyjna, bez której trudno sobie dziś wyobrazić podgrzewanie jedzenia. Wiecie, jak się zmieniała na przestrzeni lat?

Krótka historia płyty indukcyjnej

Dzisiaj uważamy ją za oczywistość. Mało kto jednak wie, że jej historia sięga początków XX wieku, a płyty indukcyjne, jakie znamy dziś, pojawiły się w kuchniach na całym świecie już w latach 70. Najpierw jako przenośne urządzenia z jednym miejscem do podgrzewania, później jako stałe elementy wyposażenia kuchni, umożliwiające gotowanie wielu potraw jednocześnie. 

Płyty indukcyjne gwarantują nie tylko bezpieczeństwo i wygodę w kuchni

Współcześnie działają na zasadzie indukcji elektromagnetycznej: pomiędzy powierzchnią płyty a specjalnie skonstruowanym garnkiem podczas gotowania wytwarza się zmienne pole magnetyczne. Ciepło jest wytwarzane wyłącznie w kontakcie z metalowym naczyniem, co sprawia, że taki rodzaj płyty gwarantuje nie tylko bezpieczeństwo i wygodę w kuchni, ale także dużo oszczędności. A czym wyróżniają się najnowocześniejsze płyty indukcyjne?

Inteligentna płyta indukcyjna

Kiedy myślimy o płytach indukcyjnych, wydaje się, że niewiele można w nich udoskonalić. Tymczasem producenci stale prześcigają się w rozwiązaniach, za sprawą których gotowanie jest wygodniejsze niż kiedykolwiek przedtem. Przykładem niech będzie płyta indukcyjna Electrolux SenseBoil seria 600. Dzięki wbudowanej funkcji automatycznego regulowania temperatury przypilnuje za nas gotującej się wody, bezbłędnie rozpoznając punkt, w którym ta zaczyna wrzeć. Udogodnienie to okaże się wyjątkowo pomocne w przypadku zapominalskich i zabieganych i pomoże uniknąć nieprzyjemnych sytuacji, kiedy zajmiemy się innymi sprawami.

Pozytywnym zaskoczeniem okazuje się także inteligentna komunikacja pomiędzy płytą a innymi urządzeniami. Dzięki funkcji Hob2Hood okap analizuje działanie płyty i automatycznie dostosowuje do niej swoje ustawienia. Ta płyta pomyśli i o naszym komforcie, i o środowisku naturalnym. Dostosuje się też do naszego stylu życia: wiecznie zabiegani będą mogli skorzystać z funkcji PowerBoost, dzięki której w okamgnieniu zagotują wodę na makaron lub podgrzeją na patelni porcję naleśników. Z kolei tryb Bridge pozwala na połączenie dwóch pól grzejnych w jedną dużą powierzchnię do gotowania, która tej wiosny doskonale nada się do grillowania młodych warzyw. Wam też zapachniało innowacją? 

Materiał powstał we współpracy z marką Electrolux.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk