Kukbuk
Kukbuk

Kuchenne ewolucje: piekarnik

To, co dziś uważamy za oczywiste, jeszcze do niedawna wcale takie nie było. Wygląd i wyposażenie naszych kuchni zmieniły się na przestrzeni ostatnich lat nie do poznania. A jak zmienił się piekarnik?

Tekst: Maja Wójcik

Zdjęcia: materiały prasowe

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 6 minut!

Kuchnie, w których gotowało pokolenie naszych dziadków, odeszły w zapomnienie. Dzięki nowoczesnym rozwiązaniom gotowanie – z trudnego i czasochłonnego obowiązku – stało się prostą czynnością, a dla wielu prawdziwą pasją. Jak w ostatnich latach wraz z całym wyposażeniem domowym zmienił się piekarnik?

Od kuchenki gazowej po inteligentny piekarnik

Jeszcze 100 lat temu sytuacja zazwyczaj zmuszała ludzi do gotowania w bardzo ciasnych i ciemnych kuchniach. Amerykanka Catharine Beecher chciała to zmienić i postawiła sobie za cel zaprojektowanie kuchni, która byłaby zarazem funkcjonalna i prosta do obsłużenia przez jedną osobę. Jej analizy i projekty stały się początkiem nowego kuchennego porządku. Drugą kobietą, która dokonała przełomu na tym polu, była Austriaczka Margarete Schütte-Lihotzky. Jej kuchnia, zwana frankfurcką, była już bardzo wygodna w użytkowaniu – pojawiły się w niej półki, zlew, wysuwany blat, a przede wszystkim kuchenka gazowa. Z kolei w okresie międzywojnia prawdziwą rewolucją okazała się niewielkich rozmiarów, bezpieczna kuchenka elektryczna, która w znaczącym stopniu uwolniła kobiety od najbardziej uciążliwych obowiązków. 

Dzisiaj, dzięki przemyślanej przestrzeni i niezwykle zaawansowanym technicznie urządzeniom, prace kuchenne nie tylko przebiegają znacznie sprawniej, ale także stanowią źródło wielkiej przyjemności. Sama kuchnia zaś stała się polem do nauki dla początkujących kucharzy i miejscem, w którym rodzi się prawdziwa sztuka. Z kolei piekarnik przeszedł ewolucję, której rozmiar nawet w ciągu ostatniego dwudziestolecia przechodzi najśmielsze wyobrażenia. Dzisiejsze piekarniki są inteligentne, mają wbudowane kamery, łączą się z aplikacją mobilną, wykonują zadania bez ingerencji człowieka i samodzielnie dobierają odpowiednie programy do pieczonych potraw – można powiedzieć, że znają się na gotowaniu lepiej niż niejeden kucharz.

Czym wyróżniają się piekarniki parowe?

Jednym z najbardziej przydatnych sprzętów kuchennych są obecnie piekarniki parowe nowej generacji – intuicyjne urządzenia, dzięki którym dosłownie każdy może się poczuć jak szef kuchni z prywatnym asystentem gotowania. I nie ma w tym stwierdzeniu cienia przesady. Takie piekarniki, na przykład Electrolux serii 800 SteamBoost, umożliwiają wykorzystanie pary na trzy różne sposoby, by wydobyć z jedzenia więcej smaku. Dwie z wbudowanych opcji łączą parę i klasyczne ogrzewanie i tak tworzą idealne warunki do wypieku chleba, wyrastania ciasta, a także przyrządzenia soczystego mięsa. Trzecia zaś wykorzystuje wyłącznie parę, dzięki której perfekcyjnie ugotujemy rybę czy warzywa. Dodatkowo, po wybraniu odpowiedniej temperatury, funkcja Steamify automatycznie dostosuje odpowiednią ilość pary.

Funkcja Connected Cooking, dzięki połączeniu Wi-Fi i aplikacji mobilnej MyElectroluxKitchen, zapewnia zdalne sterowanie piekarnikiem. Nawet kiedy jesteśmy w innym pokoju, możemy zmieniać czas pieczenia czy ustawić temperaturę piekarnika. Poziom kontroli jest tu zresztą najwyższy z możliwych – na przykład termosonda monitoruje temperaturę wewnątrz potrawy, przez co nie pozwala na jej niedopieczenie lub przegrzanie, i automatycznie wyłącza piekarnik, kiedy danie osiąga optymalny stan. Oszczędzi nam to sporo stresu i sprawi, że nasze wypieki będą perfekcyjne. 

Szybkie nagrzewanie, pozwala skrócić czas przygotowania piekarnika do pracy nawet o 40%

Wisienką na torcie są funkcje, które nie tylko niesamowicie ułatwiają życie, ale także ograniczają zużycie prądu, czyli dbają zarówno o nasz portfel, jak i środowisko. Przykładem może być szybkie nagrzewanie, które pozwala skrócić czas przygotowania piekarnika do pracy nawet o 40%. Piekarnik Electrolux to prywatny asystent, który pomyśli zarówno o naszym komforcie, jak i większej równowadze w naturze. Dzięki niemu możemy się stać najlepszymi szefami własnej kuchni! 

Materiał powstał we współpracy z marką Electrolux.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk