Kuchnie, w których gotowało pokolenie naszych dziadków, odeszły w zapomnienie. Dzięki nowoczesnym rozwiązaniom gotowanie – z trudnego i czasochłonnego obowiązku – stało się prostą czynnością, a dla wielu prawdziwą pasją. Jak w ostatnich latach wraz z całym wyposażeniem domowym zmienił się piekarnik?
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/85YhQa4mjR3ux4bDVFoHeQm9PSNQrDGB6jOyfWlU3F8/fill/1418/1682/fp:0.61:0.51/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDQtMDEv/UFNFRU9WMTgwTUEw/MDAwMi5qcGc.jpg)
Kuchenne ewolucje: piekarnik
To, co dziś uważamy za oczywiste, jeszcze do niedawna wcale takie nie było. Wygląd i wyposażenie naszych kuchni zmieniły się na przestrzeni ostatnich lat nie do poznania. A jak zmienił się piekarnik?
Tekst: Maja Wójcik
Zdjęcia: materiały prasowe
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/nPD4c_P-__uSz6jdIXFtCW-dHeUI4LOf4fjKACQxJ7Q/fill/1240/651/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDQtMDEv/UFNFRU9WMTgwTUEw/MDAwMS5qcGc.jpg 1240w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/zJh7h4ex4m7i1mgujbjDc6Mllh0eZUl3f4oQRhf_47o/fill/2480/1302/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDQtMDEv/UFNFRU9WMTgwTUEw/MDAwMS5qcGc.jpg 2480w)
Od kuchenki gazowej po inteligentny piekarnik
Jeszcze 100 lat temu sytuacja zazwyczaj zmuszała ludzi do gotowania w bardzo ciasnych i ciemnych kuchniach. Amerykanka Catharine Beecher chciała to zmienić i postawiła sobie za cel zaprojektowanie kuchni, która byłaby zarazem funkcjonalna i prosta do obsłużenia przez jedną osobę. Jej analizy i projekty stały się początkiem nowego kuchennego porządku. Drugą kobietą, która dokonała przełomu na tym polu, była Austriaczka Margarete Schütte-Lihotzky. Jej kuchnia, zwana frankfurcką, była już bardzo wygodna w użytkowaniu – pojawiły się w niej półki, zlew, wysuwany blat, a przede wszystkim kuchenka gazowa. Z kolei w okresie międzywojnia prawdziwą rewolucją okazała się niewielkich rozmiarów, bezpieczna kuchenka elektryczna, która w znaczącym stopniu uwolniła kobiety od najbardziej uciążliwych obowiązków.
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/OsSZ_2H39pF6MlLCeq45fpYO79XhHLvVK5UJkasd2c8/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDQtMDEv/UFNFRU9WMThCSUEw/MDAwNC5qcGc.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/3ugjyTPzqNsciA-kQvZDI7wzQ2vqmI462toWhojiQUU/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDQtMDEv/UFNFRU9WMThCSUEw/MDAwNC5qcGc.jpg 1010w)
Dzisiaj, dzięki przemyślanej przestrzeni i niezwykle zaawansowanym technicznie urządzeniom, prace kuchenne nie tylko przebiegają znacznie sprawniej, ale także stanowią źródło wielkiej przyjemności. Sama kuchnia zaś stała się polem do nauki dla początkujących kucharzy i miejscem, w którym rodzi się prawdziwa sztuka. Z kolei piekarnik przeszedł ewolucję, której rozmiar nawet w ciągu ostatniego dwudziestolecia przechodzi najśmielsze wyobrażenia. Dzisiejsze piekarniki są inteligentne, mają wbudowane kamery, łączą się z aplikacją mobilną, wykonują zadania bez ingerencji człowieka i samodzielnie dobierają odpowiednie programy do pieczonych potraw – można powiedzieć, że znają się na gotowaniu lepiej niż niejeden kucharz.
Czym wyróżniają się piekarniki parowe?
Jednym z najbardziej przydatnych sprzętów kuchennych są obecnie piekarniki parowe nowej generacji – intuicyjne urządzenia, dzięki którym dosłownie każdy może się poczuć jak szef kuchni z prywatnym asystentem gotowania. I nie ma w tym stwierdzeniu cienia przesady. Takie piekarniki, na przykład Electrolux serii 800 SteamBoost, umożliwiają wykorzystanie pary na trzy różne sposoby, by wydobyć z jedzenia więcej smaku. Dwie z wbudowanych opcji łączą parę i klasyczne ogrzewanie i tak tworzą idealne warunki do wypieku chleba, wyrastania ciasta, a także przyrządzenia soczystego mięsa. Trzecia zaś wykorzystuje wyłącznie parę, dzięki której perfekcyjnie ugotujemy rybę czy warzywa. Dodatkowo, po wybraniu odpowiedniej temperatury, funkcja Steamify automatycznie dostosuje odpowiednią ilość pary.
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/A2aT-FRyzvNS4vJCUlW0m5WztUOGBvkuUkE7qFCshSA/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDQtMDEv/UFNFRU9WMTgwRkEw/MDAwSC5qcGc.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/3jsbIhTXvEPpVWBDUZMSvjWw5YSZEKtZVCYeCsiRD6s/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDQtMDEv/UFNFRU9WMTgwRkEw/MDAwSC5qcGc.jpg 1010w)
Funkcja Connected Cooking, dzięki połączeniu Wi-Fi i aplikacji mobilnej MyElectroluxKitchen, zapewnia zdalne sterowanie piekarnikiem. Nawet kiedy jesteśmy w innym pokoju, możemy zmieniać czas pieczenia czy ustawić temperaturę piekarnika. Poziom kontroli jest tu zresztą najwyższy z możliwych – na przykład termosonda monitoruje temperaturę wewnątrz potrawy, przez co nie pozwala na jej niedopieczenie lub przegrzanie, i automatycznie wyłącza piekarnik, kiedy danie osiąga optymalny stan. Oszczędzi nam to sporo stresu i sprawi, że nasze wypieki będą perfekcyjne.
Szybkie nagrzewanie, pozwala skrócić czas przygotowania piekarnika do pracy nawet o 40%
Wisienką na torcie są funkcje, które nie tylko niesamowicie ułatwiają życie, ale także ograniczają zużycie prądu, czyli dbają zarówno o nasz portfel, jak i środowisko. Przykładem może być szybkie nagrzewanie, które pozwala skrócić czas przygotowania piekarnika do pracy nawet o 40%. Piekarnik Electrolux to prywatny asystent, który pomyśli zarówno o naszym komforcie, jak i większej równowadze w naturze. Dzięki niemu możemy się stać najlepszymi szefami własnej kuchni!
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/x9CfcKYExIGEU3ezUBo6JeHxfWuPWHbrE5KjVTsBMLg/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDQtMDEv/RWxlY3Ryb2x1eC1M/b2dvX1FjQ3Z0ZU4u/cG5n.png 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/P3t7JPZHywTRULzYB_vfCFmE97ELhiNFLb0v8MEQ0E0/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDQtMDEv/RWxlY3Ryb2x1eC1M/b2dvX1FjQ3Z0ZU4u/cG5n.png 1010w)
Materiał powstał we współpracy z marką Electrolux.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?