Kukbuk
Kukbuk
Koreański grill, mięso, warzywa, sosy i pikle  (fot. Maciek Niemojewski)

Jak zrobić ekspresowe barbecue w stylu koreańskim?

Dodaj do 'Przeczytaj później'

Koreańskie barbecue to doskonała, lekka alternatywa dla tradycyjnego polskiego grilla. Do tego można zrobić je w mieszkaniu.

Opublikowano: 10 Października 2019
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 4 minuty!

Chociaż jego podstawę wciąż stanowi mięso, to jest go znacznie mniej i zawsze towarzyszą mu liczne warzywne dodatki, z których goście komponują własne potrawy, zgodnie z upodobaniami. Zasady przygotowania koreańskiego barbecue są niezwykle proste. Grill ustawiamy na maksymalną moc. Przypiekamy na nim mięso i warzywa, następnie dzielimy je na niewielkie kawałki, najlepiej za pomocą nożyczek, po czym zawijamy w liście sałaty lub perilli, dodajemy wybrane sosy, dodatki i zjadamy. Czynność powtarzamy do momentu, kiedy wszyscy są syci.

OptiGrill Elite GC750 marki Tefal w czasie grillowania (fot. Maciek Niemojewski)

Na potrzeby tego tekstu korzystaliśmy z nowego elektrycznego grilla OptiGrill Elite GC750 Tefal o wysokiej mocy 2200 watów. Grill jest wyposażony w 12 automatycznych programów, z których 4 przeznaczone są do obróbki warzyw. Wybieramy składnik, który chcemy przyrządzić, i jeden z programów, a urządzenie dzięki inteligentnemu asystentowi poprowadzi nas krok po kroku i poinformuje, kiedy potrawa będzie gotowa. 

W przypadku koreańskiego barbecue jednak najlepiej jest użyć ustawień ręcznych i wybrać najwyższą temperaturę, 270 stopni, z dodatkową opcją przyrumieniania. Temperatura oraz czas grillowania widoczne są na cyfrowym wyświetlaczu. Kiedy ruszt się rozgrzeje, przypiekamy na nim mięso i warzywa. Wysoka moc grilla, a także opiekanie z obydwu stron sprawiają, że proces ten trwa maksymalnie 2 minuty. 

Poniżej przedstawiam listę składników potrzebnych do grillowania.

Nie ma jednego, wzorcowego sposobu na koreańskie barbecue, dlatego poniższe porady traktujcie jedynie jako inspirację

OptiGrill Elite GC750 marki Tefal w czasie grillowania mięsa (fot. Maciek Niemojewski)

Mięso

Polecam nie nastawiać się na konkretny rodzaj mięsa. Wybierzcie taki, który w dniu waszych zakupów będzie najlepszy. Pamiętajcie, że istotą grilla koreańskiego jest dość szybkie przypiekanie kawałków, dlatego kupujcie cienkie, maksymalnie 1-centymetrowe plastry, zawsze krojone w poprzek włókien mięśniowych – to sprawi, że nawet twarde mięso, w rodzaju udźca wołowego, nabierze miękkości, szczególnie po zamarynowaniu. Potrzebujemy 150-200 gramów mięsa na osobę.

Idealnie sprawdzą się sezonowane steki wołowe z antrykotu lub rostbefu. Zazwyczaj są tak miękkie i smaczne, że nie potrzebują absolutnie żadnej obróbki wstępnej. Z kolei twardsze kawałki wołowiny, wieprzowiny czy kurczaka możemy zamarynować

Pomysłów na marynaty jest mnóstwo. Ja polecam wypróbować następujący przepis.

Marynata

Marynata (porcja na 200 g mięsa) 

Składniki:

  • czosnek 1 ząbek 
  • imbir 1-centymetrowy kawałek 
  • jabłko ¼ sztuki 
  • sos sojowy 1 łyżka 
  • olej sezamowy 1 łyżeczka 
  • ocet ryżowy 1 łyżeczka 
  • cukier ½ łyżeczki

Wszystkie składniki marynaty miksujemy, po czym oblewamy nią mięso i odstawiamy na 30-90 minut. Marynatę możemy podkręcić dodatkiem chili lub koreańskiej pasty z ostrej papryki gochujang. Przed grillowaniem usuwamy nadmiar marynaty z mięsa. Nie musimy się przy tym obawiać, że cokolwiek przyklei się do powierzchni rusztu, gdyż jest ona zabezpieczona specjalną powłoką chroniącą przed przywieraniem.

Reklama
OptiGrill Elite GC750 marki Tefal w czasie grillowania sałaty (fot. Maciek Niemojewski)

Warzywa

Do grillowania świetnie nadają się wszystkie rodzaje warzyw z rodziny kapustowatych. Wybraną kapustę – chińską, włoską i zwykłą – a także kalafior, kalarepę, rzodkiew należy pokroić w plastry. Po mocnym przypieczeniu nabiorą głębokiego dymnego aromatu.

Niezbędne są również pikle i kiszonki – przegryzanie ich pomiędzy kolejnymi kęsami mięsa lub warzyw pozwoli na ożywienie podniebienia. O tym, jak zrobić kimchi, przeczytacie tutaj: https://www.kukbuk.pl/artykuly/jak-zrobic-prawdziwe-kimchi/.

Doskonałą zalewę do pikli przygotujecie z 600 gramów wody, 200 gramów octu ryżowego, 1 łyżki cukru, 1 łyżki soli. Zalejcie nią pokrojoną w plastry marchewkę, kalarepę, rzodkiew, cebulę i jabłko. Będą gotowe do spożycia już po 10 minutach.

Przygotujcie również liście świeżych miękkich sałat lub perilli, w które zawiniecie mięso i dodatki do niego: szczypiorek, plastry chili, czosnek, ziarna sezamu.

Koreański grill, mięsa, warzywa, pikle i sosy  (fot. Maciek Niemojewski)

Klasycznym dodatkiem do grilla będzie gęsty sos ssamjang

Sosy i dodatki

Warto przygotować miseczki z sosem sojowym, solą, pieprzem, olejem sezamowym i ostrym sosem chili. Klasycznym dodatkiem do grilla będzie gęsty sos ssamjang. Robi się go najczęściej z pasty z fermentowanej soi doenjang (2 łyżki), pasty z chili gochujang (1 łyżka) z dodatkiem 1 łyżki posiekanego szczypiorku, posiekanym ząbkiem czosnku, szczyptą cukru oraz 1 łyżeczką oleju sezamowego. 

Jako uzupełnienie dobrze jest podać miseczkę ze świeżo przygotowanym ryżem lub makaronem.

Sprzątanie po zakończonej uczcie jest bardzo proste. Płytę oraz tackę ociekową z grilla można bez trudu wyjąć, dzięki temu łatwo umyjecie je w zmywarce. W zestawie z urządzeniem OptiGrill jest również książeczka z przepisami – warto do niej zajrzeć i poszukać inspiracji na kolejne koreańskie barbecue.

Artykuł powstał we współpracy z RTV Euro AGD. OptiGrill marki Tefal jest dostępny w sklepach Euro i na euro.com.pl.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka