Kukbuk
Kukbuk
Piekarnik Electrolux EOC6H71Z SteamCrisp, przygotowanie pieczonego łososia (fot. materiały prasowe)

Piekarnik piekarnikowi nierówny

Przesuszony kurczak, niedopieczone ziemniaki, a na koniec to koszmarne czyszczenie. Eksperymenty kulinarne z piekarnikiem w roli głównej nie zawsze należą do udanych, a do tego wiążą się z drobnymi niedogodnościami. Jak radzą sobie z nimi nowe technologie?

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 3 minuty!

Piekarnik, który chroni przed przepieczeniem, wysuszeniem, a jednocześnie dba o konsystencję potrawy. Przejmuje kontrolę nad procesem pieczenia i monitoruje temperaturę wnętrza potrawy. Termosonda sygnalizuje zakończenie pieczenia i wyłącza piekarnik. Co więcej, w razie potrzeby funkcja regeneracji pary doprowadza na przykład wczorajszy chleb do świeżości prosto z piekarni. Brzmi jak sen? Marzenie? Dobra wróżba?

Piekarnik Electrolux EOC6H71Z SteamCrisp, przygotowywanie pieczonego kurczaka (fot. materiały prasowe)

Wygoda i najwyższa jakość

Taki piekarnik już istnieje, a to dopiero początek atrakcji, jakie oferuje. Electrolux EOC6H71Z SteamCrisp jest przede wszystkim piekarnikiem parowym, a potrawy, dzięki działaniu pary, mają lepszy smak, zatrzymują pożądaną soczystość, a do tego pieką się szybciej i zachowują więcej składników odżywczych, witamin i minerałów. Olej i inne tłuszcze nie będą już potrzebne. A na zakończenie czyszczenie parowe AquaClean – para wodna rozmiękcza zaschnięte zabrudzenia w komorze piekarnika, przez co ułatwia ich usunięcie.

Uciążliwe czyszczenie piekarnika należy do przeszłości

Modlitwy wysłuchane, uciążliwe czyszczenie piekarnika należy do przeszłości. Technologiczne udogodnienia mają też zapewniać bezpieczeństwo podczas użytkowania – drzwi Safe to touch nawet w momencie pieczenia są zimne i bezpieczne w dotyku, a blokada przed dziećmi uniemożliwia otwarcie piekarnika Electrolux nawet podczas pieczenia. Z drugiej strony – mechanizm Soft Closing pozwala zamknąć drzwi płynnie i bezgłośnie, aby zatrzymać w środku najlepszy smak potraw.

Nie bez znaczenia jest wielkość urządzenia. W tym przypadku na pewno świadczy o możliwościach. Pojemna komora piekarnika Electrolux i blachy w rozmiarze XL ułatwiają pieczenie na trzech poziomach jednocześnie.

Piekarnik i płyta – mariaż doskonały

W kwestii wielozadaniowości wyróżnia się też inny kuchenny niezbędnik, który wraz z piekarnikiem tworzy gorący duet – to płyta indukcyjna SenseBoil SLIM-FIT 60 EIS62441 marki Electrolux. Jej supermoc polega na łączeniu pól grzejnych, by uzyskać więcej miejsca, za co odpowiada funkcja Bridge. Dzięki automatycznej synchronizacji temperatury i ustawień czasu stanowi idealną podstawę dla płyt grillowych i naczyń do pieczenia.

 

Reklama

Po rozpoczęciu gotowania okap automatycznie dostosuje swoje ustawienia na podstawie opcji wybranych na płycie

Lepszą wydajność gwarantują też strefy grzejne Infinite, które dostosowują powierzchnię grzania do rozmiarów garnków i patelni. Dodatkowo funkcja Hob2Hood® zapewnia bezprzewodowe połączenie pomiędzy płytą a okapem, po rozpoczęciu gotowania okap automatycznie dostosuje swoje ustawienia na podstawie opcji wybranych na płycie, a my możemy zająć się już tylko gotowaniem, czyli tym, co najprzyjemniejsze. Nie musimy walczyć ze zbyt niską lub zbyt wysoką temperaturą – funkcja Direct Access umożliwia natychmiastową zmianę ustawień płyty. Wystarczy jedno dotknięcie, aby zmienić temperaturę.

To nie wszystko! Funkcja SenseBoil® pilnuje wrzącej wody. Temperatura jest regulowana automatycznie, gdy woda zbliża się do punktu wrzenia, aby delikatnie się gotowała. Te liczne funkcjonalne rozwiązania przywołują na myśl niechlubny szereg porażek kuchennych. Szkoda, że niektóre technologie powstały zbyt późno, by uratować te wszystkie ciasta…

Szeroki wybór piekarników i płyt marki Electrolux jest dostępny w sklepach Euro i na euro.com.pl.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk