Dzięki bikavérowi kojarzymy Eger przede wszystkim z winami czerwonymi. Tymczasem region leży na szerokości geograficznej północnej Burgundii i tradycyjnie, o czym była już mowa, należał do odmian białych. Na kolor czerwony postawili komuniści, odgórnie ordynując tu odpowiednie nasadzenia. I nawet jeśli ocieplający się klimat sprawia, że w ostatnich latach w Egerze czerwone odmiany winorośli dojrzewają bez przeszkód, miejscowe wina białe potrafią być bardzo złożone. Zwłaszcza jako kupaże. W roku 2010, jako biały odpowiednik bikavéra powstała kategoria egri csillag. „Egerska gwiazda” nawiązuje do nazwy historycznej powieści miejscowego twórcy, Gézy Gárdonyi’ego z 1899 roku. Wino musi być tłoczone z co najmniej czterech różnych odmian, przy czym min. połowę zestawu mają stanowić typowe szczepy z Basenu Karpackiego, takie jak olaszrizling, furmint, hárslevelű, leanyka, királyleányka, zengő, czy zenit. Odmiany aromatyczne: cserszegi füszeres, zefír, irsai oliver, tramini czy muscat ottonel nie mogą w sumie dać więcej, niż 30 proc. kupażu. W zestawie można też używać odmian międzynarodowych: chardonnay, sauvignon blanc, pinot gris, viognier, riesling i müller thurgau. Tak jak bikavér, csillag występować może w trzech kategoriach: classicus, superior i grand superior, przy czym w dwóch ostatnich wino musi dojrzewać 6 miesięcy w beczkach dębowych (niekoniecznie nowych). Grona na grand superior muszą też pochodzić z pojedynczych siedlisk najwyższej jakości. Nazwa winnicy widnieje na etykiecie. Wszystko to sprawia, że producenci egri csillag mają mnóstwo narzędzi, a same wina są bardzo różnorodne. Zazwyczaj jednak na bardzo dobrym, a niekiedy wręcz wybitnym poziomie.