Kukbuk
Kukbuk
chlebowiec

Jackfruit, czyli wegańskie mięso

Dodaj do 'Przeczytaj później'

Zainteresowanie owocem chlebowca wzrosło ostatnio o 420%!

Opublikowano: 1 Lutego 2017
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 3 minuty!

Jackfruit, owoc chlebowca, to największy owoc na Ziemi. Teraz zyskuje na popularności, bo sprawdza się jako wegański substytut mięsa.

Gdzie rośnie jackfruit?

Pochodzi przede wszystkim z lasów deszczowych i z górzystych regionów tropikalnych Indii i Malezji. Na Jawie, gdzie jest szalenie popularny, występuje w popularnej potrawie o nazwie gudeg – to korzenne, pikantne danie o konsystencji kremu, słodzone cukrem i doprawiane przyprawami korzennymi, przyrządzane w glinianym garnku.

Owoc chlebowca wyglądem przypomina przerośnięte, zielonkawe liczi, a struktura miąższu wydaje się być mieszanką banana i ananasa.

Zastosowań jackfruita jest mnóstwo: miąższ można jeść na surowo, zrobić z niego sok, użyć go w potrawach typu curry, ugotować czy usmażyć jak frytki.

Nasiona chlebowca gotuje się i podaje jako jarzynę, można je też uprażyć i stosować jako nieuczulający zamiennik orzechów. Na tym nie koniec, bo i kwiaty chlebowca są dodawane do sałatek oraz przeróżnych dań jednogarnkowych.

– Wszechstronność zastosowań owocu chlebowca sprawia, że można go używać zarówno w potrawach słodkich, jak i wytrawnych, a każde z nich może znaleźć miejsce w zdrowej, zbilansowanej diecie – mówi dietetyk i diet coach mgr inż. Agnieszka Piskała. I dodaje, że owoc chlebowca jest przede wszystkim źródłem energii w postaci łatwo przyswajalnych węglowodanów. Dodatkowo dostarcza witamin A i C oraz błonnika, żelaza i cynku.

Największym producentem jackfruita na świecie są Indie, jednak marnuje się tam aż 75% tych owoców.

Między innymi z tego powodu w 2011 roku Amerykanka Annie Ryu zainteresowała się zastosowaniem owocu chlebowca jako alternatywy dla mięsa. W Azji używanie tego owocu w daniach wytrawnych jest znane od wieków. Ryu stworzyła The Jackfruit Company, organizację, która popularyzuje stosowanie jackfruita jako substytutu mięsa w kuchni wegańskiej i wegetariańskiej.

Obecnie The Jackfruit Company jest największym importerem tego owocu w Stanach Zjednoczonych. W ofercie można znaleźć całe zestawy do wegetariańskich curry czy burgerów – zainteresowanie tymi ostatnimi niezmiennie rośnie. Pierwszą restauracją, która włączyła burgery z owocem chlebowca do stałego menu, była FüD z siedzibą w Kansas City w stanie Missouri. Dziś tamtejsze burgery z jackfruitem w sosie BBQ są znane w całym kraju. Był im nawet poświęcony artykuł w prestiżowej rubryce kulinarnej w magazynie „The New York Times”.

jakie właściwości ma chlebowiec?

Zdobywszy popularność za oceanem, jackfruit może zagościć i w naszych jadłospisach, zwłaszcza na fali rosnącej popularności diety roślinnej. Według badania Instytutu Badań Pollster, przeprowadzonego w grudniu 2016 roku, 11% Polaków rozważa przejście na dietę wegetariańską. Chlebowiec może okazać się też nietuzinkowym rozwiązaniem, po które sięgną mięsożercy.

– Wprowadzenie tego owocu do diety jest wskazane dla osób cierpiących na jadłowstręt, rekonwalescentów onkologicznych, dzieci niejadków, ale przede wszystkim osób, które szukają smacznych i zdrowych rozwiązań do tradycyjnej kuchni – wylicza Agnieszka Piskała.

W swoich corocznych prognozach serwis społecznościowy Pinterest umieścił jackfruita na samym szczycie trendów na 2017 rok. Według danych opublikowanych przez ten serwis zainteresowanie chlebowcem wśród użytkowników portali społecznościowych wzrosło pod koniec ubiegłego roku o niebagatelne 420%. Zatem jest pewne, że jeszcze o nim usłyszymy.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!