Kukbuk
Kukbuk

Musisz mieć ukończone 18 lat, aby korzystać z tej treści.

Czy jesteś pełnoletni?

5 rzeczy o monastrellu

Najwspanialszych win z odmiany monastrell można spróbować podczas wakacji na południu Hiszpanii.

Dziennikarka i redaktorka związana z magazynem "Ferment. Pismo o winie". Współpracuje z portalem "Słówka. Magazyn o języku", prowadzi zajęcia na warszawskim SWPS.

Tekst: Inka Wrońska

fot. Jumilla DOP

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 4 minuty!

Południe Hiszpanii to ulubiony kierunek wakacyjny Polaków. Jeśli więc będziecie w Alicante lub okolicach, zróbcie sobie dzień przerwy od plażowania i kąpieli. Wypożyczcie samochód i wybierzcie się w głąb lądu. Dojazd do Jumilla DOP, najstarszej winiarskiej apelacji Hiszpanii położonej częściowo na terenie Murcii, a częściowo Kastylii-La Manchy, zajmie wam niewiele ponad godzinę. Przywieziecie wspomnienie pięknych krajobrazów, doskonałą oliwę i migdały oraz wino z odmiany monastrell, która niepodzielnie rządzi w tutejszych winnicach.

Co to jest?

Szczep, znany także jako mourvèdre we Francji albo mataró w Kalifornii i Australii, jest rodowitym Hiszpanem. Najlepsze wina z tej odmiany powstają hiszpańskiej w apelacji Jumilla DOP na pograniczu Murcii i Kastylii-La Manchy. Ponad 75 proc. wszystkich nasadzeń przypada właśnie na tę odmianę.

Dziwne upodobania

Na terenach apelacji Jumilla DOP monastrell ma się świetnie i nie przeszkadzają mu stosunkowo trudne warunki: minimalna ilość opadów, bardzo gorące lata i zimne zimy oraz kamieniste gleby. Przeciwnie - on to lubi! Klimat Jumilli nie odpowiada natomiast szkodnikom winorośli, rzadko występują tu też choroby grzybowe. Toteż prawie 80 proc. winnic na tym terenie jest prowadzonych ekologicznie. Jeśli szukacie win z certyfikatem ekologicznym, trafiliście idealnie.

Czym to pachnie?

W aromacie monastrella łatwo można wyczuć nuty czarnej wiśni, morwy, lukrecji, ziół i przypraw, często także wzmocnione akcentami kawy i kakao. Za młodu monastrelle bywają wręcz kwiatowe i intensywnie pachną świeżymi, soczystymi owocami. Te starsze, bardziej ułożone, dojrzałe, stają się konfiturowe, nabierają aromatów skóry i przyprawy do piernika. 

Jak to smakuje?

Wina z odmiany monastrell są pełne charakteru, strukturalne, taniczne, krzepkie. Mają imponujący potencjał starzenia i doskonale pasują do tradycyjnej kuchni południa Hiszpanii. Praktycznie każda winnica, oprócz monastrella wytrawnego, robi także wina słodkie z tej odmiany – z reguły mają one niższy poziom alkoholu (około 11 proc.), są intensywnie owocowe i świeże, ze świetnym balansem między naturalną (bez dodatkowego cukru) słodyczą a kwasowością.

Z czym to jeść

What grows together, goes together - to zasada, mówiąca o tym, że wino i jedzenie z danego regionu pasują do siebie w sposób naturalny. Monastrell nie jest tu wyjątkiem, stanowi świetną parę dla kuchni Murcii, obfitej, sycącej i zdecydowanie mięsnej. Jest dobrym kompanem dla wieprzowiny i kiełbasek z grilla, a także dla mniej popularnych u nas mięs: koźliny, królika, zajęcy i kuropatw. Stanowi też idealne towarzystwo do gazpacho jumillano (lub: murciano), gulaszu z królika, górskich ślimaków i kawałkow pszennego podpłomyka. Monastrelle słodkie podaje się z kolei do ciastek migdałowych i rollitos de vino (obwarzanków z winnego ciasta). Wiele restauracji serwuje monastrella dulce nie do deseru, a zamiast niego.

Do Jumilli podróżowałam w ramach wyjazdu zorganizowanego przez ICEX España Exportación e Inversiones, reprezentowanego w Polsce przez Ambasadę Królestwa Hiszpanii.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk