- Ludzie i inspiracje
12 przepisów z botwiną
Czy w chłodniku, czy na sezonowej tarcie – botwina sprawdza się doskonale w każdym wydaniu. Jej delikatny smak koi nerwy, a zawarte w niej witaminy korzystnie wpływają na urodę. Jak najsmaczniej przyrządzić botwinę?
- Polskie wino
Lojalnie Lokalnie: pomoc dla polskich winiarzy
Kilkanaście dni temu przez polskie winnice przeszedł front mrozowy, wywołując katastrofalne straty. Producenci liczą oczywiście na pomoc ze strony państwa, ale można ich też wesprzeć w ramach oddolnej akcji Lojalnie Lokalnie.
- Ludzie i inspiracje
Co robić w majówkę?
Maj nie bez powodu jest jednym z najbardziej wyczekiwanych miesięcy – w końcu zaczyna się od długiego weekendu. Sprawdźcie, jak zorganizować wymarzoną majówkę!
- Kultura i wiedza
Hiszpanie inwestują w Polsce [PRIMA APRILIS!]
Słynna rodzina Torresów planuje założenie winnicy na Pomorzu Zachodnim. Wszędobylscy Katalończycy planują uprawiać w Polsce m.in. devanę, odnalezioną w Costers del Segre prefilokseryczną odmianę, prawdopodobnie słowiańskiego pochodzenia.
- Kultura i wiedza
Wielkanoc i wino
Wytrawny furmint lubi towarzystwo białej kiełbasy, a riesling pasuje sernika. Łączenie tradycyjnych wielkanocnych dań z winami wcale nie jest trudne.
- ABC wina
Wino wegańskie. Co to takiego?
Wino odpowiednie dla wegan to takie, przy produkcji którego nie wykorzystywano żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego.
- ABC wina
Prosecco: instrukcja obsługi
Szampan jest być może najsłynniejszym winem musującym świata, ale to prosecco dzierży dziś prym popularności.
- ABC wina
Korek czy zakrętka
Jednym z najbardziej rozpowszechnionych mitów w świecie wina jest ten o wyższości korka nad zakrętką. Przyjrzyjmy mu się.
- Kultura i wiedza
Czy AI wkroczy do świata foodiesów?
Sztuczna inteligencja coraz mocniej zakrada się do kulinarnego świata. Jednak dla wielu osób ciągle brzmi obco, wywołuje szereg pytań, a nawet wzbudza niepokój. Dostrzegając potrzebę przybliżenia tych zagadnień w polskiej branży, twórcy projektu Food and Design, we współpracy z czołowymi ekspertami, stworzyli e-booka pt. „Nowe technologie i AI w branży spożywczej i HoReCa”. Podpowiadamy, dlaczego warto przeczytać tę foodiesową lekturę!
- Ludzie i inspiracje
12 przepisów z botwiną
Czy w chłodniku, czy na sezonowej tarcie – botwina sprawdza się doskonale w każdym wydaniu. Jej delikatny smak koi nerwy, a zawarte w niej witaminy korzystnie wpływają na urodę. Jak najsmaczniej przyrządzić botwinę?
- Polskie wino
Lojalnie Lokalnie: pomoc dla polskich winiarzy
Kilkanaście dni temu przez polskie winnice przeszedł front mrozowy, wywołując katastrofalne straty. Producenci liczą oczywiście na pomoc ze strony państwa, ale można ich też wesprzeć w ramach oddolnej akcji Lojalnie Lokalnie.
- Ludzie i inspiracje
Co robić w majówkę?
Maj nie bez powodu jest jednym z najbardziej wyczekiwanych miesięcy – w końcu zaczyna się od długiego weekendu. Sprawdźcie, jak zorganizować wymarzoną majówkę!
- Kultura i wiedza
Hiszpanie inwestują w Polsce [PRIMA APRILIS!]
Słynna rodzina Torresów planuje założenie winnicy na Pomorzu Zachodnim. Wszędobylscy Katalończycy planują uprawiać w Polsce m.in. devanę, odnalezioną w Costers del Segre prefilokseryczną odmianę, prawdopodobnie słowiańskiego pochodzenia.
- Kultura i wiedza
Wielkanoc i wino
Wytrawny furmint lubi towarzystwo białej kiełbasy, a riesling pasuje sernika. Łączenie tradycyjnych wielkanocnych dań z winami wcale nie jest trudne.
- ABC wina
Wino wegańskie. Co to takiego?
Wino odpowiednie dla wegan to takie, przy produkcji którego nie wykorzystywano żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego.
- ABC wina
Prosecco: instrukcja obsługi
Szampan jest być może najsłynniejszym winem musującym świata, ale to prosecco dzierży dziś prym popularności.
- ABC wina
Korek czy zakrętka
Jednym z najbardziej rozpowszechnionych mitów w świecie wina jest ten o wyższości korka nad zakrętką. Przyjrzyjmy mu się.
- Kultura i wiedza
Czy AI wkroczy do świata foodiesów?
Sztuczna inteligencja coraz mocniej zakrada się do kulinarnego świata. Jednak dla wielu osób ciągle brzmi obco, wywołuje szereg pytań, a nawet wzbudza niepokój. Dostrzegając potrzebę przybliżenia tych zagadnień w polskiej branży, twórcy projektu Food and Design, we współpracy z czołowymi ekspertami, stworzyli e-booka pt. „Nowe technologie i AI w branży spożywczej i HoReCa”. Podpowiadamy, dlaczego warto przeczytać tę foodiesową lekturę!
- Kultura i wiedza
AI wspiera czy zastępuje człowieka? Eksperci wskazali, jaka przyszłość czeka polską branżę food
Drukowanie steka z doskonale wyczuwalnymi włóknami wołowiny w każdej polskiej kuchni, roboty dowożące jedzenie standardem w rodzimych restauracjach i drony dostarczające nie tylko jedzenie, ale też książki czy pranie wprost do naszych drzwi. Czy taka przyszłość czeka branżę food w najbliższych latach? Sprawdź, co o rozwoju AI i nowych technologiach powiedzieli eksperci podczas minionego spotkania Food Working!
- Ludzie i inspiracje
Święta deluxe
W święta dogadzamy sobie i swoim bliskim wyjątkowym, pysznym jedzeniem. Ale na rozpieszczanie podniebienia nie ma jednego słusznego przepisu – każdy może to zrobić po swojemu.
- Ludzie i inspiracje
Kręcisz TikToki i IG Reels? Sprawdź, co zrobić, by Twój odbiorca stał się głodny!
Trendująca muzyka i doskonale pasujące do niej apetyczne ujęcia to coś, nad czym pracują dziś nie tylko marketerzy i social media ninja, ale też foodiesi stawiający na smaczny content. Co warto wiedzieć o TikToku i Instagram Reels, by podbić serca swoich kulinarnych fanów? Agencja Od kuchni zdradza 5 tipów, dzięki którym Twoje wideo będzie rozpływające w ustach jak belgijska czekolada i chrupiące jak francuski croissant!
- Ludzie i inspiracje
Cytrusowy raj
Pod względem kulinarnym lato to najlepsza pora roku. Przecież nie od dziś wiadomo, że najsmaczniejsze produkty to te, które niespiesznie dojrzewają w pełnym słońcu.
- Kultura i wiedza
Co zrobić, by Twój posiłek wyglądał apetycznie na talerzu?
Lato to czas pysznych sezonowych warzyw i owoców, które chętnie goszczą w ciepłe, słoneczne dni na naszych talerzach! Są nie tylko smaczne, zdrowe czy soczyste, ale również atrakcyjne dla oka i obiektywu. Ślinka cieknie na samą myśl o słodkich, skropionych wodą czereśniach, misce sałatki wypełnionej po brzegi świeżymi warzywami czy jagodziance, grubo obsypanej kruszonką. Jak ułożyć te pyszności na talerzu, by kusiły nie tylko zmysł smaku, ale i wzrok? Jaką zastawę wybrać, by wydobyć charakter dania?
- Kultura i wiedza
Czy Polska ma szansę stać się europejskim hubem w kategorii mięsa przyszłości?
Pierwsze w Unii Europejskiej i szóste na świecie – takie miejsca zajmuje Polska w produkcji mięsa białego. Eksperci są jednak zgodni, że w obliczu zmian technologicznych, klimatycznych czy żywieniowych czeka nas prawdziwa transformacja w zakresie nowych alternatyw białka. Czy Polacy są gotowi na mięso komórkowe i kiedy możemy się go spodziewać na półkach sklepowych? Między innymi te pytania twórcy projektu Food and Design zadali ekspertom podczas minionej debaty.
- Ludzie i inspiracje
Francuskie wypieki – jak wydobyć ich smak na zdjęciu?
Wypieki, których niepowtarzalnego maślanego zapachu, delikatnych i kruchych warstw nie sposób pomylić z jakąkolwiek inną słodkością.
- Ludzie i inspiracje
Pierwszy w Polsce projekt poświęcony food designowi!
KUKBUK dołączył do grona partnerów
- Ludzie i inspiracje
Pokój na lato
Po dwóch latach przerwy spowodowanej pandemią wraca Pokój na Lato – letni pawilon Muzeum Powstania Warszawskiego.
- Ludzie i inspiracje
Jak płacić tylko za to, co rzeczywiście chcemy zatrzymać?
Zakupy przez internet, choć bardzo wygodne, wiążą się z pewnymi problemami. Nie możemy dotknąć materiału, przymierzyć ubrania, poczuć zapachu perfum. Powstała jednak nowoczesna metoda płatności, dzięki której najpierw we własnym domu przymierzamy, dotykamy, oglądamy na żywo – a dopiero potem płacimy za to, co wybraliśmy.
- Ludzie i inspiracje
15 wyjątkowych prezentów dla mamy
Co podarować mamie, by okazać jej wdzięczność i miłość? Wybór nie zawsze jest prosty, dlatego przygotowaliśmy kilka pomysłów na prezent z okazji nadchodzącego Dnia Matki.
- Ludzie i inspiracje
Premiera kwartalnika KUKBUK
Tej wiosny KUKBUK zamienia się w kwartalnik. Przeczytajcie o tym, co nowego dla was przygotowaliśmy.
- Kultura i wiedza
Marzec: Co nowego?
Śledzimy wiadomości kulinarne, ekologiczne i kulturalne, by informować was o najważniejszych wydarzeniach i trendach z Polski i ze świata. Sprawdźcie, co się działo w marcu!
- Ludzie i inspiracje
Walentynki na wynos: Top menu warszawskich restauracji
Dla pobudzenia zmysłów i rozkoszy podniebienia – zaplanujcie romantyczną kolację we dwoje bez konieczności gotowania. Podpowiadamy, gdzie zamówić najsmaczniejsze walentynkowe przyjemności.
- Ludzie i inspiracje
Jak pandemia wpłynęła na nasze gotowanie?
Domowy makaron, zakupy w restauracji i zdecydowanie mniej mięsa – oto jak pandemia koronawirusa zmieniła nasze nawyki kulinarne w 2020 roku.
- Ludzie i inspiracje
Okno na świat
To, jaki widok rozciąga się za oknem, wpływa na nasze samopoczucie i sposób postrzegania świata. W dobie społecznej izolacji przekonaliśmy się, jak ważną rolę odgrywają w naszym życiu okna.
- Ludzie i inspiracje
Restauracje: druga fala pandemii
To niezwykłe, jak potrafią się zmobilizować i walczyć o przetrwanie. Zostawieni sami sobie w środku pandemii, wymyślają akcje promocyjne, sami rozwożą jedzenie, nawet otwierają nowe biznesy. A jeśli trzeba, walą garnkami pod oknem marszałka. Jak długo jeszcze wytrzymają?
- Ludzie i inspiracje
Kalendarz świątecznych przygotowań – co i kiedy zacząć gotować?
Bigos, piernik, pierogi i jeszcze karp – czy to możliwe, by udało się zdążyć z 12 potrawami przed Wigilią? Tak! Niektóre z nich bowiem możecie przygotować wcześniej. Zobaczcie, co i kiedy możecie zrobić przed Bożym Narodzeniem.
- Ludzie i inspiracje
Wegański McDonald?
McPlant – tak będzie się nazywał pierwszy bezmięsny burger w McDonaldzie. Z czego będzie zrobiony i kiedy zostanie wprowadzony do sprzedaży?
- Ludzie i inspiracje
Pomorska gęsina na św. Marcina – gdzie zamówić pyszną kolację?
Hodowla gęsi rozpoczyna się wiosną, a kończy jesienią. Nie bez powodu mówi się, że najlepsza gęsina jest na św. Marcina. Pomorskie restauracje celebrują ten czas, serwując swoim gościom gęsinę w najlepszym możliwym wydaniu aż do końca listopada. Z powodu obostrzeń związanych z koronawirusem gęsinę wyjątkowo możemy zamówić na wynos.
- Ludzie i inspiracje
Zamawiaj z dostawą - wspieraj lokalną gastronomię
Lokale gastronomiczne po raz kolejny są zamknięte, ale mogą realizować zamówienia z dostawą lub odbiorem osobistym. Warto skorzystać z tej możliwości! Zobaczcie, w których restauracjach możecie zamówić posiłek do domu.
- Ludzie i inspiracje
Farma w sklepie
Czy rzeczywistość, w której producenta żywności dzielą od sklepowych półek dziesiątki kilometrów, odejdzie w niepamięć? Tłumaczymy, czym są farmy wertykalne i jak wpłyną na rozwój rolnictwa miejskiego.
- Ludzie i inspiracje
Dziewiąta edycja Fine Dining Week
Ulubiony festiwal miłośników dobrej kuchni powraca! Fine Dining Week to wyjątkowa podróż przez pięć dań, na którą zapraszają dziesiątki najlepszych polskich restauracji.
- Ludzie i inspiracje
Kiszone owoce: DIY
Kisić można nie tylko warzywa czy grzyby! Jak zrobić kiszonki z sezonowych owoców?
- Ludzie i inspiracje
Gastronomia po kryzysie
Pandemia koronawirusa wstrząsnęła branżą gastronomiczną i obnażyła kruchość systemu. Jednak z początkowego letargu restauratorzy szybko przeszli do poszukiwania szans na rozwój.
- Ludzie i inspiracje
Gwiazdki Michelin znowu rozdane!
W tym roku nagrodzonych zostało ponad 1850 restauracji w 23 krajach w Europie. Kto zdobył tę najważniejszą nagrodę w kulinarnym świecie?
- Ludzie i inspiracje
Nowoczesność w duchu slow
W ostatnich miesiącach świat zwolnił, a my wraz z nim. Pozostaliśmy w domach i zaczęliśmy doceniać czas spędzany w rodzinnym gronie oraz wspólne gotowanie. Powróciliśmy do tradycji: sami pieczemy chleb i bułki czy lepimy pierogi.
- Ludzie i inspiracje
Najlepsza tahina na świecie
W założonej przez Hayę Molcho restauracji NENI życie tętni niezależnie od pory roku. Jak do sukcesu restauratorki przyczyniło się znalezienie dostawcy idealnej tahiny?
- Ludzie i inspiracje
Pizza: DIY
Pizza sprawdzi się na każdą okazję – jako apetyczny obiad dla dzieci, solidna przekąska na wieczór ze znajomymi czy główny składnik kolacji we włoskim stylu. Zobaczcie, jak ją samodzielnie przygotować.
- Ludzie i inspiracje
Jak urządzić mały i duży balkon?
Jest miejscem relaksu, oknem na otaczający nas świat, jadalnią na świeżym powietrzu albo prywatnym miniogrodem. Mały czy duży, każdy balkon zasługuje na odpowiednią aranżację.
- Ludzie i inspiracje
Restauracje, za którymi tęskniliśmy
Czekaliśmy na ten moment ponad dwa miesiące. Od dziś wreszcie możemy odwiedzać nasze ukochane restauracje, kawiarnie i bary. Zobaczcie, za którymi lokalami ekipa KUKBUKa tęskniła najbardziej!
- Kultura i wiedza
Polski cydr
Cydr nie zawsze cieszył się w Polsce popularnością. Jednak w ostatniej dekadzie wiele się zmieniło i dziś w naszym kraju powstają jabłkowe alkohole cenione także poza jego granicami.
- Zdrowie i rozsądek
Ile wody powinny pić dzieci?
My, dorośli, wiemy, ile wody powinniśmy wypijać w ciągu dnia dla utrzymania odpowiedniego poziomu nawodnienia. A ile powinny pić dzieci?
- Ludzie i inspiracje
Gennaro Contaldo: Ojciec chrzestny włoskiej kuchni
Z Gennarem Contaldem, szefem kuchni i przyjacielem Jamiego Olivera, rozmawiamy o prostocie włoskiej kuchni i o składniku, bez którego znakomita potrawa nigdy nie powstanie.
- Zdrowie i rozsądek
Jak kształtować dietę rosnącego dziecka?
Odpowiednio zbilansowana dieta powinna pokryć zapotrzebowanie organizmu na niezbędne składniki odżywcze, sole mineralne, energię i witaminy. Nie musimy zgadywać, czego potrzebuje organizm. Określają to normy żywieniowe uwzględniające wiek, płeć, aktywność fizyczną i tempo wzrostu. Pod uwagę nie biorą jedynie… apetytu.
- Ludzie i inspiracje
Gastronomia wobec kryzysu
W czasie pandemii restauratorzy muszą stawić czoła wielu wyzwaniom i przemyśleć dotychczasowe modele gastronomiczne. W jaki sposób zmieni się polska branża gastronomiczna?
- Zdrowie i rozsądek
Jak walczyć z prokrastynacją?
Prokrastynacja, choć kojarzy się z niewinnym odpoczynkiem, może być przyczyną stresu, osłabienia organizmu i problemów w pracy. Jak nauczyć się samodyscypliny i lepiej organizować czas?
- Ludzie i inspiracje
#ramięWramię – razem możemy więcej!
Z dnia na dzień lokalny biznes znalazł się w wyjątkowo trudnej sytuacji. Wierzymy, że wspólne działanie i wzajemne wsparcie mogą przynieść pozytywne efekty. Dlatego inicjujemy akcję #ramięWramię i zachęcamy do świadomych zakupów.
- Ludzie i inspiracje
Jak zrobić masło w domu?
Jeszcze niedawno domowe masło gościło w każdym domu. Przygotowanie go to nic trudnego, więc czemu nie przywrócić tej pięknej tradycji?
- Ludzie i inspiracje
Jak przygotować masło smakowe?
Masło z dodatkami to idealny pomysł na przełamanie kulinarnej monotonii. Zobaczcie, na ile słodkich i wytrawnych sposobów możecie je urozmaicić!
- Ludzie i inspiracje
Przesadzamy kwiaty z Kwiaty & Miut
Wiosna to czas metamorfoz. Po kilku ponurych miesiącach nie tylko my pragniemy nowego otoczenia. Naszym roślinom też przydadzą się świeża ziemia i większe doniczki – aby mogły rozwijać się swobodnie.
- Zdrowie i rozsądek
Jak sobie radzić z niejadkiem?
Niejadek to dla rodziców nie lada wyzwanie. Każdy posiłek wiąże się z długim namawianiem i ostatecznie wmuszaniem obiadu w dziecko. Co zrobić, by zmienić podejście malucha do jedzenia?
- Kultura i wiedza
Ciastopedia – ciasta, które trzeba znać
Pieczenie to jeden z najlepszych sposobów na podróżowanie bez wychodzenia z domu. Dlatego teraz, bardziej niż kiedykolwiek, warto przypomnieć sobie słodkie klasyki z całego świata.
- Ludzie i inspiracje
For Rest: na ratunek gastronomii
Wyjątkowo trudna sytuacja, w jakiej nagle znaleźli się restauratorzy wymaga konkretnych rozwiązań. Skąd czerpać pomoc? Jak utrzymać zespół i wesprzeć pracowników? Realne wsparcie znajdziecie na For Rest Projekt.
- Ludzie i inspiracje
Leporello: harmonijka na pamiątkę
Magnesy, bilety do muzeum czy metra i niezmiennie zdjęcia. Co jeszcze przywozimy z podróży? W przechowywaniu wspomnień może pomóc leporello, czyli osobisty album z wyprawy.
- Ludzie i inspiracje
Gotuj (prawie) sam
Pizza bez wyrabiania ciasta? Sushi bez wizyty w sklepie rybnym? Gnudi bez wycieczki do sklepu po ricottę? Obiady do samodzielnego przygotowania zagościły w kartach naszych ulubionych restauracji.
- Zdrowie i rozsądek
7 sposobów jak zrelaksować zmęczone oczy
Pracując kilka godzin dziennie przy komputerze, należy pamiętać, by regularnie dawać odpocząć swoim oczom. Podpowiadamy kilka niezawodnych sposobów na zmęczony wzrok.
- Ludzie i inspiracje
#gotujwdomu
Kolejny dzień dobrowolnej izolacji to już nie dylemat „co dziś na obiad?”, to problem, co przygotować na śniadanie, obiad i kolację. Kto może nam przyjść z pomocą?
- Ludzie i inspiracje
Akcja #PijeLokalne
Polskie palarnie kawy znalazły się w trudnym położeniu. Pozbawione wielu źródeł przychodu, potrzebują wsparcia od nas, konsumentów. Zobaczcie, jak możecie im pomóc.
- Zdrowie i rozsądek
Praca w domu – plusy i minusy
Praca w domu, zwłaszcza jeśli jest przymusowa, może nastręczać wiele trudności. Sprawdźcie, na co szczególnie należy zwrócić uwagę i jak wyjść zwycięsko z tej niecodziennej sytuacji.
- Ludzie i inspiracje
Dom pełen ziół
Rośliny we wnętrzach nie tylko pełnią funkcję dekoracyjną, ale także mają właściwości praktyczne. Wyjątkiem nie jest tu domowa uprawa ziół, która i zdobi, i znajduje zastosowanie w kuchni.
- Ludzie i inspiracje
Jak prawidłowo myć owoce i warzywa?
Mycie warzyw i owoców wydaje się rzeczą bardzo łatwą. To jednak zajęcie, do którego warto dobrze się przygotować – dobrać technikę odpowiednią i do gatunku, i do zanieczyszczenia.
- Ludzie i inspiracje
Less waste dla każdego
Każdego roku marnujemy na świecie 1,3 miliarda ton jedzenia. To jedna trzecia globalnej produkcji żywności. O tym, jak marnować mniej zasobów, rozmawiamy z autorami przewodnika „Less Waste Polska”.
- Ludzie i inspiracje
7 dni – 7 zmian na lepsze
Czas, który spędzamy w domu, możemy przeznaczyć na wiele pożytecznych działań – zorganizować otaczającą nas przestrzeń, ugotować coś niecodziennego czy zadbać o dobre samopoczucie.
- Ludzie i inspiracje
Jak lodówka może pomóc w realizacji idei zero waste?
Życie w zgodzie z ideą zero waste nie zawsze jest proste. Jak ułatwić sobie realizację tego szczytnego założenia? Na przykład wybierając odpowiednią lodówkę.
- Ludzie i inspiracje
Jak epidemia koronawirusa wpływa na gastronomię?
Rosnąca liczba przypadków zakażeń koronawirusem wpływa nie tylko na turystykę oraz instytucje kulturalne. Branża gastronomiczna już odnotowuje znaczący spadek liczby gości.
- Ludzie i inspiracje
Jak przygotować mrożone latte z wodą z kwiatów pomarańczy?
Sposób na mrożoną, orzeźwiającą, kwiecistą kawę mleczną, idealną na powitanie wiosny.
- Ludzie i inspiracje
Czym jest ogród deszczowy?
W centrum Gdyni powstało kilka ogrodów wykorzystujących deszczówkę. Tak mogą w przyszłości wyglądać ekologiczne miasta w Polsce.
- Ludzie i inspiracje
Ile pączków zjemy w tłusty czwartek?
Z końcem karnawału trudno jest się oprzeć pokusie skosztowania pulchnych słodkości. Ponieważ zbliża się dzień bicia rekordów w zjadaniu pączków, sprawdzamy, jak dużo ich zjada przeciętny Polak.
- Ludzie i inspiracje
Nowe techniki przyjemności
Technologiczne nowinki to prawdziwa gratka nie tylko dla fanów gadżetów. Najnowsze wynalazki potrafią ułatwić codzienność, a nawet zadbać o nasze zdrowie.
- Ludzie i inspiracje
KUKBUK ponownie gra z Wielką Orkiestrą Świątecznej Pomocy!
Chcecie zrobić coś dobrego, a przy okazji sprawić sobie wyjątkowy prezent? Weźcie udział w charytatywnej aukcji KUKBUK-a w ramach Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy! Zobaczcie, jakie perełki przygotowaliśmy dla was w tym roku.
- Ludzie i inspiracje
Bezcenne wino na licytacji WOŚP w Krakowie!
Jak smakuje wino z najstarszego krzewu winorośli na świecie? Przekona się o tym zwycięzca licytacji w ramach tegorocznego finału WOŚP.
- Na mapie
Warszawa: najciekawsze kulinarne otwarcia 2019 roku
W stolicy co roku otwierają się setki restauracji. Które z nich zasłużyły w mijającym roku na szczególną uwagę?
- Ludzie i inspiracje
Filmowe maratony
Mamy dobre wieści dla zdeklarowanych domatorów. W 2019 roku spędzanie Sylwestra na kanapie to nie wstyd. Zwłaszcza jeśli towarzyszą temu dobre zakąski i filmy. Bez społecznej presji, fajerwerków i obowiązującego dress codu. Piloty w dłoń i zaczynamy!
- Na mapie
Podróżnicze trendy 2020 roku
Podróże kształcą, ale także relaksują i przynoszą dużo wytchnienia. Nadchodzący rok odkrywa przed nami wiele ciekawych kierunków turystycznych, podpowiadamy więc, gdzie warto pojechać!
- Ludzie i inspiracje
Najpiękniejsze kalendarze na 2020 rok
Nowy Rok to nowe postanowienia i plany, a te najlepiej zapisać w nowym kalendarzu. Polecamy kalendarze zaprojektowane przez polskich ilustratorów i lokalne pracownie graficzne.
- Ludzie i inspiracje
Dlaczego wszyscy oglądają Kevina?
Podobno polski rekord oglądalności „Kevina samego w domu” padł w 2016 roku, 24 lata po premierze w naszym kraju. Przed telewizorami zasiadło wtedy 4,5 miliona osób. Fenomen tego filmu przechodzi ludzkie pojęcie. Spróbujmy go jednak pojąć.
- Ludzie i inspiracje
Czy jesteście gotowi na święta? [CHECKLISTA]
W przedświątecznej gorączce łatwo o czymś zapomnieć! Z myślą o Was i o ostatnich dniach przed Gwiazdką, przygotowaliśmy checklistę, dzięki której łatwiej zapanujecie nad sytuacją.
- Na mapie
13 warszawskich restauracji i barów na (bardzo) późną kolację
Mule z szampanem czy frytki z majonezem? Podpowiadamy, co i gdzie zjeść, gdy złapie nas głód w środku nocy.
- Na mapie
Restauracje czynne w święta i w sylwestra
Kto powiedział, że święta musimy wyprawiać sami? To przecież dobra okazja, by odpocząć i dać się ugościć innym.
- Ludzie i inspiracje
Ile wydamy na święta? Na pewno więcej!
W tym roku planujemy na święta wydać średnio o 5% więcej niż w zeszłym roku. Jedną z przyczyn są wyższe ceny żywności.
- Ludzie i inspiracje
Prezenty z Tchibo nie tylko dla kulinarnych entuzjastów
Zanim w przedświątecznym zabieganiu wyczerpią się pomysły, czym obdarować najbliższych, warto poszukać inspiracji tam, gdzie znajdziemy bogatą ofertę nietuzinkowych prezentów, które zadowolą każdego.
- Ludzie i inspiracje
Merry series, czyli święta w serialach
Świąteczny nastrój podkręcają nie tylko Wham!, Mariah Carey czy „Kevin sam w domu”, ale i grudniowe odcinki specjalne ukochanych seriali.
- Ludzie i inspiracje
Najlepsze polskie restauracje 2019
Listy najlepszych restauracji według Gault & Millau i Michelin co roku budzą wiele emocji. Polskie restauracje i bary zostały w tym roku wyróżnione w jeszcze jednym prestiżowym przewodniku.
- Ludzie i inspiracje
Seriale: co oglądać w nadchodzących miesiącach?
Długo wyczekiwane kolejne sezony, premiery, na które warto czekać – sprawdzamy, czego nie można przeoczyć w nadchodzących miesiącach.
- Zdrowie i rozsądek
Trendy kulinarne na 2020 rok
Świadomość ekologiczna, troska o własne zdrowie, wygoda konsumencka, szacunek do sezonowych i lokalnych produktów. Sprawdźcie, jakie trendy żywieniowe przewidujemy na nadchodzący rok!
- Ludzie i inspiracje
To już 30 lat!
Dzisiejsze 30-latki znają te ubrania z szaf swoich mam… i własnych – bo ta modowa opowieść zatacza koło. Poznajcie historię marki, która łączy pokolenia
- Ludzie i inspiracje
Rowerem po mieście
Błyskawicznie i w tempie spacerowym. W ochraniaczach i w sukience. Z dzieckiem w przyczepce, z psem u boku i z laptopem w plecaku. Na szosówce i na holenderce. Dla niektórych sezon rowerowy nigdy się nie kończy.
- Ludzie i inspiracje
Festiwal Przemiany: krytycznie o jedzeniu
Warsztaty, dyskusje, koncerty, projekcie filmowe – w Centrum Nauki Kopernik rusza czterodniowy Festiwal Przemiany. Tegoroczna edycja będzie dotyczyć tematyki jedzenia i jego produkcji. KUKBUK patronuje temu wydarzeniu!
- Kultura i wiedza
Hygge, sisu, lagom i ikigai. Sposoby na udany dzień
Marzycie o dobrym, szczęśliwym życiu? Nawet jeśli jesteście z niego całkiem zadowoleni, pewnie zdarzają się chwile, gdy zauważacie, że dni są jednakowe, zadań i obowiązków jest wyraźnie więcej niż przyjemności, a czasu dla rodziny, przyjaciół czy dla samych siebie wyraźnie brakuje.
- Ludzie i inspiracje
Działka moje hobby
Widok sąsiadów rozmawiających godzinami przy płocie, wymieniających się nasionami i rozsadami, a późnym latem i jesienią przepisami na przetwory był czymś codziennym. Taki obraz rodzinnych ogródków działkowych wynieśliśmy z czasów ich świetności w latach 70. i 80. A jak jest teraz?
- Ludzie i inspiracje
Siła opowieści – RATS Agency
Członkowie RATS Agency wierzą, że współczesny storytelling ma moc wpływania na rzeczywistość i kształtowania postaw, a obraz może nadal zmieniać świat. Poznajcie bliżej czworo fotografów opowiadających historie tych, którym odebrano głos.
- Ludzie i inspiracje
Ciekawskie dzieciaki
Zaskakuje artystyczną urodą oraz różnorodnością, podejmuje ważne tematy, które przedstawia w angażujący sposób i z należytą powagą, choć nie stroni od treści traktowanych z przymrużeniem oka. W trzecim numerze ilustrowanego wydania „KUKBUK Dzieciaki” odkrywamy arcyciekawe wątki i dzielimy się nimi z najmłodszymi.
- Kultura i wiedza
Co Polacy najchętniej jedzą w wakacje?
Latem na polskich talerzach ląduje iście wakacyjne menu, czyli potrawy z serii guilty pleasure. Analitycy Uber Eats zbadali kilkaset tysięcy zamówień złożonych od początku czerwca – zobaczcie, co jemy, kiedy rosną temperatury.
- Ludzie i inspiracje
Trendy na jesień i zimę 2019/2020 – co będziemy nosić?
Soczysta pomarańcza, czerwona papryka, ciemny cheddar i migdały obsypane cukrem. Ten apetyczny zestaw nawiązuje do najmodniejszych odcieni sezonu jesień/zima, ogłoszonych przez Pantone Color Institute. Trendy kolorystyczne zinterpretowali projektanci Solar w najnowszej kolekcji marki. Zapomnijcie o szarej jesieni!
- Kultura i wiedza
Akademia Kulinarna w Krakowie
Tegoroczna jesień zapowiada się szczególnie gorąco dla tych, którzy chcą przyjrzeć się kulinariom i gastronomii od strony naukowej. W listopadzie w stolicy Małopolski ruszy Akademia Kulinarna.
- Kultura i wiedza
Transatlantykiem na księżyc
Tegoroczna edycja festiwalu filmowego Transatlantyk odbędzie się pod hasłem „Lądowanie na księżycu”. Organizatorzy zapowiadają 50 polskich premier i wiele innych atrakcji, w tym sekcję Kino Kulinarne, której patronem medialnym jest KUKBUK.
- Ludzie i inspiracje
Dzikie koktajle
Zachęceni obfitością kwitnących latem ziół i krzewów, z ciekawością spoglądamy na dziko rosnące rośliny jadalne – arcydzięgiel, dziki bez czarny czy czeremchę. A gdyby tak wykorzystać je w koktajlach?
- Kultura i wiedza
Gotowi do zbioru, start!
Bardziej lokalnie i sezonowo już się nie da! Poznajcie portal, za którego pośrednictwem znajdziecie gospodarstwa, gdzie warzywa i owoce zbierzecie samodzielnie. Sprawdziliśmy, jak to działa.
- Na mapie
Mini Market nad Wisłą
Zieleń, rzeka i pyszne jedzenie. Już w najbliższy weekend otwarcie młodszego brata Nocnego Marketu.
- Ludzie i inspiracje
Jamie Oliver – krótka historia upadku imperium
Złe recenzje, wysyp świetnych restauracji czy aplikacje z ofertą dań na wynos? Co stoi za bankructwem Jamiego Olivera?
- Na mapie
Nocny Market po raz piąty!
Najsmaczniejszy dworzec w Warszawie otworzył się po raz piąty już 26 czerwca! To znakomita wiadomość dla wszystkich, którzy obawiali się, że street food nie powróci na perony Warszawy Głównej.
- Ludzie i inspiracje
Owoce na grillu – sztuczki i porady
Zamiast lodów i ciastek lekki letni deser – owoce w paski. Jak je przygotować?
- Ludzie i inspiracje
Wiosenne sezonówki
Ekspansja zieleni trwa! Na stołach na dobre rozgościły się wiosenne warzywa – poznajcie te, które o tej porze roku smakują najlepiej.
- Ludzie i inspiracje
Na co czekasz tej wiosny?
Wiosna, ach, to ty! – mamy ochotę zanucić, patrząc w kalendarze. Wyczekany pierwszy dzień wiosny nareszcie nadszedł, a my już nie możemy się doczekać… No właśnie! Czego? Sprawdzamy, na co czekają nasi autorzy, współpracownicy i zaprzyjaźnieni twórcy.
- Ludzie i inspiracje
Horoskop
Wiosna pełna niespodzianek? A może stabilizacja i zapuszczanie korzeni? Pełny rozkwit czy powolny wzrost? Sprawdźcie, co los szykuje dla was na kolejne miesiące.
- Ludzie i inspiracje
Polska ceramika w służbie dizajnu
Oryginalne formy, wyjątkowe koncepty. Przedstawiamy artystów rzemieślników, którzy kultywują tradycje ceramiczne i upiększają polskie stoły i wnętrza.
- Ludzie i inspiracje
Jakim ziółkiem jesteś?
Zmysłowym lubczykiem, tajemniczym piołunem czy towarzyskim jałowcem, a może rozgrzewającym imbirem?
- Zdrowie i rozsądek
Wiosenna odnowa
Włączamy wiosnę do menu. Mądrze dobrane dostarczy nowych smaków i zapachów, a przede wszystkim solidnej porcji witamin. Zawsze jest dobry dzień, by wprowadzić dobre nawyki do jadłospisu!
- Na mapie
11 restauracji, które prowadzą własne gospodarstwa
Jak zadbać o świeżość i jakość składników? Najlepiej samemu je wyhodować. Oto lokale, w których zjemy pierwszorzędne dania z produktów pochodzących wprost z przyrestauracyjnych ogródków.
- Zdrowie i rozsądek
Polskie lokale z misją, które zmieniają świat
Marzycie, aby wspólnie z przyjaciółmi prowadzić lokal z misją? Jeśli tak, mamy dla was dobrą wiadomość. Spółdzielcy z całej Polski robią to od dawna – ze świetnymi efektami.
-
Darmowa dieta od NFZ. Sprawdziliśmy, jak to działa
Państwo postanowiło wspomóc Polaków w zmianie nawyków żywieniowych. Ruszył portal, który opracuje jadłospis dobrany do naszych potrzeb!
- Ludzie i inspiracje
5 najgorętszych trendów w kuchni roślinnej na 2019 rok
Co nowego przyniesie nam kuchnia wegańska w nadchodzącym roku?
- Kultura i wiedza
Jak znaleźć idealne rogale świętomarcińskie?
Wokół tradycyjnego wielkopolskiego wypieku narosło ostatnio sporo kontrowersji. Wszystko przez certyfikat nadawany przez cech cukierniczy. Jakie powinny być idealne rogale świętomarcińskie? O to zapytaliśmy Monikę Mądry-Pawlak, właścicielkę Cafe la Ruina i Raj.
- Ludzie i inspiracje
Trendy kulinarne na 2019 rok: będziemy jeść zdrowo i etycznie!
Zdrowo, etycznie i fotogenicznie. Oprócz tego piękne, pełne kolorowych składników i efektownie podane. Znamy trendy kulinarne na 2019 rok!
- Kultura i wiedza
Wegetariańskie grillowanie
Kiełbasa zagryzana chlebem nie jest już szczytem marzeń nawet zatwardziałych mięsożerców. Co to oznacza? Że dania na grilla przechodzą metamorfozę!
- Ludzie i inspiracje
Pierwsze kroki w świecie wina. Jak zacząć?
Jak zacząć przygodę ze światem winiarskim, rozwinąć swoją wiedzę i zmysł smaku? Tomasz Prange-Barczyński, redaktor naczelny „Magazynu Wino”, ma dla debiutantów kilka pożytecznych wskazówek.
- Ludzie i inspiracje
Piotr Paradowski: wraca meblościanka, boazeria i lastriko
Czy wnętrze restauracji może zdecydować o jej sukcesie? Rozmowa z twórcą szeroko komentowanych projektów krakowskich restauracji Karakter i Zenit.
Specjalnie wybrane artykuły cyklicznie w Twojej skrzynce.
DO TEGO DOSTĘP DO KUKBUK-OWYCH NIESPODZIANEK. ZAPISZ SIĘ DO NASZEGO NEWSLETTERA