Kukbuk
Kukbuk
Talerz z pączkami (fot. Martyna Cybuch)

Ile pączków zjemy w tłusty czwartek?

Z końcem karnawału trudno jest się oprzeć pokusie skosztowania pulchnych słodkości. Ponieważ zbliża się dzień bicia rekordów w zjadaniu pączków, sprawdzamy, jak dużo ich zjada przeciętny Polak.

Tekst: Maja Wójcik

Zdjęcie główne: Martyna Cybuch

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 4 minuty!

Jeden pączek to prawdziwa bomba kaloryczna. Zjedzenie większej ilości niż trzy sztuki, może już starczyć za solidny obiad. Niemniej w tłusty czwartek zdecydowanie się tym nie przejmujemy, bo kto jest w stanie się oprzeć idealnie krągłemu i puszystemu rarytasowi z jasną obwódką, którego środek wypełniony jest po brzegi smakowitym nadzieniem owocowym? Choć złośliwi mówią, że oprócz tłuszczu i zbędnych kilogramów pączki niczego innego do naszej codzienności nie wnoszą, my nie jesteśmy w stanie się z tym zgodzić. W końcu stare porzekadło mówi: kto nie zje pączka w tłusty czwartek, nie będzie mu się wiodło do końca roku.

Ile pączków zjadamy w tłusty czwartek? Średnio na jednego Polaka przypada 2,5 pączka (fot. Gerold Hinzen / unsplash.com)

fot. Gerold Hinzen / unsplash.com

Podobne przekonanie dzieli chyba z nami większość Polaków. Szacuje się, że w tłusty czwartek zjadamy około 100 milionów pączków, co sprawia, że średnio na jednego z nas przypada 2,5 sztuki tego rarytasu. Przy założeniu, że przeciętny pączek waży około 70 gramów, zjemy 7 tysięcy ton tych pulchnych słodkości! Zatem do przygotowania odpowiedniej ilości ciasta drożdżowego, w piekarniach, cukierniach i domach zostanie zużyte łącznie ponad 2,5 tysiąca ton mąki pszennej, 500 ton cukru, 500 ton masła, nieco ponad milion litrów mleka oraz około 25 milionów sztuk jaj.

Ile średnio kosztuje pączek?

Jak przekłada się to na ceny pączków? Zazwyczaj za jednego pączka trzeba zapłacić od kilkudziesięciu groszy do nawet 6-7 złotych. Jest to uzależnione od miejsca zakupu, wielkości miasta, ale też, pory dnia, co nie powinno dziwić, biorąc pod uwagę, że rano pączki są świeższe, zatem ich cena powinna być odpowiednio wyższa.

Ceny pączków wahają się od kilkudziesięciu groszy do nawet 7 złotych

Dane podawane przez analityków z BNP Paribas zgadzają się z naszymi obserwacjami. Przy okazji tworzenia tworzenie rankingu Warszawskich pączków najtańsze pączki kupiliśmy w cenie 3 złotych (Cukiernia Zagrodziński), a najdroższe w cukierni Miss Mellow za 7 złotych. W większości jednak tłustoczwartkowe rarytasy kosztowały nas 4 złote.

testy Warszawskich pączków (fot. Martyna Cybuch)

fot. Martyna Cybuch

Jeżeli jednak zdecydujemy się na samodzielne przygotowanie pączków, to powinniśmy się liczyć z faktem, że za zakupy potrzebnych nam składników zapłacimy średnio 5-6% więcej niż w zeszłym roku. Wiąże się to z wyższymi cenami cukru, mąki oraz oleju. Stąd koszt przygotowania jednego pączka może wynieść od 1,16 złotych do nawet 1,60 złotych.

 Materiał powstał na podstawie danych BNP Paribas.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk