Kukbuk
Kukbuk
Wegańskie curry z botwina i ciecierzycą. (fot. Maciek Niemojewski)

10 przepisów z botwiną

Wiosną nie sposób obejść się bez botwiny. Czy w chłodniku, czy na sezonowej tarcie – w każdym wydaniu sprawdzi się doskonale. Jej delikatny smak ukoi nerwy, a zawarte w niej witaminy korzystnie wpłyną na naszą urodę. Czas na botwinę w kuchni!

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: Maciek Niemojewski

Opublikowano: 14 Maja 2020
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 4 minuty!

Botwina to obowiązkowy składnik wiosennych dań. Jest lekkostrawna, pobudza apetyt, odkwasza i odtruwa organizm. Naukowcy wskazują, że zawiera substancje podobne do estrogenów, czyli hormonów piękna i młodości. Często jest mylona z boćwiną, dlatego warto wiedzieć, że ta pierwsza to odmiana buraka ćwikłowego. Z kolei boćwina jest burakiem liściowym, który ma większe liście niż botwina i może występować w kilku kolorach.

W przeciwieństwie do swojej kuzynki botwina najlepiej smakuje, gdy jej liście są miękkie, a korzeń młodego buraka jest jeszcze mały. Dlatego, gdy tylko na straganach pojawiają się ciemnozielone listki poprzetykane bladoróżowymi nitkami, nie zwlekamy i od razu kupmy kilka pęczków. Z botwiny przygotowujemy słynny chłodnik litewski, którego smak podkręcamy soczystymi malinami, a także gorącą zupę z sezonowymi owocami. Botwinę dodajemy też do aromatycznego curry i układamy na tarcie – nasza wyobraźnia nie zna granic!

Pesto z botwiny na grzankach (fot. Maciek Niemojewski)

Pesto z botwinki >>

Coś dla miłośników pesto, którzy nie boją się eksperymentować. Zamiast bazylii sięgamy po botwinkę, dodajemy słonecznik i nieco oliwy. Gotowym pesto smarujemy kanapkę, dodajemy je do wiosennej tarty lub domowej pizzy. Tak przygotowany sos będzie dobry nawet przez 10 dni.

pomysł na szybkie śniadanie z jajkami

Szakszuka z botwinką >>

Kto przepada za szakszuką w każdym wydaniu, niech koniecznie spróbuje jej w wersji z botwiną. Gdy białka się zetną, a żółtka wciąż będą płynne, przekładamy jajka z dużą ilością sosu do miseczek, posypujemy obficie kolendrą – i zjadamy od razu z grubą kromką ulubionego pieczywa.  

Wiosenna zupa z botwiną i wiśniami (fot. Maciek Niemojewski)

Zupa botwinka z wiśniami i ze smażonymi ziemniakami >>

Z botwiny przygotowujemy najlepszą wiosenną zupę, czyli botwinkę. Do garnka wrzucamy sezonowe owoce oraz smażone ziemniaki, dzięki czemu obiad będzie sycący i niezwykle smaczny. Taka zupa z pewnością pobudzi apetyt na kolejne kulinarne wyzwania.

Biała kiełbasa z sosem żurkowym, purée ziemniaczanym i botwinką >>

W tym przepisie wykorzystujemy to, co najlepsze na wiosnę. Oprócz botwinki używamy dymki, a na talerzach układamy smażoną kiełbasę, którą polewamy śmietanowo-chrzanowym sosem. Podajemy na ciepło z purée ziemniaczanym. Takie dania warto przygotowywać nie tylko od święta.

Placki z cukini i botwiny z dipem czosnkowo-ziołowym (fot. Maciek Niemojewski)

Placuszki z botwinki i cukinii z dipem czosnkowym >>

Jeśli macie w domu niejadka, przygotujcie dla niego delikatne warzywne placuszki. Gwarantujemy, że ich smak w połączeniu z gęstym dipem czosnkowym sprawi, że na talerzach zostaną jedynie okruszki.

przepis na jajka zapiekane w bułce, pomysł na botwinkę, jajka na wielkanocne śniadanie

Jajka zapiekane w bułce z ricottą i botwinką >>

Tym, którzy lubią się rozpieszczać w niedzielne poranki, polecamy jajka w nieco innej odsłonie. Zamiast jajecznicy na maśle przygotowujemy pękate bułeczki, w których wnętrzu kryją się idealnie upieczone jajka. Wyrazistość śniadaniu nadajemy dzięki dodatkowi słonej ricotty oraz pysznej botwinki.

Orientalna, wiosenna zupa z botwiny i mleczka kokosowego (fot. Maciek Niemojewski)

Zupa botwinka z mleczkiem kokosowym >>

Zupa z botwiny potrafi działać cuda. Już odrobina młodych buraków sprawi, że nasza cera się poprawi, a skóra nabierze blasku. Z odrobiną gęstego mleczka kokosowego sprawdzi się zarówno na obiad, jak i nieco bardziej sycącą kolację. Pst! Wegetarianie i weganie – botwina zawiera dużo żelaza.

klasyczny chłodnik w niebanalnej wersji - chłodnik z botwinką, malinami i twarogiem

Różowy chłodnik z malinami >>

W sezonie wiosenno-letnim nie sposób obejść się bez chłodnika litewskiego. Tym razem do tradycyjnego przepisu dodajemy odrobinę soczystych malin – taka zupa jest lekka i niezwykle orzeźwiająca.

Wegańskie curry z botwina i ciecierzycą. (fot. Maciek Niemojewski)

Curry z botwiną i ciecierzycą >>

Proste danie jednogarnkowe, które zasmakuje nawet najbardziej zagorzałym mięsożercom. Curry najlepiej podawać w towarzystwie ryżu jaśminowego lub basmati.

Gryczane kaszotto z botwiną i orzechami włoskimi (fot. Maciek Niemojewski)

Kaszotto gryczane z botwiną >>

Jeśli w waszych szafkach zalegają zapasy kaszy gryczanej, przygotujcie z niej aromatyczne, pachnące czosnkiem i natką pietruszki kaszotto. To danie sprawdzi się jako zdrowy lunch w pracy i z pewnością przypadnie do gustu nie tylko wielbicielom kuchni wegetariańskiej. Pamiętajcie, by na koniec posypać kaszotto kozim serem.

Przeczytaj również:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka