Botwina to obowiązkowy składnik wiosennych dań. Jest lekkostrawna, pobudza apetyt, odkwasza i odtruwa organizm. Naukowcy wskazują, że zawiera substancje podobne do estrogenów, czyli hormonów piękna i młodości. Często jest mylona z boćwiną, dlatego warto wiedzieć, że ta pierwsza to odmiana buraka ćwikłowego. Z kolei boćwina jest burakiem liściowym, który ma większe liście niż botwina i może występować w kilku kolorach.
W przeciwieństwie do swojej kuzynki botwina najlepiej smakuje, gdy jej liście są miękkie, a korzeń młodego buraka jest jeszcze mały. Dlatego, gdy tylko na straganach pojawiają się ciemnozielone listki poprzetykane bladoróżowymi nitkami, nie zwlekamy i od razu kupmy kilka pęczków. Z botwiny przygotowujemy słynny chłodnik litewski, którego smak podkręcamy soczystymi malinami, a także gorącą zupę z sezonowymi owocami. Botwinę dodajemy też do aromatycznego curry i układamy na tarcie – nasza wyobraźnia nie zna granic!