Kukbuk
Kukbuk
Ana Roš, szef kuchni słoweńskiej restauracji Hiša Franko(fot. Benjamin Schmuck)

Gwiazdki Michelin znowu rozdane!

W tym roku nagrodzonych zostało ponad 1850 restauracji w 23 krajach w Europie. Kto zdobył tę najważniejszą nagrodę w kulinarnym świecie?

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: Benjamin Schmuck

Opublikowano: 19 Czerwca 2020
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 1 minutę!

Twórcy najsłynniejszego przewodnika kulinarnego po raz kolejny przyznali swoje gwiazdki. W tegorocznej edycji „Czerwonego przewodnika” po raz pierwszy znalazła się restauracja z Krakowa. Bottiglieria 1881 swoją pierwszą gwiazdkę zawdzięcza kucharzowi Przemysławowi Klimie, który po dekadzie pracy za granicą powrócił do rodzinnego miasta i otworzył własną restaurację. Jak czytamy na stronie Michelin, jury zachwyciło kreatywne i nowoczesne podejście kucharza do gotowania. Tym samym Bottiglieria 1881 stała się trzecim polskim lokalem, który dołączył do grona wyróżnionych tą prestiżową nagrodą. Pozostałe dwa – Amaro oraz Senses – utrzymały swoje gwiazdki (więcej polskich restauracji, które warto odwiedzić sprawdźcie w naszym artykule >>).

Ranking najlepszych restauracji w Europie – czerwony przewodnik Michelin (fot. Jametlene Reskp / unsplash.com)

fot. materiały prasowe Senses

Największym zaskoczeniem jednak są pierwsze w historii gwiazdki dla słoweńskich restauracji. Szef Jorg Zupan zdobył jedną dla restauracji Atelje w Lublanie, a Ana Roš aż dwie z trzech możliwych dla Hišy Franko. Szefowa kuchni zachwyciła jury profesjonalizmem, pasją i dbałością o szczegóły. Na stronie Michelin możemy znaleźć informację, że jeśli wybieramy się do restauracji Roš, musimy przygotować się na niezwykłą kulinarną podróż. To, co zachwyciło jury w tym roku, amatorzy dobrego jedzenia wiedzą już od paru lat. 

Gwiazdowa restauracja w Polsce(fot. materiały prasowe Senses)

fot. materiały prasowe Senses

Największym zaskoczeniem są pierwsze w historii gwiazdki dla słoweńskich restauracji

Lokal znajdujący się w miejscowości Kobarid przy granicy z Włochami z roku na rok przyciąga coraz większe rzesze smakoszy z całego świata. Jeśli macie ochotę dowiedzieć się nieco więcej o szefowej restauracji Hiša Franko, zobaczcie nasz wywiad >>, który przeprowadziliśmy z Aną Roš parę lat temu. Wszystkim wyróżnionym gratulujemy!

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka